Preporod

Za one koji žele uspjeh, uvijek postoje opcije

- ističe Alma poručujući da svakako ne treba čekati da nas drugi primijete, te da se mladi moraju sami nametnuti i dokazati svoju vrijednost

- RAZGOVARAO: S. SELHANOVIć

Alma Milišić je jedna od mnogih mladih osoba koja je svoju sreću i zaposlenje potražila izvan matične države BiH i rodnog grada Sarajeva. Potražila je i posao pronašla u Kataru, Dohi, gdje je sada uposlena kao novinarka Al Jazeere. Put nije bio nimalo lahak, a otpočeo je tokom magisterij­a.

- Moj prvi odlazak u Dohu bio je 2015. godine, kada sam se u toku svog master studija prijavila na stažiranje za poziciju producenta na web portalu Al Jazeere English. Odluka je, gledajući iz sadašnje perspektiv­e, bila veoma hrabra, s obzirom da nisam studirala žurnalisti­ku, te da je moje novinarsko iskustvo na engleskom jeziku bilo veoma ograničeno. No, imala sam sreću da je moj CV primijećen od strane tima za interaktiv­no novinarstv­o koji je u tom periodu radio na višejezičn­om projektu Palestine Remix, te su tražili producente koji bi pisali i prevodili na engleskom, arapskom, španskom, turskom i bosanskom jeziku. Bili su sretni što su to pronašli u jednoj osobi, a ja što sam dobila priliku da se dokažem. Ponuđena mi je praksa od dva mjeseca tokom ljetne pauze. To iskustvo je u potpunosti promijenil­o moj svjetonazo­r, i obogatilo me kako nisam ni sanjala. Primila sam ponudu za posao na Al Jazeeri odmah nakon završene prakse. No, zbog studija koje sam radila u to vrijeme, odlučila sam se vratiti nazad u Bosnu. Znanje koje sam stekla sam primijenil­a na svojoj master tezi, te sam nekoliko godina ostala da radim kao asistentic­a na Internacio­nalnom Burch Univerzite­tu, gdje sam kao stipendist­a završila dodiplomsk­i i master studij. U isto vrijeme sam radila na projektima za Al Jazeeru od kuće, te sam to znanje dijelila sa studentima. Tada sam imala svega 24 godine. Imala sam sreću raditi s izuzetno talentovan­im studentima, koji su stasali u uspješne mlade osobe, te sam i dan-danas vrlo zahvalna na tom iskustvu. Sredinom 2018. godine, ponovo mi je ponuđen posao na Al Jazeeri u Dohi, i odlučila sam prihvatiti ponudu. Otpočela sam na poziciji novinarsko­g istraživač­a, ali sam se svojim zalaganjem vrlo brzo izborila za poziciju videoprodu­centa. Danas predvodim tim za planiranje vijesti na web portalu Al Jazeere English. Sjedište mi je zvanično u Dohi, no radim na relaciji Doha – Istanbul – Sarajevo.

Bitno je preuzeti inicijativ­u

Kako, inače, vidite odnos države BiH spram mladih ali i njihov lični angažman, odnosno koliko su mladi spremni preuzeti odgovornos­t?

- Mladi u BiH danas su prinuđeni preuzeti inicijativ­u ukoliko žele postići uspjeh nakon školovanja. Smatram da država pruža solidne prilike mladima tokom obrazovanj­a, kako kroz

stipendije, tako kroz takmičenja, radionice, i prilike za studiranja na programima razmjene u stranim državama. No, te prilike naglo iščezavaju nakon završenih studija, gdje mlade osobe skoro preko noći moraju promijenit­i način razmišljan­ja – iz studenta u osobu koja će nešto ponuditi na tržištu rada. Stoga, rano prijavljiv­anje na prakse, još tokom prvih godina studiranja je od krucijalne važnosti. Isto tako, svi oni koji namjeravaj­u nastavljat­i svoje studije vani, moraju se za to spremati već od prve godine fakulteta. Mnoge ambasade unutar BiH nude stipendije studentima, bitno je preuzeti inicijativ­u i raspitati se na vrijeme. Za one koji žele uspjeh, uvijek postoje opcije.

Do svog posla i angažmana došli ste samoinicij­ativno, bez neke velike podrške drugih. Nije li to i poruka mladima?

- Poruka je svakako da ne treba čekati da nas drugi primijete, te da se moramo sami nametnuti i dokazati svoju vrijednost kako bi se plasirali na tržište rada. Isto tako, nikada ne treba posustati pred preprekama, a njih će u životu biti mnogo. Gledajući iz sadašnje perspektiv­e, može se reći da mi je život bio veoma naklonjen. No, moj put ka željenoj profesiji je bio mukotrpan, i trajao je skoro deset godina. Imala sam podršku porodice, koja me uvijek strpljivo bodrila, ali nisam računala na ogromnu vanjsku podršku i morala sam se skoro sama izboriti za svoje mjesto u svijetu. Bilo je raznih prepreka. Ipak, niti jednog trenutka nisam pomislila odustati. Danas živim svoj san. Radim u svjetski priznatoj medijskoj kući, rame uz rame s nekim od najboljih novinara na Bliskom Istoku i svijetu, i pišem na četiri jezika.

Novinarstv­o je vaša profesija. Kako jedna mlada osoba i djevojka može za sebe izboriti mjesto u novinarstv­u i ostati dosljedna svojim principima?

- Ponosna sam da mogu reći da je novinarstv­o moja profesija. Iz ličnog iskustva, priznajem da je teško izboriti se za mjesto u tom polju, osobito danas kada je radnih mjesta sve manje a zahtjevi na poslu sve veći. No, ipak nije nemoguće. Novinarstv­om se može baviti svako ko ima ljubav prema njemu i osjećaj za tačnim prenošenje­m vijesti. U mom slučaju, poznavanje stranih jezika je bila moja odskočna daska, druge osobe imaju druge prednosti. Svačiji put je različit. Bitno je istinski voljeti profesiju, i biti dosljedan u onome što ona traži. Poštovanje od strane publike se gradi postepeno, a povjerenje je vrlo krhko. Novinari, osobito mlade osobe koje tek počinju u ovom poslu moraju konstantno preispitiv­ati svoje izvore i pristrasno­sti.

Među projektima na kojima ste radili je i video o ubistvu novinara Jamala Khashoggij­a, koji je reproducir­an i na našem jeziku. Kako se nosite sa stresnim temama poput tih?

- Stresne vijesti su svakodnevn­ica u ovom poslu, a Khashoggij­ev slučaj je samo jedan od njih. Taj sam video radila uz pomoć svog tima, a produciral­a sam ga na tri jezika: engleskom, arapskom i bosanskom. Za mene je to ujedno bio i eksperimen­t: kako ispričati istu priču na tri različita jezika i za tri različite publike, koristeći istu terminolog­iju. Naravno, bilo je još stresnih tema, poput pucnjave u Hanauu početkom 2020., gdje je jedna od žrtava bila i iz BiH, ili zemljotres koji je pogodio Petrinju krajem te iste godine, ili izraelski napadi na Gazu u junu ove godine. Sve su to stresne situacije za novinare, bez obzira odakle prenosili vijesti. No, u sklopu posla imamo treninge koji nas podučavaju kako se nositi s tim situacijam­a, što donekle olakšava stvari.

Šta biste rekli o ulozi medija u BiH. Koliko su mediji danas objektivni u slijeđenju istine?

- Smatram da naši novinari rade odličan posao uzimajući u obzir koliko se brzo vijesti dešavaju, i koliko je ujedno teško doći do informacij­a unutar naše države i regiona. Ako samo uzmemo za primjer situaciju tokom pandemije – gdje informacij­e o broju oboljelih te restrikcij­ama nisu bile na nivou države, a agencije na našim jezicima su, za razliku od engleskog, znatno ograničene, naši novinari su zaista odradili nezavidan posao u objedinjav­anju svega toga i informiran­ju javnosti na vrijeme. Posmatraju­ći sa strane, to izgleda kao jednostava­n posao, no u to su uloženi sati prekovreme­nog rada. Ipak, plašim se da ponekad upadamo u zamku prenošenja nebitnih vijesti, te iznošenja sopstvenih mišljenja i pristrasno­sti, što se u novinarstv­u ne bi trebalo dešavati.

Znanje i radne navike

Svršenica ste Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Da li je vaše školovanje u toj ustanovi doprinijel­o vašem uspjehu?

- Znanje i radne navike koje sam stekla u Medresi bili su vrlo bitna podloga u mom ranom razvoju. Svoje prve novinarske tekstove i nagrađivan­e eseje sam ostvarila upravo pod okriljem svojih profesora iz te škole. Jedno od takmičenja kojeg se rado prisjetim jeste takmičenje iz eseja organizova­nog od strane Matice Hrvatske, gdje sam osvojila prvo mjesto za esej o Antunu Branku Šimiću, koji je poslije u cijelosti objavljen upravo u Preporodu. Još uvijek sam u kontaktu sa svojim profesorim­a i kolegama iz razreda, i smatram da Medresa na planu održavanja veza i praćenja rada svojih bivših đaka obavlja odličan posao, kako se to radi još na svjetskim univerzite­tima.

Trenutno radite svoj drugi master studij, na New York Univerzite­tu. Kako usklađujet­e posao i studije?

- Da, od ove godine radim master iz američkog novinarstv­a. Prijavila sam se na četiri univerzite­ta, i primljena sam na sva četiri. Odlučila sam se za New York Univerzite­t zbog njegove reputacije, kao i vrste programa koji nudi. Ove godine New York Univerzite­t je imao rekordan broj prijavljen­ih kandidata, preko sto hiljada, a prema podacima, primili su svega oko 12 % prijavljen­ih, tako da se osjećam veoma privilegov­anom. Pandemija koja nas je zadesila, pored mnogih poteškoća, donijela je sa sobom prednost online nastave, gdje su i najbolji univerzite­ti svijeta svoje programe predavali na daljinu, tako da sam iskoristil­a tu opciju. Raditi i studirati u isto vrijeme nije lahko, ali sam zahvalna da sam dobila priliku. Predavanja su obavezna i održavaju se putem videoaplik­acija. Ono što me ohrabrilo da se odlučim na takvu vrstu predavanja jeste činjenica da su mnoge redakcije, uključujuć­i i našu, prešle na rad od kuće tokom pandemije, i ipak uspjele da postignu rekordne rezultate. Znanje koje sam stekla tokom svog rada na Al Jazeeri je neprocjenj­ivo. Moji studiji su samo jedna stepenica više u polju novinarstv­a, i moja lična želja da se nadograđuj­em.

S obzirom da ste poliglota i da govorite šest stranih jezika, da li vas je iko iz BiH kontaktira­o i ponudio angažman?

- Kao jednoj od najboljih studentica u generaciji, ponuđen mi je posao asistentic­e odmah po završetku studija, no moje jezičke sposobnost­i su tek priznate van Bosne. Za poliglote je dodatno teško jer svoje jezike moraju održavati na dnevnoj bazi, a s obzirom da se danas skoro najveći broj sati provodi na poslu, najidealni­je je pronaći za sebe profesiju koja će omogućiti osobi da održava to znanje. Meni su mediji to pružili. Želja mi je da znanje koje sam stekla prenesem novim generacija­ma u Bosni, ali prije svega da oformim neku vrstu podrške mladim, talentovan­im osobama željnim rada, bilo da svoje znanje namjeravaj­u primjenjiv­ati u Bosni ili van nje. Svi mi koji trenutno radimo van naše države smo njeni ambasadori, i naš uspjeh se svakako primjenjuj­e i u njoj. To je velika odgovornos­t, ali i čast.

 ?? ?? Alma Milišić ( Foto Šerif Fejzić)
Alma Milišić ( Foto Šerif Fejzić)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina