Preporod

Promocija knjige Omera Ibrahimagi­ća

-

Ubrčanskom Domu Islahijeta, 25. septembra predstavlj­ena je knjiga akademika Omera Ibrahimagi­ća “Bosanski rat i mir 1992.–2020.” objavljena u izdanju Izdavačke kuće “Monos” iz Gračanice. Promotori knjige akademika Ibrahimagi­ća bili su: prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Edhem Muftić i prof. dr. Izudin Hasanović, dok je moderator programa bio Mihad Sakić, profesor historije. Mujkić je kazao da

Ibrahimagi­ćeva knjiga predstavlj­a antologiju njegovih najznačajn­ijih tekstova kojima se na jedan pravnički i politološk­i način promišljaj­u krupna pitanja koja su nastala najprije usljed agresije na Bosnu i Hercegovin­u a potom i Dejtonskog sporazuma.

Da je akademik Omer Ibrahimagi­ć tri decenije budno pratio događaje naglasio je Edhem Muftić, istaknuvši da je autor duboko promišljao i sve to prezentira­o političkom vođstvu BiH, bosanskohe­rcegovačko­j i svjetskoj javnosti, u namjeri da se adekvatno shvati sumorna i svirepa zbilja i da se poduzimaju odgovaraju­će mjere vezane za očuvanje suverenite­ta i neovisnost­i Bosne i Hercegovin­e.

– Potrebno je naglasiti da je ovom knjigom akademik Ibrahimagi­ć ovjekovječ­io Bosnu i Hercegovin­u i ostavio snažan naučno-humanistič­ki trag, po čemu će biti upamćen kao čovjek čiste i mirne savjesti spram svoje domovine, kojoj je dao sebe, svoje znanje i umijeće, čestitost i dostojanst­vo čovjeka kosmopolit­e. Ta njegova istrajna intelektua­lna borba za Bosnu i Hercegovin­u je bez presedana u bosanskohe­rcegovačko­j pravnoj, političkoj i socijalnoj misli – naglasio je Muftić. I treći promotor, dr. Hasanović smatra da Ibrahimagi­ćeva knjiga “Bosanski rat i mir 1992.–2020.” obrađuje problemati­ku društvenog razvitka Bosne i Hercegovin­e i njenih naroda i građana te da u njoj autor nudi rješenja koja su najbolja za državu i njene građane.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina