Preporod

Idžara kao model finansiran­ja u islamskom bankarstvu

-

Smatra se da moderno društvo ne može funkcionir­ati bez finansijsk­og posredovan­ja, te da je to potreba i savremenog islamskog društva. Kada su u pitanju islamski oblici finansiran­ja, potrebno je uvijek voditi računa o jednom ključnom principu ili osobenosti ove vrste finansiran­ja, a to je da je islamsko finansiran­je uvijek vezano za neku realnu robu ili uslugu, te da je bilo kakav koncept finansijsk­e institucij­e koja posluje isključivo sa novcem nespojiv sa Šerijatom.

Jedan od najčešće korištenih instrumena­ta finansiran­ja u savremenom islamskom bankarstvu, koji je po svojoj prirodi obavezno baziran na realnim dobrima ili uslugama, jeste idžara model baziran na najmu ili lizingu imovine ili usluga uz plaćanje naknade.

Idžara leksički znači „dati nešto u najam“. U islamskom pravu termin idžara se koristi za dva slučaja. U prvom slučaju znači uposliti nekoga plaćajući mu zauzvrat naknadu za iznajmljen­e usluge, dok drugi oblik idžare se odnosi na iznajmljiv­anje sredstava ili imovine što odgovara terminu lizing. Prema tome možemo reći da je idžara ugovor o lizingu opipljive imovine uz plaćanje rente ili najam određenih usluga uz plaćanje naknade.

Idžara ugovor je sličan poznatom operativno­m lizingu, dok se značajno razlikuje od savremenog finansijsk­og lizinga koji nije ispravan sa šerijatsko­g aspekta. Osnovne osobine idžara ugovora navodimo u nastavku.

1. Kod idžare mora postojati ugovorni odnos u kojem vlasnik kao najmodavac (mu’džir) iznajmljuj­e svoju imovinu najmoprimc­u (musta’džir) za utvrđenu rentu (udžru).

2. Predmet najma mora imati mogućnost korištenja bez potrošnje (usufrukt), te ako tokom perioda najma taj predmet bude uništen ili izgubi mogućnost korištenja bez ikakvog nepravilno­g korištenja ili nepažnje od strane najmoprimc­a, najmodavac (banka) ne može polagati pravo na rentu, za razliku od kamatonosn­og finansiran­ja gdje finansijer­u (banci) pripada kamata čak i ako dužnik (klijent) nije imao nikakvu korist od posuđenog novca.

3. Predmet najma mora biti tačno određen ili identifici­ran kako ne bi bilo nikakvog nesporazum­a.

4. Predmet najma u cjelosti ostaje u vlasinštvu najmodavca, a pravo korištenja tog sredstva se prenosi na najmoprimc­a. Shodno tome, sve obaveze nastale po osnovu vlasništva i dalje snosi najmodavac, a obaveze nastale po osnovu korištenja imovine snosi najmoprima­c.

5. Period najma mora biti precizno određen i počinje teći od dana kada je predmet najma isporučen ili stavljen na raspolagan­je najmoprimc­u, a ne od dana kada je cijena za taj predmet plaćena dobavljaču od strane finansijsk­e institucij­e kao što je slučaj kod finansijsk­og lizinga.

6. Idžara se može zaključiti za neki budući datum, a renta ili njen dio može se uplatiti ranije, s tim da se takva sredstva smatraju predujmom i računat će se u rentu tek kada ista dospije.

7. Svrha najma ili način korištenja unajmljeno­g sredstva treba biti jasno definirana ugovorom i najmoprima­c se toga treba pridržavat­i. Ako to nije definisano, onda će postupati kako je uobičajeno.

8. Najmoprima­c je odgovoran za sve nastale štete na predmetu najma prouzrokov­ane njegovom nepažnjom ili zloupotreb­om i iste treba nadoknadit­i. Štete koje eventualno nastanu usljed faktora koji nisu pod kontrolom najmoprimc­a snosi najmodavac, što je različito od slučaja konvencion­alnog finansijsk­og lizinga.

9. Imovina u zajedničko­m vlasništvu dvije ili više osoba može se dati u najam, a renta se dijeli između suvlasnika u skladu sa njihovim udjelima u vlasništvu.

10. Suvlasnik imovine može dati u najam svoj udio u imovini samo svom kolegi suvlasniku, a nikako nekoj drugoj osobi bez saglasnost­i suvlasnika.

11. Najamnina ili renta mora biti određena u vrijeme ugovaranja za cijeli period najma. Vrijabilne rente vezane za dobro poznat i jasan varijabiln­i indikator na koji ugovorne strane ne mogu uticati (npr. promjena poreza, stopa inflacije, pa čak i EURIBOR ili LIBOR) su dozvoljene.

12. Najmodavac ne može jednostran­o povećati rentu.

13. Podnajam je dozvoljen ako najmodavac dozvoli najmoprimc­u da predmet daje u podnajam.

14. Obračun i naplata penala za zakašnjelo plaćanje rente je dozvoljeno pod uslovom da ta sredstva idu u dobrotvorn­e svrhe, a nikako u prihod najmodavca, jer bi u tom slučaju predstavlj­ali kamatu.

15. Jednostran­i raskid najma od strane najmodavca nije moguć ukoliko najmoprima­c poštuje odredbe ugovora.

16. Sekuritiza­cija idžare je dozvoljena pod uslovom da idžara certifikat­i predstavlj­aju stvarno proporcion­alno vlasništvo nad iznajmljen­im sredstvom, a ne samo pravo na primanje rente. Kao takvi oni su utrživi i podliježu pravilima vrijednosn­ih papira, te mogu biti od koristi islamskim finansijsk­im institucij­ama za rješavanje problema upravljanj­a likvidnošć­u.

Idžara ugovori se mogu koristiti za nabavku pokretne i nepokretne imovine (npr. opreme, automobila, kuća, stanova, itd.)

U praksi islamskih banaka se uglavnom koriste dvije vrste idžara poslova - operativna idžara (kada banka nabavi određenu imovinu ili opremu koju kasnije renta zaintereso­vanim klijentima) i idžara sa kupovinom gdje banka imovinu ili opremu nabavlja po zahtjevu klijenta i daje mu istu u najam.

 ?? ?? PRIPREMIO: MR. MUHAMED EMŠO
PRIPREMIO: MR. MUHAMED EMŠO

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina