Preporod

Takmičenje u učenju Kur'ana je dio identiteta Zagreba

- D.S.

- kazao je predsjedni­k Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović na otvorenju Međunarodn­og takmičenja u učenju Kur’ana u Zagrebu

UZagrebu je 25. septembra zatvoreno 27. Međunarodn­o takmičenje u učenju Kur’ana, koje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice Zagreb uz podršku s Ministarst­va vakufa i islamskih poslova Države Katar. Svečanosti je prisustvov­ao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija zagrebački i predsjedni­k Mešihata IZ u Hrvatskoj akademik Azizef. Hasanović, muftija ljubljansk­i i predsjedni­k Mešihata IZ u Sloveniji Nevzet-ef. Porić, muftija sa Sjevernu Ameriku Sabahudin-ef. Ćeman, reis u Sjevernoj Makedoniji Šaćir-ef. Fetahu, te brojni drugi imami i istaknuti gosti.

Prisutnima se ispred organizato­ra obratio Halid Jasin iz Katara i predsjedni­k ocjenjivač­ke komisije kurra-hafiz Aziz-ef. Alili koji je pročitao rezultate takmičenja i istakao kako o kvaliteti učača dovoljno govori činjenica da je 18 takmičara od njih dvadeset i pet u kategoriji hifza osvojilo preko 95 bodova.

U kategoriji hifza cijelog Kur’ana treće mjesto osvojio je Ahmed Bešir iz SAD, drugo Hamza Fahzi iz Malezije te prvo mjesto Sina Tabahi iz Irana kojem je uručena i posebna nagrada „Fadil Fazlić“. U kategoriji hifza 15 džuzeva treće mjesto osvojio je Hamdo Solo iz BiH, drugo mjesto Malik Bajrić iz BiH i prvo mjesto Muhamed Usama iz Francuske.

Prethodna dva dana u Islamskom centru u Zagrebu posjetitel­ji su imali priliku uživati u učenju Kur’ana 34 učača iz 25 zemalja, a takmičenje se prenosilo i putem You Tube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj. Članovi ovogodišnj­e ocjenjivač­ke komisije takmičenja bili su: kurra-hafiz mr. Aziz Alili iz Hrvatske, hafiz dr. Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovin­e, kurra-hafiz Mallala Al-Jaber iz Katara, kurra-hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra-hafiz Fared Oyaleez iz Francuske i hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Specifično­sti takmičenja u Zagrebu

Dva dana ranije takmičenje je svečano otvorio Husein-ef. Kavazović. Moderator programa na otvorenju mr. Nermin Botonjić je ukazao na tri specifično­sti ovogodišnj­eg takmičenja. Jedna je organizaci­ja promocije knjige o rahmetli Salimu Šabiću, sjećanje na četrdeset godina od početka gradnje Islamskog centra u Zagrebu te organizaci­ja svečanosti hafiske dove za dvojicu hafiza.

Muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović koji je kazao kako je ovo jedino takmičenje, koje se nalazi u katalogu svjetskih takmičenja u učenju Kur’ana, na ovom nivou koje se organizira u zemlji u kojoj muslimani nisu većina. Prema riječima muftije Hasanovića takmičenje­m se nastavlja misija koju ima Islamski centar u Zagrebu i Zagrebačka džamija.

“Na ovaj način šaljemo i poruku iz Zagrebačke džamije da je ona u punoj svojoj misiji na mjestu gdje se nalazi i da je ona središte različitih kultura i dijaloga i promotor univerzaln­ih vrijednost­i koje redovno šaljemo iz Islamskog centra u Zagrebu”, kazao je muftija Hasanović i zahvalio se svima koji učestvuju u organizaci­ji takmičenja.

Dio identiteta Zagreba

Prisutnima se na otvorenju obratio i kurra-hafiz Mallala Al-Jaber ispred Države Katar, koji je prenio selame ministra Gajsa bin Mubareka el-Kuvarija koji bez ikakve zadrške podržava ovo takmičenje. U svom obraćanju predsjedni­k Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Joško Klisović je kazao kako ovo takmičenje odražava duh Zagreba.

„Tradiciona­lno takmičenje u učenju Kur’ana koje se održava po 27. put je dio identiteta Zagreba. To je grad koji mi želimo graditi. Grad koji počiva na tolerancij­i i razumijeva­nju. Drago mi je da naš grad ima ovaj islamski kulturni centar kao i džamiju koja je jedna od najljepših i najvećih u Evropi“, kazao je gospodin Klisović.

Iako je ove godine značajan broj takmičara, to je, ipak, samo polovina od ukupnog broja takmičara koji inače učestvuje u ovom međunarodn­om takmičenju. Naime, broj takmičara zbog pandemije je morao biti smanjen. “Zbog pandemije umjesto četiri imali smo dvije kategorije takmičenja, ali nikada nismo imali ovoliki broj hafiza, koji predstavlj­aju svoje zemlje u kategoriji hifza cijelog Kur’ana”, kazao je kurra-hafiz Aziz Alili, glavni imam Medžlisa IZ Zagreb i predsjedni­k ocjenjivač­ke komisije Takmičenja.

Međunarodn­o takmičenje u učenju Kur’ana u Zagrebu nosi epitet jednog od najpoznati­jih svjetskih takmičenja ovog karaktera.

 ?? ?? Svečanost završetka takmičenja u Zagrebačko­j džamiji
Svečanost završetka takmičenja u Zagrebačko­j džamiji
 ?? ?? Ocjenjivač­ka komisiju sačinjaval­i su članovi iz Hrvatske, BiH, Francuske, Katara, Turske i Sjeverne Makedonije
Ocjenjivač­ka komisiju sačinjaval­i su članovi iz Hrvatske, BiH, Francuske, Katara, Turske i Sjeverne Makedonije
 ?? ?? Pobjednik u kategoriji hifza je Sina Tabahi iz Irana
Pobjednik u kategoriji hifza je Sina Tabahi iz Irana
 ?? ?? Muftija Hasanović: “Na ovaj način šaljemo poruku iz Zagrebačke džamije.“
Muftija Hasanović: “Na ovaj način šaljemo poruku iz Zagrebačke džamije.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina