Preporod

Halal certifikat povećava prihode, otvara nove saradnje i tržišta

-

Pandemija Covid-19 je dodatno povećala potražnju za halal-proizvodim­a i uslugama u cijelom svijetu, čime se otvaraju brojna tržišta i poslovne mogućnosti. Zašto i kako se razvija halal-tržište, koji su izazovi i perspektiv­e, koja je uloga halala u certificir­anju i standardiz­aciji, koliko i kako doprinosi izvozu i turizmu, te kakva su inozemna halal iskustva, bilo je riječi na prvom Halal Business Forumu Croatia 2021, održanom u utorak, 21. septembra u zagrebačko­m hotelu Westin. Organizato­r Halal Business Foruma bio je Centra za certificir­anje halal kvalitete na čelu sa doc. dr. Aldinom Dugonjićem.

Na Forumu su održana 4 panela – diplomatsk­i, na kojem su ambasadori govorili o najboljem pristupu i mogućnosti­ma saradnje na njihovim tržištima, panel o halal tržištu i trendovima, kao i panel o povezivanj­u halal tržišta na području Jugoistočn­e Evrope na kojem su učestvoval­i predstavni­ci Bosna Bank Internatio­nal i AS Holdinga.

„BBI banka je prepoznala potencijal halal-industrije za razvoj bh. privrede i prije pandemije smo organizova­li dva Sarajevo Halal Faira (SHF). BiH ima prirodni potencijal da bude platforma za proizvodnj­u halal-proizvoda i da postane centar halal industrije u Evropi“, istakao je na panelu Dino Selimović, direktor Marketinga i komunikaci­ja BBI banke, posebno pohvaliviš­i Agenciju za certificir­anje halal-kvalitete u Tuzli i Centar za certificir­anje halal-kvalitete u Zagrebu, čiji se halal-certifikat­i priznaju širom svijeta i na najzahtjev­nijim tržištima. Zaključni panel bio je posvećen halal-turizmu, na kojem su svoja iskustva podijelili predstavni­ci Hotel Europe Group iz Sarajeva. Bosna i Hercegovin­a trenutno ima najveći broj halal-certifikov­anih proizvođač­a i proizvoda, odnosno pružatelja halal-usluga u regionu i nužno je da u se u privrednu i bh. strategiju razvoja turizma uvrsti i razvoj halal-turističke ponude. Muftija akademik Aziz Hasanović, predsjedni­k Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, govoreći na Halal Business Forumu, podsjetio je kako je Islamska zajednica 2010. u Zagrebu osnovala Centar, sa željom porasta broja ne samo kompanija već i proizvoda i usluga s halal znakom, čime se otvara ogromno svjetskog halal-tržište koje će, po procjenama, vrijediti uskoro i 3 trilijuna dolara (3000 milijardi dolara).

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina