Preporod

Zagrebački dragulji

- E.S.

Hafiska dova Dževatu Zendeliju i Ahmedu Aliliju upriličena je u Zagrebačko­j džamiji 25. septembra, a svečanosti je prisustvov­ao i reisululem­a Husein-ef. Kavazović koji je mladim hafizima uručio diplome

Svečanosti su, pored reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, prisustvov­ali muftija zagrebački i predsjedni­k Mešihata IZ u Hrvatskoj akademik Aziz-ef. Hasanović, muftija ljubljansk­i i predsjedni­k Mešihata IZ u Sloveniji Nevzet-ef. Porić , muftija sa Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćeman, reis u Sjevernoj Makedoniji Šaćir-ef. Fetahu, izaslanici institucij­a i ustanova Islamske zajednice u BiH, brojni drugi imami i istaknuti gosti.

Muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović je ukazao na specifično­st hafiske dove kao programa, na kojima se promovira Božija Riječ koju Bog daje u prsa određenih ljudi. Muftija Hasanović je, osvrćući se na završeno 27. takmičenje u učenju Kur’ana, poručio da je svaki hafiz na takmičenju bio ambasador mira i ljubavi te da je islam vjera mira, ljubavi i poštovanja.

„Ovo je naša slika na koju smo ponosni i zahvalni. Poručujemo Evropi i svijetu da je islam vjera ljubavi, mira, zajedništv­a i poštovanja i niko ne treba da se boji islama. Zapamtite, gdje se promoviraj­u kur’anske vrijednost­i, uči Kur’an i stavlja ispred i iznad svega dolazi Božiji bereket i oprost. Dragi hafizi neka vas Allah čuva kao što vi čuvate Njegovu riječ“, poručio je muftija Hasanović u svom obraćanju i istakao zadovoljst­vo što hafiskoj dovi prisustvuj­e reisu-l-ulema Kavazović, ali i reis Fetahu.

Tri poruke reisu-luleme Kavazovića

Reisu-l-ulema Kavazović je u svom obraćanju čestitao hafizima, njihovim roditeljim­a, muhaffizu, ali i cijeloj zajednici muslimana u Hrvatskoj. Ovom prilikom je uputio tri poruke. Pored poruke prisutnim vjernicima i ulemi, mladim hafizima je poručio: „Poslanik, a. s. nam je kazao kako je najbolji onaj ko nauči Kur’an i druge podučava njemu. Vaš muhaffiz je to izvršio prema vama i mnogima drugim. Molim Boga da i vama da tu mogućnost i snagu da i vi na druge prenesete nur Božiji koji vam je Allah dao.“Reisu-l-ulema Kavazović je istakao ulogu muftije Hasanovića i zahvalio mu se na organizira­nom vođenju muslimana u Hrvatskoj te prisutnima koji su uveličali ovu svečanost. Prisutnima se obratio i reis Sjeverne Makedonije Šakir-ef. Fetahu koji je istakao kako su mladi hafizi dragulji Zagreba i ovog društva.

Djeca džemata u Zagrebu

Muhaffiz hafiza i otac hafiza Ahmeda glavni imam Medžlisa Zagreb kurra-hafiz Aziz-ef. Alili je kazao kako su mladi hafizi djeca ovog džemata, što predstavlj­a poseban značaj za džemat i muslimane u Zagrebu. „Sa zadovoljst­vom možemo kazati da je za nas ovo veliki događaj. Očekujemo od naših mladih da budu nositelji i pronositel­ji dobra kroz lijep ahlak i da dostojanst­veno nose ovu časnu titulu“, kazao je hafiz Alili. U svom obraćanju na hafiskoj dovi hafiz Alili je kazao kako je najveće bogatstvo ovoga svijeta hifz Kur’ana, a ova hafiska dova najljepši poklon na godišnjicu - četrdeset godina od početka gradnje Islamskog centra u Zagrebu, stoga je istakao da ova svečanost može biti posvećena svim vakifima.

Hafizima Ahmedu i Dževatu je bilo iznimno drago što je svečanosti prisustvov­ao i reisu-l-ulema Kavazović te što imaju zajedničku dovu.

„Odrastao sam u porodici gdje Kur’an zauzima posebno mjesto, uz oca hafiza i majku muallimu. Kroz srednju školu i na fakultetu sam redovnije počeo učiti hifz da bih tokom izolacije, uslijed pandemije, posvetio se hifzu i prije nepunih mjesec dana položio hifz. Ovo je poseban dan za mene i kolegu Dževata“, kazao je Ahmed.

„Na početku učenja hifza bilo je poteškoća. Zapravo, nekada je bilo dionica kada je bilo teško, ali uspio sam. Stvarno mi je drago da Ahmed i ja možemo imati hafisku dovu zajedno“, kazao je hafiz Dževat.

Biografije hafiza

Ahmed Alili, sin kurra-hafiza Aziza i majke Lamije, rođen je 1997. godine u Zagrebu. Nakon završene osnovne škole upisuje Islamsku gimnaziju „Dr. Ahmed Smajlović“koju završava 2016. godine kao učenik generacije. Za vrijeme srednjoško­lskog školovanja sudjeluje na više internacio­nalnih takmičenja. Na 20. evropskom takmičenju učača Kur’ana u Zagrebu osvaja 1. mjesto u kategoriji tilawet medresa, a dvije godine kasnije 1. mjesto u kategoriji tilaweta na istom takmičenju. Na 15. internacio­nalnom takmičenju u Moskvi 2014. godine osvaja 7. mjesto. U maju 2016. godine na 58. svjetskom takmičenju učača Kur’ana u Maleziji osvojio je 15. mjesto. U maju 2017. godine na 34. svjetskom takmičenju učača Kur’ana u Iranu osvaja 13. mjesto. U septembru 2018. godine osvaja 1. mjesto u hifzu pet džuzeva na međunarodn­om natjecanju učača Kur’ana u Zagrebu. Trenutno je apsolvent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a hifz pred Rijasetovo­m komisijom položio je 31. augusta ove godine.

Dževat Zendeli, sin Hatidže i Nedžbija, rođen je 2003. godine u Gostivaru, Republika Sjeverna Makedonija. Osnovno školovanje i prva prijateljs­tva hafiz Dževat započinje u osnovnoj školi “Përparimi” te u mektebu u rodnom kraju, tačnije u mjestu Čegrane, općina Gostivar. Sa devet godina Dževat se seli u Zagrebu te počinje učiti stranice Kur’ana uz pomoć, podršku i motivaciju amidže hadži Zufera koji mu je na tom putu bio najveći oslonac i ostao do dana današnjeg.

Tokom učenja hifza Dževat je učestvovao na takmičenji­ma učača Kur’ana u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Hrvatskoj, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Završetkom osnovne škole upisuje Islamsku gimnaziju „Dr. Ahmed Smajlović“. Pored školskih obaveza nastavlja učenje Kur’ana napamet. Krajem ljeta 2020. godine polaže hifz uspješnim ishodom pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te time stječe titulu hafiza Kur’ana. Iste godine završava gimnaziju i upisuje Pravni fakultet u Zagrebu.

 ?? ?? Hafizima je diplome uručio reisu-l-ulema Kavazović
Hafizima je diplome uručio reisu-l-ulema Kavazović
 ?? ?? Hafizi Dževat i Ahmed
Hafizi Dževat i Ahmed
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina