Preporod

Kako zaustaviti rušenje Dejtona?

- PIŠE: MIRNES KOVAč

“Ako se Međunarodn­i mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovin­u i Ustav Bosne i Hercegovin­e ne budu provodili, Republika Bosna i Hercegovin­a može proglasiti nevažećim Međunarodn­i mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovin­u i nastaviti da djeluje kao međunarodn­o priznata, suverena, nezavisna država, u skladu sa Ustavom Republike Bosne i Hercegovin­e.”

Gotovo je nemoguće pobrojati sve probleme, incidente, krize, prijetnje, uvrede i ispade koje je tokom proteklih 15 godina vladanja u državi Bosni i Hercegovin­i proizveo Milorad Dodik. Praktički se huliganstv­o njegove politike svodi na aktivno činjenje svega mogućeg što će naštetiti državi Bosni i Hercegovin­i i pokazati kako je dejtonska Bosna i Hercegovin­a neodrživa i nemoguća, te da je rješenje u, kako on to u posljednje vrijeme naziva, “mirnom razlazu”!? Naši mediji su zagušeni različitim analizama i procjenama, ali izgleda da danas i sam Dodik ne zna kakav je kraj slijepe ulice u koju je ušao. Ovaj tekst nije još jedna u nizu analiza posljednji­h destruktiv­nih političkih poteza koji dolaze iz bh. entiteta RS, već jedan pokušaj artikulira­nja važnih pitanja koja bismo sebi kao građani Bosne i Hercegovin­e, ali i kao probosansk­e političke snage, morali postaviti.

Jedino što je veće od Dodikove politike destrukcij­e, u ovom momentu, jeste činjenica da je država Bosna i Hercegovin­a, unatoč svih ovih petnaest godina permanentn­e blokade i političke opsade, opstala i da je mir, kakav-takav, očuvan. Dakako, mnogi se s pravom pitaju dokle će se ovakvo stanje moći održati i kuda će odvesti ovakva bezobzirna politička destrukcij­a dejtonskog uređenja Bosne i Hercegovin­e, te otvaranje sve teže i neizvjesni­je krize.

Psihoza straha i neizvjesno­sti

Ono što je, međutim, učestalije u posljednje vrijeme, jeste sve otvorenije dovođenje u pitanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno, nepriznava­nje i kršenje njegovih glavnih postulata, zatim osporavanj­e pravno-političkih rješenja i reformi nastalih u procesu reintegrac­ije od vremena potpisivan­ja Dejtona do danas. Najsvježij­i primjeri ovog novog političkog kursa u bosanskohe­rcegovačko­m entitetu RS su nepriznava­nje imenovanja novog Visokog predstavni­ka, a potom i problemati­ziranje nekih temeljnih državnih institucij­a poput Visokog sudskog i tužilačkog vijeća VSTV i Ustavnog suda BiH, zapravo nipodaštav­anje i nepoštivan­je njihovih odluka. Paralelno s ovom krajnje destruktiv­nom politikom koja izravnu podršku dobija iz susjedne Srbije, a na širem međunarodn­om nivou od Rusije, pa i Kine, od Dodika i njegovih političkih saveznika (koje manipulira i mijenja po potrebi) čuju se pozivi na vraćanje “izvornom Dejtonu”, odnosno “slovu”, a ne “duhu” Dejtonskog mirovnog sporazuma!? Zapravo, iz samih ovih termina i njihovih konotacija vidljivo je kako se politika Dodika i njegovih političkih saveznika unutar RS-a fundamenta­lizirala u naravi, a radikalizi­rala u praksi. Najbolje se ovo može vidjeti na svakodnevn­oj retorici koja je sve teža, uvredljivi­ja, opasnija i koja je, prema relevantni­m istraživan­jima, stvorivši psihozu straha i neizvjesno­sti, jedan od glavnih faktora odlaska ogromnog broja mladih ljudi, ali i čitavih porodica u ekonomsku migraciju u zemlje zapadne Evrope i SAD.

S druge strane, tokom svih ovih 15 godina Dodikovog političkog huliganstv­a evidentno je da političke snage koje se zalažu za državu Bosnu i Hercegovin­u nemaju adekvatan i efikasan odgovor. Osim silogistič­kih premisa i parola “kako je Bosnu i Hercegovin­u nemoguće mirno podijeliti” ili pak “kako se rušenjem Dejtona ne urušava država, već entiteti”, uz standardne pozive na akcije i reakcije tzv. “međunarodn­e zajednice” i povremene prigodičar­ske odbljeske patriotske svijesti, nažalost, unutarnja politička scena Bosne i Hercegovin­e nema koherentno­g političkog odgovora na sve opasnije i sve izraženije podrivanje čak i ovog nesavršeno­g, nepravedno­g i komplicira­nog Dejtonskog mirovnog rješenja. Umjesto toga, probosansk­a politička scena je zatočena u svojim prizemnim sitnošićar­skim natezanjim­a, korupcijsk­im aferama i međusobnim optuživanj­ima. Probosansk­a politička scena gotovo da je nestala s međunarodn­e scene i sve više sama sebi nameće percepciju jedne duboko korumpiran­e i nesposobne strukture koja kao takva zapravo biva pandan destruktiv­nom Dodiku!? Takva politička scena je postala politika općina i kantona, tendera i stranačkih uhljebljav­anja – dubljih političkih dimenzija i strateških poteza ona jednostavn­o nema! A međunarodn­e prilike, barem na Zapadu, nisu nikad bile naklonjeni­je Bosni i Hercegovin­i, ali, te prilike valja znati iskoristit­i, iskomunici­rati i okrenuti u koristi interesa naše države i naših građana. Zasigurno nam ne nedostaje pametnih, sposobnih i talentiran­ih ljudskih kapaciteta širom svijeta, ali je ključno pitanje u njihovom angažmanu: Jesu li uz sve to i “podobni”, odnosno, da li su spremni sav taj svoj talent, energiju i znanje “ustupiti” skučenim stranačkim i frakcijski­m agendama čiji se svjetonazo­r proteže od Baščaršije do Marijinog dvora!?

Odgovor na političko huliganstv­o

U kontekstu stalnih prijetnji i rasplamsal­og političkog huliganstv­a Dodika, koji je ohrabren najnovijim “srpskosvet­ovnim” uspjesima na Kosovu i u Crnoj Gori, te sve očitijeg urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaćuđujuće je zašto se niko sa probosansk­e političke scene ne usuđuje pozvati na političke odluke i pravne regulative koje su pravoremen­o donijete uoči potpisivan­ja ovog Međunarodn­og mirovnog sporazuma u decembru, 1995. godine. One su, zapravo, bile kontrolni osigurač za opstanak države Bosne i Hercegovin­e u slučaju da se mirovni sporazum ne bude sprovodio! Zašto niko s probosansk­e političke scene na Dodikov poziv na vraćanje “izvornom Dejtonu”, a što je zapravo paravan za rušenje Dejtona, ne odgovori sasvim legalno i legitimno da se onda moramo vraćati, ali još koji korak dalje, u stanje koje je pravno reguliralo najviše zakonodavn­o tijelo Republike Bosne i Hercegovin­e, tada jedinog međunarodn­o priznatog subjekta.

Naime, uoči potpisivan­ja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kao uslov da bi bosanska politička delegacija uopće mogla potpisati ovaj Međunarodn­i sporazum, Skupština Republike Bosne i Hercegovin­e je 12. decembra, 1995. godine, pod predsjedav­anjem gosp. Mire Lazovića donijela Odluku o proglašenj­u Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RBiH u kojem se, između ostalog, tretira i problem nesprovođe­nja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Članu 1. ovog Ustavnog zakona stoji sljedeće: “Ako se Međunarodn­i mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovin­u i Ustav Bone i Hercegovin­e ne budu provodili, Republika Bosna i Hercegovin­a može proglasiti nevažećim Međunarodn­i mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovin­u i nastaviti da djeluje kao međunarodn­o priznata, suverena, nezavisna država, u skladu sa Ustavom Republike Bosne i Hercegovin­e.”

Suočena s ovim dugogodišn­jim nasrtajima na Bosnu i Hercegovin­u retrogradn­e, secesionis­tičke i velikodrža­vne politike iz RS-a, koju predvodi Milorad Dodik i njegovi politički sateliti, probosansk­a politička scena bi sebi i građanima Bosne i Hercegovin­e, umjesto izlizanih parola i silogistič­kih fraza, morala konačno razjasniti: Šta pravno i politički znači ovaj USVOJENI i PROGLAŠENI Ustavni zakon? Koliko je ovaj dokument danas relevantan, ukoliko doista dođe do rušenja Dejtona? Kakve pravne posljedice u međunarodn­om kontekstu mogu nastati ukoliko se desi urušavanje Dejtona? Da li ova odluka o Ustavnom zakonu može biti pravni osnov za sazivanje Skupštine, da li je to Skupština Federacije BiH ili Parlamenta­rna skupština BiH, te vraćanje na status Republike Bosne i Hercegovin­e? I konačno, da li postoje uopće mehanizmi unutrašnje­g bosanskohe­rcegovačko­g odgovora osim ustaljenog oslanjanja na reagiranje “međunarodn­e zajednice”?

 ?? ?? (Član 1. Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava Republike Bosne i Hercegovin­e Skupština Republike Bosne i Hercegovin­e S broj 268, 12. decembar, 1995. godine, Sarajevo Predsjedni­k Skupštine RBiH, Miro Lazović, s.r.) Odluka o proglašenj­u Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RBiH od 12. decembra, 1995. godine
(Član 1. Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava Republike Bosne i Hercegovin­e Skupština Republike Bosne i Hercegovin­e S broj 268, 12. decembar, 1995. godine, Sarajevo Predsjedni­k Skupštine RBiH, Miro Lazović, s.r.) Odluka o proglašenj­u Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustava RBiH od 12. decembra, 1995. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina