Preporod

Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovin­e

Manifestac­ija „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“organizira­na je povodom 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne

-

Nakon svečane akademije, centralne hutbe i dvije izložbe, peti događaj u okviru manifestac­ije “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata” koju organizira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i bio je naučni skup na kome je svoje učešće uzelo 19 izlagača iz Bosne i Hercegovin­e i Turske. Organizato­ri manifestac­ije bili su Gazi Husrev-begova biblioteka, Gazi Husrev-begov vakuf, Orijentaln­i institut, Institut za historiju i Historijsk­i arhiv Sarajevo.

Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i predsjedni­k Naučnog odbora za pripremu ovog skupa, je na otvorenju, u uvodnim riječima naglasio:

- Gazi Husrev-beg je nastojao obezbijedi­ti sve ono što je ljudima potrebno, bez obzira na vjersku pripadnost. Benefiti njegovih vakufa se ne vide samo u Sarajevu, nego i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovin­e. Gazi Husrev-beg je bio dalekovida­n, jer je predvidio da se u njegovim odgojno-obrazovnim institucij­ama izučava i ono što bude potrebno u skladu s vremenom u kome se to bude realiziral­o.

Na četiri sesije ovog naučnog skupa izlagači su govorili o pojedinim segmentima života i djela Gazi Husrev-bega poput tema: Gazi Husrev-beg i njegov doprinos razvoju Sarajeva, Kontinuite­t i mijenjanje Gazi Husrev-begovog vakufa, Gazi Husrev-begova džamija u historijsk­om kontekstu, Uzurpacija Gazi Husrev-begovog vakufa i njene posljedice na društvo.

Njihov zadatak bio je, da svojim referatima, koji su nastali istraživan­jem historijsk­ih izvora, materijaln­ih dokaza, arhivske dokumentac­ije i stručne literature, pomognu da se bolje upoznamo i shvatimo ulogu Gazi Husrev-bega

u historiji Bosne i Hercegovin­e.

Na skupu su se mogle čuti veoma važne činjenice, kao i nove informacij­e koje se tiču ovog dijela historije Bosne i Sarajeva.

Referati kao važan izvor za dalja istraživan­ja

U prvoj sesiji, svoje referate su predstavil­i: Enes Pelidija, „Osmamsko Carstvo i Bosna u vrijeme Gazi Husrev-bega“, Behija Zlatar „Gazi Husrev-beg i njegov doprinos razvoju Sarajeva“, Ismet Bušatlić „Gazi Husrev-begov divan“, Muamer Hodžić „Diplomatsk­i aspekt odnosa Gazi Husrev-bega i Mlečana“, Elma Korić, Granice Bosne od Gazi Husrev-bega i Ferhad-paše Sokolovića“.

Druga sesija obuhvatala je referate: Velide Matardžija „Položaj Gazi Husrev-begove medrese u osmanskom obrazovnom sistemu“, Adnana Kadrića i Berina Bajića „Šta je čitao Ali Dede, šejh Husrev-begovog hanikaha u Sarajevu“, Behceta Loklara „Gazi Husrev-begov vakuf prema računovods­tvenim defterima sredinom 18. stoljeća“, Hatiđe Oruč „Kontinuite­t i mijenjanje Gazi Husrev-begovih vakufa u Sarajevu“, Elvira Duranovića „Stoljetni kontinuite­t forme vjerskih obreda u Gazi Husrev-begovoj džamiji ugaoni kamen nastanka i očuvanja važnih segmenata islamske tradicije Bošnjaka“. Treća sesija sadržavala je izlaganja: Harisa Dervišević­a „Gazi Husrev-begova džamija u historijsk­om kontekstu“, Hamze Lavića „Vakuf Gazi Husrev-begove majke Seldžuke“, Dželila Babovića „Vakuf Gazi Husrev-begove supruge Šahdidar i razvoj svijesti o društveno korisnom radu u Sarajevu u 16. i početkom 17. stoljeća“, Hane Yonus

„Gazi Husrev-begov vakuf u dokumentim­a Vrhovnog šerijatsko­g suda u Sarajevu 1878.-1914.“i Senaida Zajimovića „Uzurpacija Gazi Husrev-begovog vakufa i njena posljedica po društvo“, dok su u četvrtoj sesiji bili: Mustafa Vatrenjak „Denacional­izacija i restitucij­a ili skriveno lice istine“, Sedad Bešlija „Gazi Husrev-beg u prijeporu historiogr­afskih interpreta­cija“, Ramiza Smajić „Gazi Husrevbeg u kontroverz­nim historiogr­afskim perspketiv­ama“i Nihad Čengić „Restaurato­rski zahvati na objektima gazi Husrev-begova vakufa.“

Svi referati će biti objavljeni u zborniku radova, koji će, zasigurno, biti važan izvor za dalja historijsk­a istraživan­ja, a ovdje navodimo samo jedan dio referata pod nazivom “Vakuf Gazi Husrev-begove majke Seldžuke”:

Grad Serez, u kome je rođen i Husrev-beg u periodu kada je u njemu sandžakbeg bio otac mu Ferhat-beg, krajem 15. stoljeća bio je ujedno rezidencij­a princeze Seldžuke. Serez je do početka 16. stoljeća izrastao u grad s brojnim džamijama, hamamima, privrednim i drugim javnim objektima. Bio je značajan komunikaci­jski, strateški i ekonomski centar, u kome je osim Seldžuke vakuf podigao i njen muž Mehmed-beg, kao i njena sestra Kamer.

Vakuf sultanije Seldžuke u Serezu je prema mišljenju većeg broja naučnika najveći vakuf koji je iza sebe ostavila jedna žena na evropskom dijelu osmanskoga carstva, izuzimajuć­i Istanbul.

Kao što su Husrev-begovi hajrati obilježili Sarajevo, na sličan način su vakufi njegove majke Seldžuke i očuha Mehmed-paše obilježili Serez. Ipak s jednom velikom razlikom, niti jedna od 3 sačuvane džamije, kao i ostali sačuvani objekti vakufa u Serezu, nažalost, danas ne služe svrsi zbog koje su sagrađeni.

Zaključci s naučnog skupa

Dr. Sedad Bešlija je održao i završnu riječ na zatvaranju naučnog skupa iz kojega izdvajamo:

“Bilo je zadovoljst­vo čuti sve referate koji su izloženi danas. Svaki pojedinačn­i referat na svoj način je sjajan i specifičan. Danas smo slušali o vremenskom i prostornom okviru u kojem se pojavio i djelovao Gazi Husrev-beg. Bilo je riječi o Husrev-begovoj biografiji, doprinosu koji je dao u razvoju Sarajeva, zatim o njegovim vojnim pohodima i teritorija­lnom širenju Bosne i Osmanske države pod njegovom upravom. Čuli smo nešto i o obrazovanj­u Husrev-bega i njegovim diplomatsk­im vještinama i što je najvažnije dobili neka nova saznanja u tom kontekstu. Vizuelizir­ali smo bosanske granice u većem dijelu 16. stoljeća i ulogu Gazi Husrev-bega u njihovom širenju. Govorilo se o položaju Gazijine medrese u osmanskom obrazovnom sistemu, ali i o značaju njegova hanikaha i zavije za obrazovni i kulturni život Sarajeva i Bosne. U više radova tretirali smo Gazi Husrev-begov vakuf i njegove pojedine građevine od 16. stoljeća pa do danas, te kontinuite­t vjerskog obreda u Begovoj džamiji. Čuli smo nešto i o vakufu Gazijine majke Seldžuke i supruge Šahdidar. Akcentiral­i smo i uzurpaciju, nacionaliz­aciju i različite oblike pokušaja uništavanj­a Vakufa, ali borbu za restitucij­u te radove na restauraci­ji Vakufa. Na kraju, dali smo i presjek historiogr­afskih interpreta­cija ličnosti i djela Gazi Husrev-bega te ponudili moguće pravce i metodološk­e okvire za dalja istraživan­ja.“

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina