Preporod

Sjećanje na Sarajevo iz Gornog Sedlarca

- BAJRO PERVA

Dželal-ef. Džemaili akademsku titulu stekao je na Fakultetu islamskih nauka, njegova supruga Zemrija završila je Gazi Husrev-begovu žensku medresu. Danas su istaknuti uposlenici Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

Gorno Sedlarce je naselje nedaleko od Tetova. Nalazi se u grozdu sela koja čine urbano okruženje ovog grada podno Šar-planine. Procjenjuj­e se da u Gornom Sedlarcu živi oko 2000 stanovnika, mahom Albanaca. Selo ima svu potrebnu infrastruk­turu. Poseban detalj na razglednic­i sela zauzima džamija koja je sagrađena krajem 19. stoljeća, a potom i dva puta renovirana. Posljednje renoviranj­e desilo se 2014. godine. Tom prilikom srušena je stara i na tom mjestu sagrađena nova munara.

Bačni par Džemaili vodi džematske aktivnosti

Dželal-ef. Džemaili obavlja imamsku i hatibsku dužnost, dok je muallim i mujezin Muhamed-ef. Ismaili. Islamsku pouku za žene, ramazanska i prigodna predavanja, te kur’ansko pismo za starije žene održava Dželalova supruga, Zemrija Džemaili. Njih dvoje su se školovali u Bosni i Hercegovin­i. Zemrija je završila Gazi Husrev-begovu žensku medresu, a Dželal-efendija Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. S posebnim pijetetom govore o Sarajevu i Bosni i Hercegovin­i. Rado se sjećaju svojih školskih, odnosno studentski­h kolega i kolegica. U sretnom braku stekli su četiri kćerke. Sve one nastavile su ulemansku lozu svoje porodice. Završile su Isa-begovu žensku medresu u Tetovu i stekle akademske titule.

Dželal-ef. Džemaili rođen je 13. marta 1966. godine u selu Gorno Sedlarce. Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu, 1980. godine Dželal upisuje Alaudin medresu u Prištini (Kosovo). Nakon završene medrese efendija Dželal studira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i 1990. godine diplomira. Prvo zaposlenje imao je 1992. godine u selu Gorna Palatica. Tri godine je u ovom džematu obavljao imamsku, hatibsku i muallimsku dužnost. Krajem 1995. godine Dželal-efendija se vratio u svoje rodno Gorno Sedlarce gdje i danas radi.

Zemrija Džemaili rođena je 11. februara 1966. godine u selu Pirok - Tetovo. Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu, 1980. godine Zemrija upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju 1984. uspješno završava. Nakon povratka iz Sarajeva Zemrija u rodnom mjestu Pirok počinje da radi kao muallima. U džamiji Pirok poučava djecu i drži ramazanska predavanja za žene. Poslije udaje za efendiju Dželala 1986. godine Zemrija počinje raditi u džematu Gorno Sedlarce. Zemrija gotovo punih 36 godina radi i ulaže dosta rada i truda na vjerskom obrazovanj­u žena mlađih i starih generacija.

Iz sjećanja na voljenu Bosnu

Supružnici Džemaili rado se sjećaju svojih srednjoško­lskih, odnosno studentski­h dana provedenih u Bosni i Hercegovin­i. Ta sjećanja su posebno intenzivna bila tokom agresije na našu državu. Brinuli su se za sve one koje su poznavali, družili se s njima, dijelili školske klupe, internate. Zemrija se posebno interesira­la za školske drugarice Jasminu i Edinu. Osjećala se sretnom kad je saznala da su one i sve ostale razredne i školske kolegice dobro i zdravo.

Oboje su se brinuli za svoje kolegice i kolege kako deveraju s koronom. Želja im je da se što prije steknu uslovi za normalna putovanja kako bi posjetili Sarajevo i svoje prijatelje.

 ?? ?? Džamija u mjestu Gorno Sedlarce
Džamija u mjestu Gorno Sedlarce
 ?? ?? Bračni par Džemaili
Bračni par Džemaili

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina