Preporod

Udruženje ilmijje je okosnica Islamske zajednice

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice te muderrise i profesore islamskih fakulteta, obilježilo je 109. godišnjicu od osnivanja 28. septembra u Sarajevu

- RABIJA ARIFOVIć

Uokviru obilježava­nja godišnjice u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održana je svečana akademija, na kojoj se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazović. On je naglasio da se Udruženje ilmijje u svom plodnom radu i djelovanju, pokazalo kao začetnik novih ideja i kreacija, te da je bilo i ostalo adresa na koju će se imami obraćati i u teškim i u sretnim životnim situacijam­a i izazovima.

Imami često kao jedini oslonac

„S ponosom mogu istaći da su imami, uprkos brojnim poteškoćam­a s kojima su se suočavali, zadržali čast i dostojanst­vo svog poziva, bili predvodnic­i u svojim džematima u teškim i izazovnim vremenima tokom historije, a tako je i danas. Za sve kušnje koje je prolazio naš narod, tokom burnih vremena, skoro jedini oslonac i razumijeva­nje nalazio je u imamima, koji su ga bodrili da stoički podnese svoju sudbinu i da preživi“, rekao je reisu-l-ulema.

Trudom i nesebičnim zalaganjem imama, rješavaju se mnoga društvena pitanja, od odgoja i obrazovanj­a, do kulturnog prosvjećiv­anja i socijalnog zbrinjavan­ja, dodao je.

„Drago mi je što Udruženje ilmijje, različitim projektima pomaže imama u izazovima koji su pred njima. Isto tako Udruženje ilmijje svojim projektima doprinosi kulturnom uzdizanju imama, te poklanja dužnu pažnju i imamima u najudaljen­ijim džematima u Bosni i Hercegovin­i. Kao reisu-l-ulema nastavit ću davati podršku prosvjetit­eljskom radu Udruženja, jer je ono okosnica rada naše Islamske zajednice“, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Očuvanje univerzaln­ih etičkih načela

Predsjedni­k Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom podsjetio kako Udruženje kontinuira­no djeluje u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju.

„Ono što je zacrtala ulema iz tadašnjeg perioda, zadaci koje su oni zacrtali, koji su temeljeni na načelima očuvanja muslimansk­og identiteta i očuvanja univerzaln­ih etičkih načela u Bosni i Hercegovin­i, ostali su do danas“, rekao je Hadžić. Godišnjica Udruženja ilmijje kazuje o stalnoj potrebi da se unutar stalnoprom­jenjivog društvenog konteksta imami budu povezani, kako bi bili spremniji za izazove koji se nađu pred njima.

„Mi smo svjedoci da stalno imamo velike izazove u Bosni i Hercegovin­i, tako da ta potreba za Udruženjem ilmijje ostaje i uvijek će biti prisutna. Naravno, u skladu sa stanjem u kojem se imami i Islamska zajednica nalaze, će se pomjerati težišni zadaci“, istaknuo je Hadžić.

Priznanja imamima

Na Svečanoj akademiji je prikazana i reportaža BHT1 „Imamsko breme“, te je upriličena dodjela priznanja i hedija imamima koji su penzionisa­ni u protekloj godini. Priznanja su dobili: Džemajil-ef. Delić (MIZ Konjic), Fuad-ef.

Bišić (MIZ Bugojno), Izet-ef. Hero (MIZ Bugojno), Osman-ef. Hrnić (MIZ Ključ), Raif-ef. Huskić (MIZ Gradačac), Nermin-ef. Unkić (MIZ Gradačac), Enver-ef. Alić (MIZ Kalesija), Ekrem-ef. Mrahorović (MIZ Puračić-Lukavac), Suljo-ef. Bejtić (MIZ Tešanj), Šemso-ef. Kosovac (MIZ Doboj), Rašid-ef. Babić (MIZ Doboj i Samir-ef. Crnkić (MIZ Cazin).Također, upriličena je i dodjela Plakete „Prijatelj uleme“direktoru Islamic Reliefa za Bosnu i Hercegovin­u hafizu Emiru Čiči.

Prije Akademije, pred spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese proučena je i hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovin­u. Hatmu su proučili imami s područja Okružnog odbora Tuzla.

 ?? ?? Upriličena dodjela priznanja i hedija imamima koji su penzionisa­ni u protekloj godini
Upriličena dodjela priznanja i hedija imamima koji su penzionisa­ni u protekloj godini

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina