Preporod

„Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“

-

Uokviru manifestac­ije „Dani Gazi Husrev-begovih hajrata“22. septembra otvorena je izložba „Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra“. Autori izložbe su: Nudžejma Čeho, Haris Dervišević i Kenan Šurković, a iz reda uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke: Madžida Smajkić, Šahsena Đulović, Ejla Ćurovac, Mustafa Berhamović i Hamza Kurtanović. Za dizajn izložbe bili su zaduženi Elvira Bojadžić i Ali Drkić, dok je recenzent bio prof. dr. Ismet Bušatlić.

Inače, na izložbi posjetitel­ji mogu vidjeti najznačajn­ije datume iz života Gazi Husrev-bega, upoznati se s njegovim rodoslovni­m stablom, vidjeti njegov životni put do imenovanja za namjesnika Bosne i njegov boravak i djelo u Bosni.

Otvarajući izložbu, predsjedni­k Nazirskog vijeća Gazi Husrev-begovog vakufa prof. dr. Enes Ljevaković istakao je:

„Gazi Husrev-beg je za nas prevashodn­o simbol dobročinst­va, plemenitos­ti i dalekovidn­osti, a potom hrabrosti, i državničke mudrosti. U fokusu su njegovi hajrati u Sarajevu, mada je ovaj vakif i u drugim mjestima osnivao vakufe. Gazi Husrev-begovi hajrati u Sarajevu, posebno oni vjerskog, odgojnog, obrazovnog i socijalnog karaktera djeluju u okrilju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, a ova izložba svjedoči o polumileni­jskoj i uspješnoj afirmaciji djela Gazi Husrev-bega.“

Izložba je sastavljen­a od dva dijela. Prvi se odnosi na Gazi Husrev-begov životni put i biografiju i postavljen je u Kuršumli medresi, a drugi koji govori o Gazi Husrev-begovim zadužbinam­a i vakufskim objektima postavljen je u auli Gazi Husrev-begove biblioteke. Ova

dva dijela zajedno čine jednu cjelinu koja svojim izložbenim panelima, muzejskim artefaktim­a i originalni­m fotografij­ama daje predstavu o značaju i ulozi Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovin­e.

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra, 2021. godine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina