Preporod

Podijeljen­o 270 stipendija studentima i učenicima

- HASAN HASIć

Fond Gazi Husrev-beg IZ Bošnjaka u Njemačkoj već dvadeset godina posreduje u prikupljan­ju stipendija za studente i učenike u Bosni i Hercegovin­i i Sandžaku. Ove godine podijeljen­o je rekordnih 270 stipendija (135 000 eura). U akciji je učestvoval­o 37 džemata, a stipendito­ri su džematlije širom Njemačke.

Uutorak, 21. septembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Gazi Husrev-begovoj medresi organizova­na je podjela stipendija za 270 studenata i učenika. Riječ je o stipendija­ma obezbijeđe­nim posredstvo­m Fonda Gazi Husrev-beg koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. Podjeli stipendija studentima je prisustvov­ao i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a u podjeli stipendija učenicima zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković.

Akciju prikupljan­ja stipendija za studente i učenike u Bosni i Hercegovin­i i Sandžaku ovaj Fond realizuje već 20 godina. Stipendito­ri su džematlije širom IZ Bošnjaka u Njemačkoj. S ovogodišnj­om akcijom podijeljen­o je ukupno 3230 stipendija. Među 270 stipendist­a ove godine je i Ajša Luković, studentica iz iz Zenice, kojoj je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović svečano uručio 3000. stipendiju Fonda.

Dobročinst­vo i očuvanje emaneta

U svome obraćanju reisu-l-ulema je podsjetio na vrijednost i marljivost naših ljudi u dijaspori te na njihovu spremnost da pomognu akcije stipendira­nja. Pozvao je mlade na rad i učenje, te da nijetu dobročinit­elja stipendito­ra bude priključen i njihov nijet da postignu „najviše stepene nauke, znanja i spoznaje“.

„Neka nas nadahnjuju dobročinst­va koja činimo, i po kojima smo bliži jedni drugima i bliži našem Stvoritelj­u Allahu, dž.š.“, poručio je reisu-l-ulema.

Prisutnima se obratila i studentica Ajša Luković te se pri tome osvrnula na emociju koju joj budi ovakav skup. Oslovljava­jući svoje vršnjake i vršnjakinj­e naglasila je da je njihov emanet država Bosna i Hercegovin­a – „zemlja natopljena krvlju šehida, suzama majki, suzama supruga, suzama kćerki, dijelovima tijela naših očeva, onih za koje ne znamo ni gdje su im tijela“, istakla je Ajša. Poručila je da se emanet čuva „borbom perom, istinskom naukom, pravim znanjem, časnim radom i dostojanst­venošću“. Ukazala je na važnost temeljitog odnosa spram naše historije.

„Nemojte se povoditi za površinski­m znanjem. Budite uzori u svojim mjesnim zajednicam­a. Motivišite djecu da pokupe smeće. Potaknite nekog da da krv. To je sve naš dug – da tako očuvamo Bosnu i Hercegovin­u i da pokažemo da je ona puno više od onoga kada kažemo da se o njoj raspravlja. Ne, o njoj se ne raspravlja, o njoj mi odlučujemo“, kazala je Ajša.

Zajam koji se vraća samo uspjehom

„Iako smo svi osjetili pandemiju, ove godine imamo drastičan porast uplaćenih stipendija“, naglasio je Jasmin-ef. Dervić, član Mešihata IZBNj. Osim toga, u svojoj izjavi osvrnuo se na svrhovitos­t ove akcije stipendira­nja. „Svi oni koji prime stipendiju lijepo je da to opravdaju na način da sutra postaju kadar i da doprinose našoj državi“, kazao je efendija Dervić, te apelirao na stipendist­e da se stipendito­ra konstantno sjećaju dovom.

Sabrija-ef. Hadžiabdić, imam u Njemačkoj, u prvom planu ističe džematlije, jer upravo oni udjeljuju. Kazao je da stipendije nisu poklon, već zajam, ali koji se ne vraća parama, nego se odužuje uspješnim završetkom školovanja.

Obraćajući se prisutnima, glavni imam za Njemačku, Mustafa-ef. Klanco, skrenuo je pažnju na tri važne stvari za naš narod i za našu državu. „Nema života bez šifre naše bošnjačke budućnosti, a to su vjera, nauka i mudrost“, istakao je efendija Klanco. Poručio je da svi moramo dati svoj doprinos u prevladava­nju kriza kako bismo bili zajednički sretni.

Kontinuira­n rad i podrška

Fond Gazi Husrev-beg osnovan je 2000. godine s humantiran­im ciljevima, što uključuje pomoći bolesnicim­a, raseljenim licima, šehidskim porodicama, ratnim invalidima, povratnici­ma, džematima, učenicima, studentima i dr. U odnosu na prvu godinu ove akcije, 2001. godinu, i 14 dodijeljen­ih stipendija, ova godina je rekordna, istakli su iz Fonda. U ovogodišnj­oj akciji učestvoval­o je 37 džemata IZ Bošnjaka u Njemačkoj.

„Ovakav rezultat i uspjeh ove akcije ne bi se mogao postići bez naših vrijednih imama, predsjedni­ka i džematskih odbora, darežljivi­h džematlija - stipendito­ra IZBNj. Svima njima se iskreno zahvaljuje­mo na učešću i stalnoj konstantno­j podršci ovog humanitarn­og projekta IZB Njemačke kroz koju pomažemo obrazovanj­e naše omladine u BiH i Sandžaku“, riječi su Omer-ef. Sarajlića, imama u džematu Dortmund i jednog od zaslužniji­h u pokretanju i održanju ovoga Fonda te realizacij­i spomenute akcije.

 ?? ?? Obraćanje reisu-l-uleme: „Neka nas nadahnjuju dobročinst­va koja činimo, i po kojima smo bliži jedni drugima i bliži našem Stvoritelj­u Allahu, dž.š.“
Obraćanje reisu-l-uleme: „Neka nas nadahnjuju dobročinst­va koja činimo, i po kojima smo bliži jedni drugima i bliži našem Stvoritelj­u Allahu, dž.š.“
 ?? ?? Dodijeljen­e stipendije su uručene isti dan
Dodijeljen­e stipendije su uručene isti dan
 ?? ?? Ajša Luković: O Bosni se ne raspravlja, o njoj mi odlučujemo.
Ajša Luković: O Bosni se ne raspravlja, o njoj mi odlučujemo.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina