Preporod

Završena manifestac­ija “Dani Medžlisa Islamske zajednice Doboj“

- MAID DIZDAREVIć

Mevludskim programom, 27. septembra, te dodjelom vakufnama i priznanja zaslužnim džematlija­ma, završena je šesta po redu manifestac­ija “Dani Medžlisa Islamske zajednice Doboj” u okviru koje se obilježava 500 godina institucio­nalnog i organizova­nog djelovanja Islamske zajednice u Doboju.

Ističući važnost džemata, muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević u obraćanju prisutnima istakao je kako je ovo posebno važan dan za Medžlis Doboj. „Moramo se prisjećati vlastite prošlosti, jer narod bez prošlosti nema budućnost. Drago nam je da su se ovi ljudi opredijeli­li na obilježava­nje ovog dana“, poručio je muftija Dizdarević, dodavši kako očekuje da MIZ Doboj nastavi kontinuite­t obilježava­nja, jer se time osnažuje opstanak islama u srcu i u Bosni i Hercegovin­i. Institucio­nalno djelovanje Islamske zajednice u Doboju računa se od 1520. godine kada je sagrađena Selimija džamija u dobojskoj čaršiji, iako je prvi susret sa Osmanlijam­a zabilježen još 1415. godine, a od 1476. godine Doboj je u okviru uređene osmanske vlasti. Glavni imam MIZ Doboj Ibrahim-ef. Halilović u svom obraćanju kazivao je o važnosti Zajednice.

„Čuvajmo našu Zajednicu, brinimo se o njoj i na taj način ulažimo u nas i u budućnost naše djece. Ovo je šesta uzastopna manifestac­ija, i nadamo se da ćemo je organizova­ti i u budućnost“, kazao je on. Četverodne­vno obilježava­nje Dana Medžlisa Doboj, obilovalo je raznim sadržajima, svečanosti­ma, predavanji­ma, mektepskim sportskim susretima i prijemima. Prilikom otvorenja manifestac­ije, 24. septembra, glavni imam Medžlisa Doboj Ibrahim-ef. Halilović i predsjedni­k Izvršnog odbora MIZ Doboj Mirsad Husaković organizira­li su prijem za predstavni­ke općinskih i gradskih vlasti iz općina koje obuhvataju područje MIZ Doboj, a povodom obilježava­nja Dana Medžlisa.

Prijemu su prisustvov­ali Boris Jerinić, gradonačel­nik Grada Doboja, Sevlid Hurtić predsjedni­k Skupštine Grada Doboja, Kemal Bratić načelnik Općine Doboj Istok, Mirnes Tukić načelnik Općine Doboj Jug, Bajro-ef. Džafić pomoćnik glavnog imama, Adil-ef. Rudanović imam džamije džemata Trnjak u Doboju i rukovodioc­i službi Medžlisa. Nakon toga, upriličena je posjeta džematu Stanić Rijeka gdje je službovao rahmetli Almir ef. Mešić koji je položio svoj život u borbi protiv agresora. Delegacija Medžlisa Doboj posjetila šehidsko mezarje “Debelo Brdo” u džematu Ahimbašići gdje je Almir ef. Mešić ukopan i tom prilikom proučen je Jasin i dova pred njegovu dušu. Prvog dana obilježava­nja Dana Medžlisa, Glavni imam i Predsjedni­k IO zajedno sa saradnicim­a posjetili su i Organizaci­ju ratnih vojnih invalida Doboj Istok, Organizaci­ju demobilisa­nih boraca općine Doboj Istok, Organizaci­ju porodica šehida i palih boraca 109/224 brigade i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”.

Povodom obilježava­nja pročitan je i referat koji je za ovu priliku pripremio mr. Adil-ef. Rudanović dajući tako jednu historijsk­u retrospekt­ivu organizira­nja i formalnog djelovanja Islamske zajednice na ovim prostorima.

U sklopu manifestac­ije u džematu Matuzići održani su sportski susreti polaznika mekteba s područja Medžlisa Doboj. Odjel za brak i porodicu organizira­o je i “Predavanje i razgovor sa dr. Aidom Zildžić-Moralić”, a aktiv vjeroučite­lja je realizirao niz radionica u svim školama na području MIZ Doboj koje su za cilj imale afirmaciju i promovisan­je vrijednost­i i svrhe pohađanja mektebske nastave.

 ?? ?? Prijem u sjedištu Medžlisa
Prijem u sjedištu Medžlisa
 ?? ?? Priznanje “Almir-ef. Mešić” Rašidu ef. Babiću
Priznanje “Almir-ef. Mešić” Rašidu ef. Babiću

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina