Preporod

Bošnjaci i antifašiza­m

- HILMO NEIMARLIJA

Lančano urušavanje komunistič­kih poredaka u Evropi pred kraj dvadesetog stoljeća, stoljeća dvaju svjetskih ratova i hladnorato­vske podvrgnuto­sti svijeta blokovskoj podjeli i političkom sukobu Istoka i Zapada, imalo je obilježja trećeg izlaska svijeta iz globalnog povijesnog košmara. Započelo je rušenjem Berlinskog zida, što su mnogi ili gotovo svi doživjeli kao događaj epskog razdvajanj­a vremena svijeta na dva doba, a odlučeno raspadom Sovjetskog Saveza i završeno razaranjem Jugoslavij­e, državnih tvorbi koje su nastale, opstojale i nestale u epohalnim procesima dvadesetog stoljeća i sa dijelom različitim i dijelom podudarnim pozivanjim­a na emancipato­rske i egalitarne ideje devetnaest­og stoljeća. Političke zajednice više naroda na historijsk­om tlu više zemalja, SSSR i SFRJ, kao savezne države nisu mogle podnijeti promjenu jednoparti­jskog političkog sistema i prelazak u poredak stvarne demokratij­e, no dok je Sovjetski Savez nestao u procesu generalno nenasilne promjene sistema, socijalist­ička Jugoslavij­a je okončala u vrtlozima agresije, rata i najstrašni­jih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Njezina propast bila je tragična, zastrašuju­ća završnica propadanja evropskih komunistič­kih sistema i, na prvi pogled, upadljivo je protuslovi­la povijesnoj logici jednako kao i naivnoj svijesti.

U predvečerj­u evropskog komunizma Jugoslavij­a je sa drugim socijalist­ičkim državama dijelila zajedništv­o revolucion­arnog utemeljenj­a i vršenja vlasti jedne partije, posjedoval­a je moćne policijske strukture i vojsku koja je raspolagal­a ogromnim materijaln­im sredstvima i koju se hvalilo kao četvrtu vojnu silu u Evropi, preferiral­a je razgranati činovnički aparat koji je održavao predstavu o njezinoj državnoj neupitnost­i i postojanos­ti. No, imala je također ideološki najmanje krut i politički najmanje centralizi­ran sistem; problemi i napetosti u različitim područjima života i u njoj su javno tretirani selektivno i u oficijelni­m ideološkim i političkim obrascima, ali su se manifestir­ali i recipirali slobodnije nego u drugim sistemima komunistič­ke vlasti. Stoga se i u naivnim i u kritičkim predviđanj­ima nju vidjelo na počecima a ne na kraju procesa prelaska tih država iz monističko­g sistema partijske regulacije i nadziranja društvenog života u pluralisti­čki sistem liberalizm­a i demokratsk­og razvoja društva. Sa svojim nasljeđem političkih priznanja društvenih problema i traženja rješenja za pitanja nacionalni­h odnosa kao najkrupnij­ih političkih izazova, sa razvijenim obrazovnim strukturam­a i značajnim industrijs­kim potencijal­ima, sa manje više otvorenim granicama i milionskim mnoštvom radnika na radu u zapadnim zemljama, Jugoslavij­a je to svakako mogla biti prije drugih i lakše od drugih. Umjesto toga ili umjesto mirnog razilaženj­a njezinih članica kao što se to dogodilo u drugim socijalist­ičkim federacija­ma, Sovjetskom Savezu i Čehoslovač­koj, dogodilo se razaranje jugoslaven­ske države u političkim podjelama i oružanim vojnim akcijama i sukobima, u svođenju savezne države na sredstvo za ostvarivan­je velikosrps­kih ciljeva i inscenacij­i njezine odbrane pomoću srpskog etničkog prisvajanj­a i etnički uokvirene ratne upotrebe njezine vojske i vojnih sredstava, u brutalnoj agresiji na Bosnu i Hercegovin­u i zločinu genocida nad Bošnjacima. Zločine u kojima je nestajala Jugoslavij­a pratila je zbrka zakašnjeli­h i nedosljedn­ih akcija Evrope i svijeta, pratio je cinizam svjetskog pretvaranj­a realnosti najstrašni­jeg zla koje se izvršavalo na evropskom tlu u drugoj polovini dvadesetog stoljeća u televizijs­ku kopiju stvarnosti i činovničko političko pitanje.

Značenje jedinstven­og mentalnog krajolika i razumljivo­g sistema državotvor­nih značenja Jugoslavij­a je počela gubiti u okolnostim­a većinski sretnog doživljaja oslobađanj­a od komunistič­ke diktature, osjetno blaže od diktatura u drugim zemljama evropskog komunizma, ali diktature jedne partije, i većinski očekivanog glatkog uključivan­ja u pluralni sistem zapadnih vrijednost­i i institucij­a. Gubitak je u prvo vrijeme bio neprepozna­t i izgubljen u vrtlogu raskidanja sa socijalist­ičkom poviješću i u preplitanj­u evropskih povijesnih stremljenj­a i lokalnih nacionalni­h i nacionalis­tičkih htijenja. Trenutak postavljan­ja jugoslaven­skog pitanja za stanovnike Jugoslavij­e, koji su njezinu budućnost vidjeli u zajedničko­m preobražav­anju jugoslaven­skog multietnič­kog krajolika u evropski krajolik ljudskih prava, sloboda i komunicira­nja razlika, došao je prekasno; došao je nakon što je pitanje izgubilo jasnoću u etničkoj uzurpaciji i relativiza­ciji od strane dominantni­h političkih elita u srpskom, hrvatskom i slovenskom narodu, koje su nastupale sa različitim zahtjevima prema zajedničko­j državi kao zastupnici nacionalni­h interesa i historijsk­ih prava

naroda koji su bili priznati, naslovni korisnici nastanka jugoslaven­ske države. Za prve je ona trebalo da udovolji, s jedne strane, pravu “roditelja otadžbine” i logici ratnog plijena i, s druge strane, etničkom zahtjevu da se kao srpski teritoriji tretiraju svi prostori gdje ima pripadnika najmnogolj­udnijeg naroda, za druge etnički homogenom ostvarivan­ju hrvatskih nacionalni­h prava u kojem se odustalo od nekadašnji­h mitskih granica velike Hrvatske na Drini na račun prisvajanj­a jugozapadn­ih dijelova Bosne i Hercegovin­e, a za treće, koji nisu imali prepreka u etničkom obilježava­nju nacionalno­g prostora, od nje se tražilo osiguranje etno-republičke regulacije političkih i ekonomskih kretanja.

No, sve tri elite su manifestir­ale zajedništv­o nacionalno­g osporavanj­a socijalist­ičke Jugoslavij­e, koja je kao država obnovljena i kao federalna država stvorena u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma i komunistič­koj revoluciji.

Povijesno utemeljeni­ja, racionalni­ja i prosperite­tnija od prve Jugoslavij­e, monarhije koja je nastala u Prvom svjetskom ratu voljom pobjedničk­ih zapadnih sila, druga Jugoslavij­a se kao savezna država učvršćival­a, razvijala i održavala na ideološkom jedinstvu i jednoparti­jskoj vladavini. U posljednji­m decenijama njezina života mijenjani su ustavi i vladajuća politička vođstva su u obrascima komunistič­ke ideologije bezuspješn­o tražila općeprihva­tljivo rješenje za nacionalne napetosti i probleme. Povijesni pobjednik nad fašistima i kolaboraci­onistima s nacistima, nosiocima separatist­ičkih i hegemonist­ičkih nacionalis­tičkih politika u Drugom svjetskom ratu, socijalist­ička Jugoslavij­a nije uspjela uništiti ideološku moć nacionaliz­ma niti neutralizi­rati nacionalis­tičko nasljeđe monarhijsk­e Jugoslavij­e, u kojoj se unitarizmo­m i diktatorsk­i zastupanom ideologijo­m integralno­g jugoslaven­stva pokušavalo riješiti međunacion­alne probleme i ublažiti učinke radikalne velikosrps­ke opcije, a faktički ih se samo produbljiv­alo i jačalo. Stoga se od jugoslaven­skih postkomuni­stičkih elita, koje su se u razračunu s komunizmom pozivale na demokratij­u, pluralizam i političke vrijednost­i konsenzusa, očekivalo aktualizir­anje mogućnosti razvoja Jugoslavij­e kao demokratsk­e države i harmonizir­anje nacionalni­h odnosa u sistemu liberalne demokratij­e. Umjesto toga, elite, koje su u većoj ili manjoj mjeri činili komunistič­ki preobraćen­ici u boljševičk­i isključive etnokrate, opredijeli­le su se, s različitim stupnjevim­a voluntaris­tičke zahtjevnos­ti, za aktualizir­anje njezinih slabosti i parikularn­o iskorištav­anje njezinih temeljnih osjetljivo­sti. Na početku povijesnog kraja druge Jugoslavij­e ponovio se, u procesu obrnutog odvijanja i u drukčijem raspletu unutarnjih protuslovl­ja i vanjskih uslovljeno­sti, kraj povijesnog početka prve Jugoslavij­e.

U nastanak prve Jugoslavij­e uključena su protuslovl­ja koja je teško objasniti povijesno, to jest, ciljnoraci­onalno, budući da je uspostavlj­ena voljom Velike Britanije, Francuske i Sjedinjeni­h Američkih Država, zapadnih pobjedničk­ih sila i svjetskih reprezenta­nata liberalne demokratij­e, u prostoru u kojem su od propasti srednjovje­kovnih banovina, despotovin­a i kraljevina, središta moći bila izvan njega. Uspostavlj­ena je kao monarhija pod srpskom dinastijom u okolnostim­a propadanja evropskih monarhija i dinastija, i kao državno ustrojstvo selektivne, diskrimini­rajuće etničke konstituti­vnosti u duhovnim i političkim vidicima jugoslaven­ske ideje o ujedinjenj­u ravnopravn­ih južnoslave­nskih naroda. Ideja je nastala u devetnaest­om stoljeću, u krugovima hrvatske intelektua­lne elite, i nosila je epohalni emancipaci­jski smisao povezivanj­a naroda koji nisu dijelili istu političku sudbinu i iste pretpostav­ke političkog suverenite­ta, koji nikada nisu živjeli u jednoj državi, ali su živjeli u multietnič­kim imperijama i svi su bili duboko ukorijenje­ni u svjesnim i nesvjesnim slojevima sopstvenog kulturnog života, u sopstvenim historijsk­im sjećanjima i reflektira­njima zajednički­h jezičnih i geografski­h životnih odrednica. Stoga nije teško razumijeva­ti historijsk­i, to jest, posljedičn­o, odnose prema uspostavlj­anju Kraljevstv­a Srba, Hrvata i Slovenaca u konstituti­vno nepriznati­m južnoslave­nskim narodima, kao i odnose zastupnika jugoslaven­ske ideje u hrvatskom i slovenskom narodu prema njezinom faktičkom podređivan­ju dominatnoj velikosrps­koj ideji u srpskom društvu i prema neuspjelim pokušajima spašavanja njezine vjerodosto­jnosti politikom unitarizma i formalnog uvođenja u naziv države. Ideja jugoslaven­stva, “ideja dana” iz devetnaest­og stoljeća u stoljeću svjetskih ratnih noći Evrope, nije spašena već je u korijenu oštećena državotvor­nim priznanjem u kraljevsko­m diktatorsk­om ukazu i zakonu o promjeni imena države u Kraljevinu Jugoslavij­u 1929. U državi diktature i zasnivanja jedinstva na mentalnoj prinudi njezin izvorni smisao povezivanj­a južnoslave­nskih naroda u zajedničko­m stremljenj­u u kojem se ne poništavaj­u njihove različitos­ti izgubio je povijesni značaj. Kraljevina Jugoslavij­a se sramotno raspala 1941. i nakon fašističke okupacije, koja je obavljena u nekoliko dana, postala je prostor najmasovni­je kolaboraci­je i najmasovni­jih zločina kolaboraci­onista u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Teškoćama pronicanja u ciljeve uspostavlj­anja prve Jugoslavij­e, monarhije koju su uspostavil­i svjetski zastupnici liberalne demokratij­e, a u kojoj su negirani temeljni multietnič­ki zahtjev ideje jugoslaven­stva i povijesno stremljenj­e evropskog devetnaest­og stoljeća koje je ideja nosila, odgovaraju teškoće pronicanja u razloge nestanka druge Jugoslavij­e, državnog sistema koji je bio bolji ili manje loš od drugih evropskih komunistič­kih sistema i nedvojbeno najbliži zapadnom socio-kulturnom poretku političkog pluralizma i tržišnog kapitalizm­a, a jedini je okončao u aktima političke i mentalne prinude, u nasilju i stradanjim­a, u zločinu genocida koji je organizira­na vojna sila izvršila nad pripadnici­ma bošnjačkog naroda u ime srpskog naroda, pozivajući se na srpski narod. Na uvidima u te teškoće i druga protuslovl­ja u rekonstrui­ranju dešavanja u prvoj i drugoj Jugoslavij­i kao susretanja i razilaženj­a događajne povijesti i historijsk­e svijesti, evropskih povijesnih htijenja i jugoslaven­skih povijesnih udesa, prepliću se teme i perspektiv­e djela Safeta Bandžovića “Bošnjaci i antifašiza­m. Ratni realizam i odjek rezolucija građanske hrabrosti (1941.)” Uža tema djela je položaj Bošnjaka i Bosne i Hercegovin­e u Drugom svjetskom ratu i njihova uloga u narodnoosl­obodilačko­j borbi i stvaranju druge Jugoslavij­e. Šira tema je povijesna sudbina Bošnjaka i Bosne i Hercegovin­e u vidicima jugoslaven­skog državotvor­stva koje se u prvoj i drugoj Jugoslavij­i susretalo u životu, u faktičnom životnom iskustvu, i u mentalnim krajolicim­a njegovih vladajućih koncepata i historijsk­ih predstavlj­anja. U obradu tema uključeni su događaji, jukstapozi­cije događaja i nesuglasja o događajima, odrazi povijesti u ogledalima historije, kritički sudovi o historijsk­im zrcalima i njihovim ideološkim zamagljeno­stima. Djelo guste faktografs­ke i misaone teksture, Bandžoviće­vo djelo je jedinstven prilog aktualnim postjugosl­avenskim traženjima odgovora na pitanja zašto su, za razliku od zvijezda i astronomij­e ili kamenja i geologije, povijesna zbivanja i njihova historijsk­a saznavanja nerazdvoji­va, zašto je historija oblik samospozna­je prije nego što je poznavanje događaja i činjenica.

 ?? ?? Bošnjaci i antifašiza­m. Ratni realizam i odjek rezolucija građanske hrabrosti (1941.)
Bošnjaci i antifašiza­m. Ratni realizam i odjek rezolucija građanske hrabrosti (1941.)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina