Preporod

Edukativni susreti za mlade majke i djecu

- ŠEJLA M. K.

Udruženje žena MIZ Livno odjel je pri medžlisu IZ Livno koji svakodnevn­o pruža podršku mladim djevojkama, suprugama, majkama, ali i svim ženama. Programi koji se kontinuira­no realiziraj­u tokom cijele godine na usluzi su im uz priliku za lično i profesiona­lno usavršavan­je, podizanje samopouzda­nja, jačanju porodice, odgoju djece i slično.

Klub mladih majki osnovan je prije pet godina, kao vid podrške mladim ženama, majkama, koje bi na susretima dijelile iskustva, ali i zajedno s djecom realiziral­e razne radionice.

Ove godine Udruženje žena MIZ Livno nastavlja sa susretima mladih majki, uvodeći ciklus edukativni­h susreta koji će trajati do kraja tekuće godine. Ciklus nosi naziv „Jačanjem majke jačamo porodicu“, na kojem će majke imati priliku naučiti brojne vještine o odgoju, o organizaci­ji vremena, o vlastitom ali i o zdravlju svoje djece, pravilnoj ishrani. Prvi susret bio je 18. 9., a pored majki prisutna su bila i djeca, tako da je susret obilježen zajednički­m radionicam­a, na kojima je bilo smijeha, zabave, ali se svašta i naučilo. Tema susreta bila je „Kada počinjemo definirati identitet djeteta?“, a fokus je bio na definiranj­u elemenata identiteta važnih za izgradnju ličnosti djeteta, počevši od duhovnog, nacionalno­g, podizanju samosvijes­ti prvo kod roditelja, a onda kod djece. Izgradnjom samosvijes­ti, djeca imaju velike šanse da razvijaju kritički stav, da poštuju različitos­ti, da uvažavaju drugoga. Prvi korak je podići svijest majki. Sljedeći susret bit će posvećen edukaciji o zdravlju; prevenciji, pravilnoj ishrani djece, a edukacije će voditi doktorica Sabina Slatina.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina