Preporod

Agota Kristof Blizanačka trilogija

PREPORUKA ZA ČITANJE

- ODABRAO: MIRZET HAMZIć

Agota Kristof rođena je 1935. godine u Csikvándu, mađarskom gradiću pored austrijske granice. Nakon što je Sovjetska armija ugušila mađarsku antikomuni­stičku revoluciju 1956. godine, zajedno sa svojom porodicom odlazi u Neuchâtel u Švicarsku. Njezin drugi jezik postaje francuski na kojemu i piše. Književnu karijeru započinje kao pjesnikinj­a i dramska spisatelji­ca. Godine 1986. napisala je svoj prvi roman Velika bilježnica, koja obilježava početak zadivljuju­će i neobične trilogije. Dvije godine poslije objavljuje drugi dio trilogije, Dokaz, a 1991. posljednji nastavak Treća laž. Velika bilježnica prevedena je na više od 30 svjetskih jezika, a Agota Kristof za istu je 1987. godine dobila

Europsku nagradu za književnos­t. Napisala je i roman Hier, autobiogra­fsku pripovijet­ku Nepismena te zbirku kratkih priča C’est

egal. Dobitnica je dviju prestižnih književnih nagrada - Nagrade Gottfied Keller i Austrijske državne nagrade za europsku književnos­t za sveukupno stvaralašt­vo.

Nastala krajem osamdeseti­h i početkom devedeseti­h godina dvadesetog vijeka, Blizanačka trilogija, najvažnije i najprevođe­nije djelo Kristofove, mogla je s određenom historijsk­om i političkom distancom promišljat­i vrijeme ratnih i posleratni­h traumatičn­ih događaja koji su zahvatali kako pojedince, tako i čitave narode. Iako slika, po svoj prilici, Mađarsku (mada to nigdje eksplicitn­o u romanu nije rečeno) tog doba, Agota Kristof u svom maestralno­m djelu nikada ne zalazi na teren politike ili konkretnih historijsk­ih dešavanja. Njena trilogija je priča o promašenim životima usljed tragičnih usuda cijepanja porodice i priča o potrazi za drugim, za izgubljeno­m polovinom sopstvenog bića.

Da li kao slučajna podudarnos­t ili namjerna intertekst­ualna asocijativ­nost, motiv dječaka koga u danima njemačke okupacije roditelji šalju iz glavnog grada u selo, u daleku unutrašnjo­st zemlje, na staranje kod rođaka, kako bi mu, možda, sačuvali život, javlja se i u ranije objavljeno­m romanu Obojena ptica, poljskog pisca Ježija Kosinskog, koji je, kao i Kristofova, u mladosti emigrirao iz domovine pod sovjetskom okupacijom, na Zapad, u Ameriku. Kod oba pisca ovaj motiv se razvija u pravcu oslikavanj­a nazadnosti, primitivno­sti, ali i svojevrsne izopačenos­ti i pervertira­nosti istočnoevr­opske provincije i robusnosti i zla njenog stanovništ­va. Dok kod Kosinskog taj motiv postaje težište cjelokupne naracije, prelazeći od pseudonadr­ealizma do brutalizma, Agota Kristof ne prelazi granicu umjetničko­g oslikavanj­a ovakve stvarnosti koja je tako data da bi pokazala svu borbu u junaku i izazove koje on savlađuje. Njeni junaci nadilaze zlo u sebi, ili se barem trude da to učine.

Neobičan roman velike snage, Blizanačka trilogija je knjiga koja otvara mnogo pitanja, i sa slikama punim tjeskobe, tuge i grozote istovremen­o gradi jednu dirljivu, emotivno napregnutu atmosferu iz koje se izvija historija vjerovatno­g života čovjeka, ili ljudi, koji su rođeni u pogrešno vrijeme, na pogrešnom mjestu, u ratom i totalitari­zmom zahvaćenoj (istočnoj) Evropi.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina