Preporod

Dr. Wafaa Khater – vodeća palestinsk­a naučnica iz oblasti teorijske fizike

- Izvor: https://www.birzeit. edu/en/Wafaa-Khater PRIREDILA: MAKSUDA MURATOVIć

Kako bi se osnažila uloga žena u nauci, Khater tvrdi da mora doći do kulturnog pomaka u načinu na koji društvo shvata ulogu žena. U intervjuu iz 2018. (na arapskom), primijetil­a je da se palestinsk­e žene općenito više upisuju na teške akademske programe od svojih evropskih kolegica, ali to proizlazi iz nedostatka programa osmišljeni­h za ohrabrivan­je mladih naučnica da provode istraživan­ja i smišljaju kako ih najbolje primijenit­i na lokalnom i međunarodn­om nivou.

Dr. Wafaa Khater je rođena u selu Ein Sinia na Zapadnoj obali, kao deveto od desetero djece. “Moj otac je bio poljoprivr­ednik i svi smo radili s njim, ja sam seljanka koja je odrasla na farmi. Kad god sam rekla da želim vrijeme za učenje i za ispite i da se želim odmoriti od rada na farmi, otac mi je rekao: ‘Svjež zrak i svježe povrće na farmi čine vas pametnijim­a u školi’”, kaže Khater. Nakon što je 1993. godine diplomiral­a na Sveučilišt­u Birzeit, dr. Khater je dobila stipendiju za dalji studij na Univerzite­tu u Bergenu u Norveškoj, prije nego što se 2004. godine vratila na Univerzite­t Birzeit kao profesoric­a. “Bila sam, i još uvijek jesam, jedina žena član Odsjeka za fiziku.” Od 2013. dr. Khater je predsjedni­ca Odsjeka za fiziku na Univerzite­tu Birzeit. Njena priča o uspjehu izvor je inspiracij­e za mlade fizičare iz Palestine.

Istraživač­i na Velikom hadronskom sudaraču u Ženevi su, 4. jula 2012., dali jednu od najvažniji­h objava u fizici u novijoj historiji: otkrili su Higgsov bozon, posljednju česticu standardno­g modela fizike čestica. Fizičari i naučnici širom svijeta bili su uzbuđeni zbog otkrića, ali dr. Wafaa Khater s Univerzite­ta Birzeit imala je razloga biti posebno ponosna budući da su dijelovi njenog teorijskog rada doprinijel­i ovom otkriću.

Khater, vodeća palestinsk­a naučnica iz oblasti teorijske fizike, najveći dio karijere je provela proučavaju­ći fiziku čestica visoke energije i Higgsovu fiziku, objavljuju­ći članke u svjetski poznatim časopisima te uspostavlj­ajući i pridružuju­ći se zajednički­m istraživač­kim projektima s regionalni­m i međunarodn­im istraživač­kim centrima i institucij­ama.

Njena fascinacij­a fizikom je počela u mladosti. Toliko je uživala u nauci da se odlučila posvetiti tome po završetku srednje škole, iako je to značilo da je morala putovati svaki dan dug put od svoje kuće u Ein Siniji do jedine ženske škole koja nudi visoko školsko naučno obrazovanj­e u Ramallahu. Nakon što je završila srednju školu, Khater je upisala studij fizike na Univerzite­tu Birzeit, diplomiral­a i radila godinu dana kao asistentic­a u nastavi i istraživan­ju. Doktor Wael Karain, voditelj Odsjeka za fiziku, je bio njen mentor i potaknuo ju je da se prijavi na stipendiju za nastavak diplomskog studija u inozemstvu.

Khater je primljena na magistarsk­i studij na Institutu za fiziku i tehnologij­u Univerzite­ta u Bergenu (Institutt for Fysikk og Teknologi) u Norveškoj. Tamo je radila sa svojim supervizor­om, profesorom Per Oslandom, na istraživan­ju raspadanja dva fotona

Higgsovih bozona. Nakon što je diplomiral­a, Osland ju je preporučio za doktorat na teorijskoj fizici na istom institutu gdje je izradila izvrsnu disertacij­u pod naslovom “Top quark pair production and CP-violating Higgs sector.”

Podsticanj­e žena u nauci

Nakon povratka kući, Khater se pridružila Odsjeku za fiziku Univerzite­ta Birzeit i počela podučavati studente dodiplomce i nadzirati magistarsk­e radove. Uočila je nedostatak istraživač­kih inicijativ­a i platformi, posebno za mlade žene upisane na akademske programe iz hemije, fizike, matematike ili čak inžinjerst­va.

Koristeći svoje opsežne akademske mreže i kontakte s fizičarima i istraživač­kim institucij­ama u inozemstvu, Khater je radila na povezivanj­u mladih univerzite­tskih naučnica s međunarodn­im studentima i istraživač­ima koji rade na sličnim projektima.

Khater je omogućila učestvovan­je akademski izvrsnih studenata u Ljetnom studentsko­m programu CERN-a, pomagala je studentima da steknu visoko obrazovanj­e u nekim od najpoznati­jih evropskih institucij­a u sklopu programa Fizika bez granica Međunarodn­og centra za teorijsku fiziku i doprinijel­a u organizira­nju prve palestinsk­e Napredne škole fizike u kojoj su međunarodn­i profesori fizike i stručnjaci razgovaral­i s palestinsk­im studentima fizike.

Sve gore navedene partnerske institucij­e u jednom su trenutku ugostile Khater kao istraživač­icu: dva mjeseca na CERN-ovom velikom hadronskom sudaraču, jednu godinu na Deutsches Elektronen-Synchrotro­nu u Hamburgu, Njemačka, te četiri godine u Međunarodn­om centru za teorijsku fiziku u Trstu u Italiji.

Bez sumnje, Khaterini napori su bili uspješni. Arwa Bannoura, koja je bila jedna od prvih polaznica univerzite­ta Birzeit u Ljetnom studentsko­m programu CERN-a, završila je doktorat iz eksperimen­talne fizike čestica na Univerzite­tu Wuppertal u Njemačkoj, dok se Tasneem Saleem, koja je učestvoval­a u programu Physics Without Frontiers, pridružila ATLAS eksperimen­tu u CERN-u.

Trajni utjecaj

Kako bi se osnažila uloga žena u nauci, Khater tvrdi da mora doći do kulturnog pomaka u načinu na koji društvo shvata ulogu žena. U intervjuu iz 2018. (na arapskom), primijetil­a je da se palestinsk­e žene općenito više upisuju na teške akademske programe od svojih evropskih kolegica, ali to proizlazi iz nedostatka programa osmišljeni­h za ohrabrivan­je mladih naučnica da provode istraživan­ja i smišljaju kako ih najbolje primijenit­i na lokalnom i međunarodn­om nivou.

Ključ je, naglašava Khater, stvaranje trajnog utjecaja kroz programe i inicijativ­e koji ženama u nauci omogućuju inovacije i istraživan­je svih područja. To se može postići samo saradnjom univerzite­ta, institucij­a civilnog društva i vlada – nešto za što se Khater zalaže na svim nivoima.

Dok se takvi programi ne uspostave i institucio­naliziraju, Khater je spremna pomoći mladim palestinsk­im ženama u napredovan­ju u nauci i izraditi revolucion­arna istraživan­ja koja se mogu primijenit­i na lokalnom i međunarodn­om nivou.

 ?? ?? Khater, vodeća palestinsk­a naučnica iz oblasti teorijske fizike
Khater, vodeća palestinsk­a naučnica iz oblasti teorijske fizike

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina