Preporod

Hafiska dova Adni Ibrahimovi­ć

- H.P.

U subotu, 18. septembra 2021. godine, u tešanjskom džematu Dibekhana proučena je hafiska dova Adni Ibrahimovi­ć koja je, uz mentorstvo hafiza Edina Dedića u Sarajevu položila hafiski ispit pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Utoku svečanog programa prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ Tešanj, mr. Fuad-ef. Omerbašić, muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević i izaslanik reisu-l-uleme hafiz dr. Senaid-ef. Zajimović koji je hafizi uručio i diplomu.

U svom obraćanju glavni imam Omerbašić nije mogao skriti emocije povodom ove svečanosti s obzirom da je tetak mladoj hafizi, koju je opisao kao „pahuljicu koja plijeni svojim moralom i svojom pojavom širi pozitivnu energiju.“

Svečanosti je prisustvov­ao i predsjedav­ajući Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BiH Bakir Izetbegovi­ć koji je čestitao hafizi i uručio joj prigodan poklon.

- Većina dana se izgubi iz sjećanja, ali neke dane posebno pamtimo i ostanu u našoj memoriji. Jedan od tih dana jeste svakako dan hafiske dove. Ovo je radostan dan za džemat, medžlis, ali i muftijstvo zato sam smatrao važnim da budem danas ovdje s vama. Radost se s drugim ljudima uvećava, a tuga smanjuje kazao je, između ostaloga, muftija Dizdarević.

Hafiz Zajimović je podsjetio prisutne na sav bereket Kur’ana koji trebamo iskoristit­i. „Nas je okupila hafiska dova. Okupio nas je Kur’an i vidite kako on privlači i ljude iz vašeg grada i šire. Odakle nama teško raspoložen­je? Zato što tražimo recepte van onoga što Allah objavljuje. Uzimamo iz Kur’ana ono što želimo, a dio ostavljamo. Kur’an se uzima kompletan. Gdje stoji Kur’an u našim životima? Je li u našoj svakodnevn­oj primjeni?“– kazao je hafiz Zajimović koji je bio muhaffiz Adninom ocu.

 ?? ?? Hafisku dovu uručio izaslanik reisu-l-uleme
Hafisku dovu uručio izaslanik reisu-l-uleme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina