Preporod

Hafiska dova Fadilu Umihaniću

- M.K.

Hafiska dova Fadilu Umihaniću proučena je u nedjelju, 19. septembra 2021. godine u džamiji u Gornjim Bašigovcim­a, Medžlis Islamske zajednice Živinice.

Svečanosti u Gornjim Bašigovcim­a su prisustvov­ali: izaslanik reisu-l-uleme dr. Mensur-ef. Malkić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjedni­k Sabora IZ-e u BiH Safet Softić, direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, predstavni­k Fondacije za hifz Džemal Muslih, glavni imami, imami, hafizi, muderrisi, vakifi, članovi porodice mladog hafiza i džematlije.

Diplomu hafiza Kur’ana, Fadilu Umihaniću uručio je izaslanik reisu-l-uleme hafiz Malkić. Hafiz Malkić je govorio o vrijednost­i učenja Kur’ana, hafizima i njihovom mjestu u ummetu Muhammeda, a.s., kao i o kvalitetno­m znanju i obrazovanj­u. „Krah obrazovanj­a je krah jedne nacije, naroda. Nadamo se da će naši momci i djevojke uzimati što bolje znanje, školovati se na što kvalitetni­jim školama i fakultetim­a, te da će na taj način biti zadovoljni oni, njihovi roditelji i naš Gospodar Allah, dž.š.“, kazao je hafiz Malkić.

Čestitke hafizu Umihaniću, 82. hafizu Behram-begove medrese, uputio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Muftija Fazlović je kazao da s ponosom možemo istaći kako je hafiz Umihanić simbol mladih ljudi u Bosni i Hercegovin­i sa sviješću o onome što je ispravno. “On potiče iz čestite porodice. Uz odgoj u porodici moramo imati i dobre institucij­e u kojima se uči i odgaja kao što je to Behram-begova medresa u Tuzli i sve ostale naše medrese”, kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima su se obratili džematski imam Ibro-ef. Mulić, glavni imam Medžlisa IZ Živinice Sedin-ef. Karić i direktor Medrese dr. Ahmed Hatunić, a u programu su učestvoval­i Ahmed Alili i hor Bir Bošnjak.

Hafisku dovu pručio je muhafiz Nedžad Vehabović, kojem je ovo sedmi kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza Kur’ana Časnog. “Hafiz Fadil je čestit i vrijedan mladić, izrazito lijepog ahlaka. Od samog početka hifza, pa sve do završetka, uvijek je odgovorno i ozbiljno pristupao tom procesu, pažljivo slušajući i primjenjuj­ući savjete vezane za hifz. Hafiz Fadil je veoma aktivan, vrijedan i radoznao, s jako izraženom željom za sticanjem znanja. Njegovi roditelji su učestvoval­i u procesu njegovog hifza, redovno su me kontaktira­li kako bi izrazili svoju podršku i kako bi dobili informacij­u da li sve ide po planu i da li postoji neka poteškoća na tom putu. Titula hafiza je dodatno ukrasila Fadilovu ličnost. Od njega u budućnosti očekujem još mnogo uspjeha”, kazao je muhaffiz Vehabović.

Prisjećaju­ći se prvih ajeta iz Kur’ana koje je učio u obdaništu, a kasnije i u mektebu, hafiz Fadil kaže da je hifz počeo učiti iz ljubavi prema Božijoj riječi, i iz želje da bude spreman učiti iz Kur’ana bilo šta na namazu.

“Ovome su prethodili dani i noći “čišćenja nijjeta” i intenzivne dove Allahu, dž.š. Kada sportista želi steći kondiciju i biti spreman za takmičenje, on ustaje rano i trenira. Kada nekoga more brige, ustaje noću i dovi. Ali kada nam je dobro, mi se nekako učahurimo i mislimo da će takvo stanje trajati vječno. Rijetko smo spremni iz zahvale Allahu, dž.š., i ljubavi prema Njemu žrtvovati dio svoje komocije koja se ogleda u spavanju, odmoru, provođenju vremena s porodicom kako bi ibadet činili. Prethodne dvije i po godine, bit ću iskren, nisu bile jednostavn­e, ali ih ne bih mijenjao ni za šta na svijetu, kao i titulu koju sam ponio. Onima koji razmišljaj­u da li početi učiti hifz uz dovu za njih poručujem da definitivn­o krenu s učenjem što prije, pa makar im do završetka trebalo 5, 10 ili 15 godina”, kaže hafiz Fadil Umihanić.

 ?? ?? Uručenje hafiske diplome
Uručenje hafiske diplome

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina