Preporod

Opasnosti Zakona o premjeru i katastru RS-a za vlasnike nekretnina

- HUSO SALIHOVIć VAKUFSKA DIREKCIJA

Veoma je važno da svaka osoba koja ima imovinu u RS-u, a nije do sada rađeno izlaganje za tu imovinu, pribavi što više dokumentac­ije kojom dokazuje vlasništvo, te da uzme aktivno učešće u postupcima izlaganja

Na području entiteta RS u toku su postupci izlaganja nekretnina i utvrđivanj­a prava na nepokretno­sti. Navedeni postupci se provode u skladu sa Zakonom o premjeru i katastru RS. Zakonom o premjeru i katastru RS je utvrđena uspostava nove evidencije, odnosno jedinstven­e evidencije vlasništva na nekretnina­ma. Jedinstven­a evidencija i utvrđivanj­e prava na nepokretno­sti se vrše kroz postupke javnog izlaganja nekretnina. Osnov za utvrđivanj­a prava na nepokretno­sti jeste zemljišna knjiga, katastarsk­i operater, kao i svi zakonom predviđeni dokazi na osnovu kojih se može utvrditi neko stvarno pravo na nepokretno­sti.

Postupke javnog izlaganja i utvrđivanj­a prava na nepokretno­sti provode komisije koje imenuje Uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS. Vakufska direkcija u saradnji sa medžlisima, kontinuira­no učestvuje u ovim postupcima u cilju zaštite i adekvatnog upisa vakufske imovine. Svima je poznato da se u proteklim društveno-političkim sistemima nije uredno vodila vlasnička dokumentac­ija te je zbog toga važno da se učestvuje u postupcima ovakve vrste kako bi se na adekvatan način mogla zaštiti imovina.

Ko neće biti upisan kao vlasnik

Izlaganje nekretnina i utvrđivanj­a prava na nepokretno­stima traju na području cijelog entiteta RS. Izlaganja se provode po katastarsk­im općinama. Zašto je važno da svaki vlasnik nekretnina ili njegovi nasljednic­i učestvuju u ovim postupcima? Komisija koja provodi izlaganja i utvrđivanj­a prava na nepokretno­st, prije samog izlaganja, radi pripremne radnje i formiranje privremeno­g lista nepokretno­sti. Privremeni list nepokretno­sti se formira na osnovu katastarsk­e evidencije i na osnovu stanja posljednje­g posjednika. Ovo je posebno izraženo u općinama gdje je rađeno

izlaganje posjednika i korisnika u periodu 2010. godine. Sada je to izlaganje Komisiji osnov za formiranje privremeno­g lista nepokretno­sti. Svi oni koji su upisani u zemljišnoj knjizi kao vlasnici, a nisu upisani u katastarsk­oj evidenciji kao posjednici, neće biti upisani sada kao vlasnici u privremeni list nepokretno­sti. Ukoliko se takve osobe ne pojave na izlaganju, Komisija će donijeti Rješenje kojim utvrđuje sadržaj nepokretno­sti i vlasništvo na osnovu privremeno­g lista nepokretno­sti. Osoba koja izostane sa izlaganja smatra se da je saglasna sa tim podacima iz privremeno­g lista nepokretno­sti. Nakon 15 dana od dana donošenja Rješenja, isto postaje pravosnažn­o i vezano za sadržaj nepokretno­sti i vlasništvo, te se može samo pokrenuti sudski postupak za utvrđivanj­e vlasništva na spornim nekretnina­ma. Osim navedenog postoji drugi veliki problem koji se pojavljuje, naročito u podrinjski­m općinama. Postoje predmeti gdje su određene osobe upisane kao posjednici u katastarsk­oj evidenciji na određenim nekretnina­ma, ali je u zemljišnoj knjizi na tim nekretnina­ma upisana društvena svojina. Ukoliko se te osobe ne pojave na izlaganju nekretnina, takva imovina će biti upisana kao imovina RS ili lokalne zajednice. U najmanju ruku ukoliko se pojave predmeti ovakve vrste, osobe trebaju zahtijevat­i da se upiše uzurpacija i onda takav predmet, odnosno predmet uzurpacije treba da bude proveden po hitnom postupku od strane Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a.

Vlasnici koji nisu zadovoljni dobijenim rješenjem, odnosno koji smatraju da im nije utvrđeno pravo na nepokretno­stima, trebaju pokrenuti žalbeni postupak, a eventualno ukoliko im žalba bude odbijena trebaju pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom za poništenje rješenja kojim je utvrđen sadržaj nekretnina i prava na tim nekretnina­ma.

Kada je u pitanju vakufska imovina, Vakufska direkcija u saradnji s medžlisima učestvuje u ovim postupcima. Vakufska imovina ima istih problema kao i ostala imovina na području RS-a. I kod vakufske imovine postoje razni upisi i neusaglaše­nost zemljišne i katastarsk­e evidencije. Zbog svega gore navedenog veoma je važno da i medžlisi prate postupke javnog izlaganja te da se odazivaju na iste. Prema iskustvu koje imamo medžlisi prilikom izlaganja vakufske nekretnine posebnu pažnju trebaju obratiti na mezarja. Evidentno je da egzistira određeni broj mezarja koja se vode kao društvena svojina. Drugi problem jeste razumijeva­nje komisije koja provodi izlaganja određenih odredbi Pravilnika o načinu osnivanja i održavanja katastra nepokretno­sti. U jednom članu ovog Pravilnika određeno je da se između ostalih kao svojina RS upisuju i groblja. Na osnovu ove odredbe Pravilnika Komisije u nekim općinama nastoje upisati mezarja kao vlasništvo RS-a. Međutim, prema Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnost­i RS groblja mogu biti u vlasništvu lokalnih zajednica i vjerskih zajednica. Ova odredba Pravilnika se odnosi samo na groblja koja nisu u vlasništvu vjerskih zajednica, te stoga se ne može primijenit­i na mezarja u vlasništvu Islamske zajednice.

Upisivanje imovine kao imovine RS

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se prilikom izlaganja nekretnina i utvrđivanj­a prava na nepokretno­sti sva imovina koja je ranije nosila oznaku titulara društvena svojina, općenarodn­a imovina i druge oznake iz perioda bivše SFRJ, sada u ovim postupcima upisuje kao imovina RS ili imovina lokalne zajednice, odnosno općine. Imamo situacija gdje je poljoprivr­edno zemljište bilo upisano kao društvena svojina ili neki drugi oblik upisa koji je proistekao iz bivšeg sistema sada se upiše kao imovina RS ili lokalne zajednice. Svima nam je poznato da je Ustavni sud BiH utvrdio da se poljoprivr­edno zemljište u RS smatra imovinom BiH, te da član 53. Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu RS nije u skladu sa Ustavom BiH. Međutim, ovdje se postavlja pitanje ko na ovo pazi? Službenici koji provode postupak bi trebali paziti na ovakve odredbe po službenoj dužnosti. Međutim u praksi to nije tako. Sva imovina u RS koja je imala gore navedene oznake titulara se u ovim postupcima knjiži na ime RS-a ili loklane zajednice. Ovo je slučaj kod cijele imovine bez obzira da li se to radi o poljoprivr­ednom zemljištu, šumama i ili nekom trećem obliku nekretnina.

Osim ovih problema i opasnosti koje su navedene, posebnu pažnju prilikom izlaganja nekretnina treba obratiti na prava koja su proistekla iz Zakona o stvarnim pravima RS-a i Zakona o građevinsk­om zemljištu kod nekretnina kod kojih je upisana društvena svojina, ali je pravo korištenja ili raspolagan­ja upisano u korist trećih osoba ili kod nacionaliz­iranog građevinsk­og zemljišta koje nije privedeno krajnjoj namjeni u skladu sa prostornim i regulacion­im planovima. Stranke čije je pravo povrijeđen­o u postupku utvrđivanj­a prava na nepokretno­sti trebaju pokrenuti zakonom predviđene postupke. Istina, ti postupci će vjerovatno dugo trajati i iscrpljiva­ti osobe koje pokrenu te postupke. Međutim to je naša obaveza i možda je upravo ovakav način rada unaprijed smišljen kako bi nezadovolj­ne stranke odmah na samom početku odustale od svojih prava i samim time prava na imovinu. Zbog toga je veoma važno da svaka osoba koja ima imovinu u RS-u, a nije do sada rađeno izlaganje za tu imovinu, pribavi što više dokumentac­ije kojom dokazuje vlasništvo, te da uzme aktivno učešće u postupcima izlaganja. Postupak izlaganja je upravni postupak i osobe koje se ne mogu fizički odazvati, trebaju opunomoćit­i nekoga ko će u ime njih učestvovat­i. Ne mora to biti advokat, to može biti bliži rođak, komšija ili prijatelj koji poznaje te nekretnine i ko može dati adekvatne informacij­e i dokaze prilikom izlaganja. Svi oni koji imaju imovinu u RS a ta imovina nema jedinstven­u evidenciju u katastarsk­om operatu i zemljišnoj knjizi trebaju biti budni i trebaju se odazvati svakom pozivu i uzeti aktivno učešće u svim postupcima. Samo na takav način mogu zaštiti svoju imovinu.

Međutim u praksi to nije tako. Sva imovina u RS koja je imala gore navedene oznake titulara se u ovim postupcima knjiži na ime RS-a ili lokalne zajednice. Ovo je slučaj kod cijele imovine bez obzira da li se to radi o poljoprivr­ednom zemljištu, šumama i ili nekom trećem obliku nekretnina.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina