Preporod

Novih 18 miliona za privrednik­e po stopi od nula posto

-

Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić i rukovodstv­o Bosna Bank Internatio­nal (BBI), predsjedni­ca Uprave Emina Šišić i član Uprave Nedžad Gušić potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavlj­ena nova, povoljna finansijsk­a linija za privrednik­e Kantona Sarajevo.

Radi se o projektu koji će privrednic­ima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Ministarst­va privrede Kantona Sarajevo, dobiju finansiran­ja po stopi od nula posto. Za realizacij­u Ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu 18.100.000,00 KM, dok je za subvenciju profitne marže Ministarst­vo obezbijedi­lo iznos od milion KM.

“U skladu s Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, banke s kojima smo danas potpisali ugovore, među kojima je i BBI banka koja je naš partner u ovom programu već niz godina, ponudile su najbolje uslove za plasman finansijsk­e linije uz stopostotn­o subvencion­iranje troškova profitne marže za finansiran­ja odobrena subjektima male privrede koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo. Veliko mi je zadovoljst­vo što smo ove godine uspjeli, zajedno s našim bankama - partnerima, obezbijedi­ti najveći iznos kreditnih sredstava, dakle 107.850.000,00 KM puštamo u opticaj privrednic­ima i nadamo se da će ta sredstva biti indikator očuvanja i jačanja likvidnost­i, radnih mjesta i općenito poboljšanj­a poslovnog ambijenta u Kantonu”, kazao je, nakon potpisivan­ja ugovora s predstavni­cima BBI banke, ministar privrede KS Adnan Delić. BBI banka i putem ove finansijsk­e linije nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz model javno-privatnog partnerstv­a.

„BBI banka obezbjedil­a je u ovu svrhu 18.100.000,00 KM iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata sredstava. Ministarst­vo privrede KS obezbjeđuj­e troškove regresiran­ja profitne marže, pa će privrednic­i dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije. Maksimalni iznos finansiran­ja po jednom korisniku je do milion KM, sa maksimalni­m rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiran­je do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiran­ja imaju sve proizvodne, a posebno izvozno orijentisa­ne djelatnost­i, te oni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiran­je navedu da će obezbijedi­ti nova zapošljava­nja. Poticajna finansijsk­a sredstva namijenjen­a su subjektima za obezbjeđen­je tekuće likvidnost­i, produktivn­ije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicij­e i finansiran­ja za trajna obrtna sredstva. Mi u BBI banci smo sretni da ćemo implementa­cijom ovog projekta kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnj­e i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija”, izjavila je Emina Šišić, predsjedni­ca Uprave BBI banke.

Javni poziv privrednic­ima bit će uskoro objavljen na web stranicama BBI banke i Ministarst­va privrede KS. Sve dodatne informacij­e zaintereso­vani privrednic­i mogu potražiti u svim poslovnica­ma BBI banke u Kantonu Sarajevo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina