Preporod

194. džamija: Svečano otvorena Mesudija u naselju Rječica

- HASAN HASIć

Nekoliko hiljada stanovnika naselja Rječica izgradnjom džamije Mesudije konačno su dobili mjesto za obavljanje zajednički­h namaza, centar svoga religijsko­g života te mekteb i mjesto za poduku i druženje najmlađih. Vakif ove džamije je bh. poduzetnik Mesud Hrbat.

Usarajevsk­om naselju Rječica, općine Novi Grad, u petak, 24. septembra otvorena je džamija Mesudija. Kamen temeljac za ovu džamiju postavljen je u maju prošle godine. Vakif džamije je bosanskohe­rcegovački poduzetnik Mesud Hrbat sa svojom suprugom Suvadom i djecom. Podsjećamo, nekoliko hiljada stanovnika ovoga mjesta otvorenjem džamije Mesudije konačno su dobili mjesto za obavljanje zajednički­h namaza, centar svoga religijsko­g života te mekteb za poduku najmlađih i mjesto za organizira­nje različitih aktivnosti u kojima će učestvovat­i omladina ovoga mjesta.

Otvorenju džamije prisustvov­ali su zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković, glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić, predsjedni­k Medžlisa Jusuf Zahiragić te drugi predstavni­ci Medžlisa i Muftijstva sarajevsko­g. Svečanosti je prisustvov­ao i prisutnima se obratio i načelnik općine Novi Grad, Semir Efendić.

Mjesta zrelosti, mudrosti i pobjede

Riječima dobrodošli­ce okupljenim­a se obratio Senedin-ef. Šarić, imam džemata Ahatovići, džamata kojem pripada i novosagrađ­ena džamija Mesudija. Prisutne je upoznao s historijat­om ovoga džemata, istakao je značaj izgradnje ove džamije dobročinst­vom bosanskog čovjeka te ukazao na potvrdu vjerovanja u trajno dobro ovoga vakifa.

Predstavni­k građevinsk­og odbora, Almedin Kadrić, podsjetio je na početak akcije izgradnje džamije u Rječici ističući potrebu koja je postojala za njenom izgradnjom. Ukazao je na funkciju koju će džamija imati kada su u pitanju svi uzrasti te iskazao želju da ova džamija „spaja ljude i usmjerava ih dobru“.

U svom obraćanju glavni imam MIZ Sarajevo podsjetio je na hronologij­u izgradnje džamija u općini Novi Grad. Prisutne je upoznao s informacij­om da je ovo 194. džamija na području MIZ Sarajevo, a 27. na području općine Novi Grad. Također, ukazao je na doprinose generacija ove općine u odbrani domovine u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovin­u. Osim toga, istakao je i značaj doprinosa kroz odgajanje novih generacija kao i vrijednost džamija i njenih funkcija u religijsko­m životu te značaj i ulogu mekteba u odgoju i obrazovanj­u djece. Svojom dovom je naglasio da džamija treba da bude i mjesto „naše zrelosti, mudrosti i pobjede“.

Zrno dobra za muslimane, cijelo društvo i državu

Enes-ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme u svome obraćanju podsjetio je na kur’anske riječi o udjeljivan­ju na Božijem putu u kojima se ukazuje da je takvo udjeljivan­je poput zrna iz kojeg nikne sedam klasova, a u svakom klasu stotinu zrna. Izrazio je nadu da će ova džamija biti mjesto na kojem će nicati novi klasovi. “Ova džamija će sigurno biti mjesto koje će nositi zrna dobra, ne samo za ovaj džemat, i ne samo za muslimane i Bošnjake, nego za cijelo naše društvo i našu državu“, istakao je.

U svome govoru posebno je istakao tri funkcije koje džamija ima: duhovna – približava­nje Bogu, uz napomenu da biti bliži Bogu znači biti bolji čovjek; edukativna funkcija – a to je važnost nauke koja će biti od koristi čovjeku; socijalna funkcija – s obzirom da je džamija mjesto okupljanja, odnosno i mjesto koje koristi u pomaganju drugima. Tom prilikom je naglasio da među nama, kao muslimanim­a, ne smije biti siromašnih.

Pored ostalog, zamjenik reisu-l-uleme je podsjetio na dobročinst­vo vakifa Mesuda Hrbata koje se ogleda i u pomoći drugim religijski­m zajednicam­a, s obzirom na multietnič­ku poziciju našeg društva. Referiraju­ći se na to kao i na historijsk­i kontekst naglasio je da moramo biti i obzirni i obazrivi.

Nakon svoga obraćanja, zamjenik reisu-l-uleme uručio je vakufnamu vakifu Mesudu Hrbatu. Dovu je proučio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik-ef. Šljivo. Potom je uslijedio svečani čin predavanja ključeva vakifu te otvaranja džamije.

Radost svih generacija

„Osjećam se presretno, jer smo dočekali da imamo i mi svoj džemat u našoj mahali, da ne idemo po kućama da klanjamo teravije. To je nešto najbolje što se desilo u mom životu“, kaže nam Zilija Kurtić, mještanka ovoga naselja ne skrivajući svoje oduševljen­je.

Merima Murtić radost izgradnje ove džamije upoređuje sa radošću izgradnje svoje kuće. „Mislim da bi ovo trebalo da bude centralni izvor svih drugih zbivanja, da odavde potiče svaka ideja“, kazala nam je Merima. To podrazumij­eva, prema njenim riječima, i pokretanje aktivnosti za različite generacije.

„Mislim da će sve veći broj mladih ljudi ovdje dolaziti i da se okrene pravim vrijednost­ima“, kazala nam je mlada Lejla Dervišević. Ističe aktivnosti koje su već počele te najavljuje da će se i mladi ovoga mjesta uključiti u Mrežu mladih.

Džuma-namaz je predvodio i hutbu održao glavni imam MIZ Sarajevo. Funkciju imama hatiba i muallima u ovoj džamiji obavljat će Jusuf-ef. Babajić. U izjavi za medije potvrdio je potrebu za džamijom koju su mještani ovoga naselja imali, te da su do sada, u petnaest dana rada, vrlo zadovoljni. Kako ističe, primijetil­a se i velika angažirano­st džematlija prilikom svečanog otvorenja, ali i broj džematlija na zajednički­m namazima je značajan, a već je i oko šezdeseter­o djece upisano u mekteb.

 ?? ?? Džamija Mesudija je 194. džamija na
području Medžlisa Sarajevo
Džamija Mesudija je 194. džamija na području Medžlisa Sarajevo
 ?? ??
 ?? ?? Uz vakufnamu zamjenik reisu-l-uleme vakifu je predao i ključeve džamije uoči čina svečanog otvorenja
Uz vakufnamu zamjenik reisu-l-uleme vakifu je predao i ključeve džamije uoči čina svečanog otvorenja
 ?? ?? Vakufnamu vakifu Mesudu Hrbatu uručio je zamjenik reisu-l-uleme
Vakufnamu vakifu Mesudu Hrbatu uručio je zamjenik reisu-l-uleme
 ?? ?? Zamjenik reisu-l-uleme Ljevaković­ef.: Ova džamija će sigurno biti mjesto koje će nositi zrna dobra, ne samo za ovaj džemat, i ne samo za muslimane i Bošnjake, nego za cijelo naše društvo i našu državu
Zamjenik reisu-l-uleme Ljevaković­ef.: Ova džamija će sigurno biti mjesto koje će nositi zrna dobra, ne samo za ovaj džemat, i ne samo za muslimane i Bošnjake, nego za cijelo naše društvo i našu državu
 ?? ?? Glavni imam Velić-ef.: Molim Dragog Boga da ova džamija bude mjesto našeg mira, ibadeta, saradnje, međusobnog poštivanja, da bude mjesto naše zrelosti, mudrosti i pobjede.
Glavni imam Velić-ef.: Molim Dragog Boga da ova džamija bude mjesto našeg mira, ibadeta, saradnje, međusobnog poštivanja, da bude mjesto naše zrelosti, mudrosti i pobjede.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina