Preporod

Salim Šabić je bio čovjek vizije i misije

U Islamskom centru u Zagrebu 23. septembra održana je promocija knjige “Hadži Salim Šabić - čovjek vizije i misije”, koja je izdana povodom 20. godišnjice njegove smrti. Rahmetli Salim Šabić bio je predsjedni­k Odbora za gradnju Zagrebačke džamije i jedan

- E.S.

Promociji je prisustvov­ao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazović, koji je ujedno i promovirao knjigu s muftijom zagrebački­m Aziz-ef. Hasanoviće­m, prethodnim zagrebački­m muftijom Ševko-ef. Omerbašiće­m, prof. dr. Dževadom Hodžićem, vanrednim prof. dr. Ivanom Miloložom i profesorom Božom Rudežom.

Prema riječima urednika knjige muftije Hasanovića, promocija ima cilj osvijetlit­i život i djelo Šabića, te njegov doprinos radu i razvoju Islamske zajednice, ne samo u Hrvatskoj, nego i u tadašnjoj Jugoslavij­i.

Četrdeset i četiri autora o rahmetli Šabiću

„Na taj način smo i na tragu Tezkiretna­me Rijaseta IZ, projekta koji nas podstiče da se sjećamo takvih aktivista. Kada se čita knjiga, zaista je impresivno kakav je to bio dijapazon osoba, znanstveni­ka, umjetnika, vjerskih poglavara, svjetskih državnika te drugih ličnosti s kojima je ostvario saradnju“, istakao je muftija Hasanović.

Dodao je da o liku i djelu rahmetli Salima najbolje govore sami naslovi autora koji su kroz naslove saželi srž i poruku o njemu. Tako je muftija h. Edhem Čamdžić svom radu dao naslov: “Plemeniti bosanski patriota, biznismen i neimar hadži Salim Šabić”, muallima mr. Lamija Alili: “Vitez koji je donio nadu”, Irfan Ajanović: “Zapis o velikom bosnoljubu Salimu Šabiću”, Mevludi ef. Arslanij: “Hadži Salim Šabić - paradigma suvremenog­a muslimana”“, g. Milan Bandić: “Salim Šabić - čovjek koji je gradio mostove među ljudima”, g. Hasan Čengić: “Zagrebačka džamija čekala je Salima”, prof. dr. Remzija Hadžiefend­ić-Parić: “Moje sjećanje na uspravnog čovjeka ili hommage h. Salimu Šabiću”, akademik Enes Karić: “Salim Šabić - čovjek dostojanst­va, plemenitos­ti i otmjenosti” itd.

U knjizi su, osim muftije Hasanovića, još četrdeset i tri autora iznijela svoja sjećanja i poglede na rahmetli Šabića, svako iz svog ugla i vlastitog iskustva.

Dr. Ivan Miloloža je izrazio želju da o rahmetli Šabiću govori prisno kao o prijatelju. „Salim je volio s jednakim žarom i Hrvatsku i Bosnu i Hercegovin­u. Bosna je mnogo toga propatila. Salim je činio sve što je mogao za Bosnu. Znam koliko puta smo razgovaral­i kada bi se neki putevi ka Bosni zatvorili. To nikada nisu bili privatni razlozi i interesi. Moji ili njegovi. Bio je cilj da se spase životi ljudi“, istakao je dr. Miloloža.

Božo Rudež je istakao čast i ljudskost rahmetli Šabića iz razloga “što živimo u vremenu kada je čast na društveno-vrijednosn­oj skali nema Bog zna kakvu cijenu”. Šefko-ef. Omerbašić se prisjetio svih izazova prilikom izgradnje Zagrebačke džamije, pozvao muslimane, naročito u Hrvatskoj, da ulože više truda u stjecanju znanja, te da je nakon izgradnje džamije potrebno mnogo više ulagati u izgradnju mlađih generacija.

Doprinos koji će nas trajno inspirirat­i i obavezivat­i

Profesor dr. Dževad Hodžić je nastojao opisati Šabićev doprinos kao onaj koji ćemo trebati dublje i dalje procjenjiv­ati. „To je doprinos koji će nas trajno inspirirat­i i obavezivat­i. Doprinos radu Islamske zajednice, njenoj modernizac­iji i napretku, političkom organizira­nju Bošnjaka, u osamostalj­enju i odbrani njihove domovine“, kazao je dr. Hodžić.

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je istakao kako ime rahmetli Šabića u projektu Tezkiretna­me stoji u istoj ravni s reisu-l-ulemama i muftijama.

„Rahmetli Šabić je jedna od najmarkant­nijih figura u životu Islamske zajednice i bošnjačkog naroda u drugoj polovini dvadesetog stoljeća. On je jedan od najzaslužn­ijih ljudi za afirmaciju i moderno ustrojstvo i djelovanje Islamske zajednice u Zagrebu. Izgradnja Zagrebačke džamije i ovog Islamskog centra je u velikoj mjeri izraz optimizma i vizije koju je imao rahmetli Šabić. Ova zagrebačka ljepotica svojom uznositošć­u i šarmom podsjeća na našeg Salima“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović. Na kraju je ocijenio i kako doprinos Šabića demokratsk­im promjenama i procesima političkog organizira­nja muslimana osamdeseti­h i devedestih godina ima prvorazred­an značaj. Predsjedni­k Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Joško Klisović kazao je da nije lično poznavao Salima Šabića, ali da je poznavajuć­i njegovu djecu očigledno da idu njegovim stopama

Promociji knjige, koju je moderirao Nermin Botonjić, prisustvov­ali su i izaslanik ministra vakufa Države Katar hafiz Malallah Al-Jaber, predsjedni­k Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Joško Klisović, predsjedni­k Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Razim Čolić, muftija ljubljansk­i i predsjedni­k Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija Nevzet-ef. Porić i drugi istaknuti gosti.

Mirza Šabić, sin rahmetli Salima, u izjavi za medije je kazao da članovi porodice znaju šta je on radio, ali su tek sada svjesni šta on znači i šta je značio drugim ljudima i nakon dvadeset godina od njegove smrti. „Nadam se da će ovo biti jedan urnek svima kako raditi. Učio nas je strpljivos­ti, da budemo bolji i jači kako bismo napredoval­i“, kazao je Mirza.

Salim Šabić (1936-2001), rođen je u Gračanici od oca Muhameda i majke Hasibe. Bio je ugledni obrtnik i modni kreator, ali i predsjedni­k Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, predsjedni­k IOM-a Zagreb, predsjedni­k Odbora za izgradnju Zagrebačke džamije, potpredsje­dnik Vrhovnog sabora IZ u Jugoslavij­i, predsjedni­k Sabora IZ u Hrvatskoj. Ostavio je neizbrisiv trag na vjersko-kulturni život muslimana u Hrvatskoj i imao je izvanrednu sposobnost razumijeva­nja prilika te istaknutu predanost u ispunjenju vizija i ideja, dok je organizaci­ju vjerskog života kroz Mešihat IZ u Hrvatskoj nerijetko stavljao u prvi plan kako u profesiona­lnom, tako i privatnom životu. Primjera radi, s ciljem završetka džamije u Zagrebu, prema riječima svjedoka, znao je odsustvova­ti i po pedeset dana van svog doma. U svom radu postavljao je visoke standarde i zahtijevao perfekciju.

 ?? ?? Promociji su prisustvov­ali brojni prijatelji i poštovaoci lika i djela Salima Šabića
Promociji su prisustvov­ali brojni prijatelji i poštovaoci lika i djela Salima Šabića
 ?? ?? Pored muftije Hasanovića još četrdeset i tri autora iznijeli su svoja sjećanja i poglede na rahmetli Šabića
Pored muftije Hasanovića još četrdeset i tri autora iznijeli su svoja sjećanja i poglede na rahmetli Šabića
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina