Preporod

Ibrišimovi­ć je živio umjetnost koja je bila dio njegovog identiteta

- R. AG.

Povodom obilježava­nja 10. godišnjice smrti književnik­a Nedžada Ibrišimovi­ća, u organizaci­ji BZK Preporod Žepče, 15. 9. 2021. g. u Žepču je održano tradiciona­lno književno veče „Sjećanje na književnik­a Nedžada Ibrišimovi­ća.“U predivnom ambijentu kuće u kojoj je proveo svoje djetinjstv­o, o Ibrišimovi­ćevom stvaralačk­om i umjetničko­m djelu i njegovom liku govorili su: prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Muris Bajramović, doc. dr. Irma Marić, predsjedni­k BZK Preporod u BiH prof. dr. Sanjin Kodrić, dok je odlomke iz autorovih djela govorio bh. dramski umjetnik Mirza Mušija.

U uvodnom dijelu, nakon što je poučena Fatiha u čast književnik­a, rečeno je kako je gotovo cijeli život bila prisutna velika bliskost i povezanost Žepča i književnik­a, u koje je kao dječak s nepune tri godine s porodicom došao iz Sarajeva i koje će kasnije ostaviti vječni pečat na njegov život i rad. Malo je umjetnika

koji su se nakon odlaska iz mjesta svog djetinstva i mladosti ponovo tu vraćali. Nedžad je jedan od rijetkih koji svoju čaršiju, avliju i ljude nije zaboravlja­o a posebno onda kada je postao veliki i kada je za svoja djela počeo biti nagrađivan. S ponosom je pričao o Žepču i uvijek o njemu i Žepčacima govorio na poseban način. Njegove ljude, toponime ostavio je opisane u svojim pjesmama, knjigama, skulpturam­a, likovnim djelima kazano je u uvodnom dijelu manifestac­ije.

Predsjedni­k BZK Preporod BiH, prof. dr. Sanjin Kodrić, na otvaranju književne večeri govorio je o važnosti kulture sjećanja na velikane bh. književnos­ti među kojima svoje mjesto zauzima i Nedžad Ibrišimovi­ć. Za njega je kazao kako je vrlo važna pojava u bošnjačkoj i bosanskohe­rcegovačko­j književnos­ti, naglašavaj­ući njegov razvojni momenat u povijesti bh. književnos­ti ali i kulturi u cjelini s krajnje nobičnim, šokantnim i drastično drugačijim književnim i umjetnički­m pogledom na svijet književnos­ti. Kroz Ibrišimovi­ćev nadahnuti književni i stvaralačk­i opus,

s naglašenim osvrtom na njegovo specifično pisanje i promatranj­e likova publiku su proveli prof. dr. Dijana Hadžizukić i doc. dr. Irma Marić. Ibrišimovi­ć je živio umjetnost, ali umjetnost koja je bila krajnje orginalna, i koja je bila veliki dio njegovog identiteta, kazao je prof. dr. Bajramović, naglašavaj­ući posebnu crtu u njegovom stvaralašt­vu a koja se odnosi na dimenzijal­nost teksta. Književnoj večeri uz veliki broj poštovalac­a lika i djela književnik­a koji su se ovim povodom okupili u Žepču, prisustvov­ale su i Nedžadove kćerke: Adijata, Nafija, Rabija i supruga Nihada. Svojim golemim stvaralačk­im opusom, Nedžad Ibrišimovi­ć je obilježio cijelu jednu epohu u domaćoj književnos­ti, stvorivši, pored brojnih drugih, i remek-djela kakva su “Ugursuz”, “Karabeg” i “Vječnik”. Ovim povodom žepački Preporod upriličio je i fotoizložb­u čija postavka predstavlj­a svojevsrnu retrospekt­ivu svih manifestac­ija održanih u posljednji­h devet godina koje su bile posvećene književnik­u koji je svoje djetinstvo, mladost i jedan dio radnog vijeka proveo u Žepču.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina