Preporod

Erdogan otvorio Centar „Turska kuća“u New Yorku

-

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan svečano je otvorio Tursku kuću u New Yorku. Zgrada je izgrađena na Prvoj aveniji 821 na Manhattanu, preko puta sjedišta Ujedinjeni­h naroda i ima 36 spratova, izvijestil­a je novinska Anadolu Agency (AA).

Govoreći na svečanom otvaranju, Erdogan je poručio da će Centar „Turska kuća“u New Yorku biti ujedno i odraz pozicije Turske u međunarodn­oj zajednici u vremenu obilježava­nja stogodišnj­ice Republike Turske koja se obilježava 2023.

“Ponosni smo na novi centar. Turska je ovim djelom još jednom pokazala svoju veličinu i rastuću snagu”, rekao je turski predsjedni­k.

Mjesto na kome je izgrađena Turska kuća je mjesto na kome je bila zgradi koja je kupljena od američkog IT giganta IBM-a 1977. godine i služila je kao sjedište Stalne misije Republike Turske pri UN-u i Turskog generalnog konzulata u New Yorku. U novoj zgradi napravljen­oj na tom mjestu se nalazi prostor i za ova dva diplomatsk­a prestavniš­tva Republike Turske.

Svečanosti je prisustvov­ao generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija Antonio Guterres, predsjedav­ajući Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Željko Komšić i brojni drugi zvaničnici i gosti.

Nazivajući ovu znamenitu zgradu remek-djelom, turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan službeno je otvorio Centar Turkevi (Turska kuća) u New Yorku, javlja AA.

Nova zgrada nazvana Turska kuća visoka je 171 metar s površinom od oko 20.000 m2. Nalazi se preko puta zgrade UN-a i Stalnog predstavni­štva Sjedinjeni­h Američkih Država pri UN-u.

Projekat zgrade “Turkevi” (Turska kuća) dizajniral­a je američka arhitekton­ska kompanija “Perkins Eastman”. Glavni arhitekta Jonathan Stark osmislio je konačni izgled zgrade u duhu tradiciona­lnih turskih arhitekton­skih motiva - uzdiže se u visinu u obliku lale, a može se vidjeti i iz centralnog dijela Manhattana, East Rivera i Long Island Cityja.

Zgrada sadrži i skladišni sistem koji omogućava prikupljan­je i korištenje kišnice, posjeduje i certifikat “Leed Silver” u okviru zelene zgrade, te ima karakteris­tiku nebodera koji je ekološki prihvatlji­v.

 ?? ?? Dovu na otvaranju Turske kuće u New Yorku proučio Ali Erbaş, predsjedni­k Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet)
Dovu na otvaranju Turske kuće u New Yorku proučio Ali Erbaş, predsjedni­k Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina