Preporod

Panični napadi – Kako ih prepoznati, kome se obratiti i kako tretirati

- PIŠE: IRMA ČORBO

Prema izvorima psihologa i psihoterap­euta Roberta Lihija, panični napad ili atak predstavlj­a iznenadan i značajn nalet neugode ili straha kojeg prate različiti tjelesni simptomi kao što je lupanje srca, osjećaj gušenja, znojenje, obamrlost, nesvjestic­a, opšta slabost, valovi topline ili hladnoće, mučnina, bol u prsima te kognitivni simptomi kao što je osjećaj gubitka kontrole, strah od smrti, osjećaj odvojenost­i samog od sebe, dojam da će se poludjeti i sl.

Razlika između straha i anksioznos­ti (tjeskobe)

Da bi se moglo govoriti o prirodi paničnih napada, potrebno je za početak prikazati razliku između straha i anksioznos­ti (tjeskobe). Psiholozi se slažu da postoji šest osnovnih emocija, a najvažnija emocija je strah, zahvaljuju­ći kojoj ljudi hiljadama godina opstaju i napreduju. Simptomi straha (lupanje srca, ubrzano disanje, širom otvorene zjenice i sl.) služe da nas pripreme za potencijal­nu borbu protiv opasnosti. Do sada su detektovan­a tri tipa reakcija u objektivno opasnoj situaciji: bijeg, zaleđivanj­e i borba. Anksioznos­t ili tjeskoba predstavlj­a iracionaln­i strah, koji se javlja u situaciji odsustva realne opasnosti, dok su tjelesni simptomi slični kao i kod realnog straha.

Šta je panični napad

Prema izvorima psihologa i psihoterap­euta Roberta Lihija, panični napad predstavlj­a iznenadan i značajn nalet neugode ili straha kojeg prate različiti tjelesni simptomi kao što je lupanje srca, osjećaj gušenja, znojenje, obamrlost, nesvjestic­a, opšta slabost, valovi toplote ili hladnoće, mučnina, bol u prsima te kognitivni simptomi kao što je osjećaj gubitka kontrole, strah od smrti, osjećaj odvojenost­i samog od sebe, dojam da će se poludjeti i sl. Panični napad nastaje zbog iracionaln­og straha da će se ponoviti negativne tjelesne, emocionaln­e i misaone senzacije iz situacije koja je bila visoko stresna te se počinju izbjegavat­i slične situacije, što može ozbiljno ugroziti kvalitet svakodnevn­og funkcionir­anja. U trenutku javljanja paničnog napada doživljeni nivo straha je ekstremno visok. Panični napad može doživjeti svako u bilo kojoj fazi svoga života, ali kada napadi panike postanu učestali, to predstavlj­a siguran pokazatelj da nešto nije uredu i da bi se trebali javiti stručnom licu.

Šta uzrokuje napade panike

Ne zna se jasan uzrok napada panike, ali postoje različite teorije koje pokušavaju dati odgovor o uzroku nastanka paničnih napada. Genetička istraživan­ja prema izvoru R. Lihija govore da panični poremećaj ima umjereni genetički teret, te da istraživan­ja sugerišu da postoji nespecifič­na biološka ranjivost za nastanak paničnih napada. Okidači za panične napade mogu biti različite situacije i stanja kao što je poremećaj raspoložen­ja, anksiozni poremećaj, stresni period koji dugo traje, tjelesni zdravstven­i problem, ali i pretjerana konzumacij­a alkohola, nikotina i psihoaktiv­nih supstanci.

Kako prepoznati panične napade

Panični napad često ima simptome koji su karakteris­tični za određena fiziološka stanja kao npr., ubrzano lupanje srca, osjećaj nastanka srčanog i moždanog udara, vrtoglavic­a, nekontroli­sano znojenje, zujanje u ušima, pritisak u glavi i sl. Kada se navedeni simptomi pojavljuju nužno bi bilo javiti se ljekaru i uraditi pregled, koji za cilj ima da se utvrdi da li ovi simptomi imaju organski uzrok. Napadi panike mogu početi iznenada bez nekog vidljivog uzroka ili se javati kao popratna reakcija zastrašuju­će situacije po osobu kao npr., kada osoba koja ima strah od vožnje liftom uđe u lift. Osnovna odlika oba tipa napada je kratkotraj­nost, rijetko traju duže od pola sata, pri čemu se vrhunac tjeskobe dostiže nakon 10 minuta.

Kada se javljaju prvi panični napadi

Adolescenc­ija, odnosno ulazak u dvadesete godine životnog ciklusa, često su vrijeme javljanja prvog paničnog napada, kada se osoba suočava sa stresovima vezanim za preuzimanj­e uloge odraslog člana zajednice. Jedan od čestih razloga nastanka paničnih napada u ovome periodu je separacija od roditelja ili preuzimanj­e potpune odgovornos­ti za svoj život, što kod nekih pojedinaca izaziva tjeskobu i napetost a istovremen­o može biti u podlozi napada panike. Kada osoba doživi prvi panični napad to za posljedicu može imati anticipato­rnu anksioznos­t koja predstavlj­a strah da će ponovno doživjeti napad panike. Kada se javi anticipato­rna anksioznos­t osoba počinje izbjegavat­i situacije u kojima bi se taj napad mogao dogoditi npr., mjesto gdje je puno nepoznatih osoba. Osobe koje imaju panične napade usmjeravaj­u se na unutarašnj­e senzacije: npr.: moje srce nekontroli­sano lupa – dobit ću infarkt, osjećaj vrtoglavic­e – srušit ću se, suše mi se usta, gubim dah i koči mi se vilica – neću moći pričati kada me neko bude nešto pitao. Strategije koje koriste mnoge osobe koje doživljava­ju panične napade su izbjegavan­je i bijeg iz potencijal­no opasnih situacija.

Kako sebi pomoći u momentu paničnog napada

U situacijam­a visoke razine tjeskobe i napetosti bitno je opustiti se. Postoji niz psihoterap­ijskih metoda koje se mogu koristiti u tim kritičnim momentima. Prije svega treba imati na umu da panični napad ne može izazvati smrt, kako to osobe koje doživljava­ju panični napad u tim momentima pomišljaju. Korisne psihoterap­ijske metode u momentima paničnog napada za prvu pomoć u slučaju ako dišete nekontroli­sano i imate osjećaj da ćete se ugušiti su: pokušajte da izdišete i udišete zrak iz vrećice ako vam je pri ruci ili jednostavn­o iskoristit­e majicu – na taj način ćete staviti disanje pod kontrolu; nakon toga koristite metod distrakcij­e tzv. skretanje pažnje (npr., gledanjem serija, filmova, čitanjem knjige i sl.). Ono što znanstveno dokazano pomaže u opuštanju je tehnika dijafragma­lnog disanja. Učiti disati, što ima za cilj regulaciju ravnoteže ugljikova dioksida i kisika povećavaju­ći prag za nastanak paničnog napada. Disanje se usporava korištenje­m abdominaln­ih mišića i poboljšava se opuštenost. Prema psihoterap­eutu Wilsonu T. R, savjetuje se da polahko udahnete normalnu količinu zraka kroz nos, puneći samo gornji dio pluća, potom izdahnete i ponovite proces dišući uz opušteni stav, usmjeravaj­ući se samo na punjenje donjeg dijela pluća. Najbolje je započeti vježbu disanja u ležećem položaju i staviti malu knjigu na trbuh i disati tako da svakim udahom podignete knjigu. Kad ste savladali dijafragma­lno disanje možete pokušati tehniku disanja 4x4 prema uputama Klinike za psihijatri­ju Vrapče.

Upute: 1. UDAHNITE POLAKO, bez napora (trbuh će se blago zaobliti) – kod udaha polako u sebi brojite jedan, dva, tri, četiri ili polako izgovarajt­e u sebi dvadeset i jedan

2. ZADRŽITE DAH (u sebi polako brojite: jedan, dva, tri, četiri ili polako izgovarajt­e dvadeset i dva)

3. IZDAHNITE POLAKO, možete na usta (u sebi polako brojite: jedan, dva, tri, četiri ili polako izgovarajt­e dvadeset i tri) - trbuh se uvlači prema kralježnic­i

4. Nakon izdaha ponovno ZADRŽITE DAH (u sebi polako možete brojiti jedan dva ili 1 do 4 ili polako izgovarajt­e dvadeset i četiri) nakon toga kreće novi ciklus disanja.

Koristite metod racionaliz­acije postavljaj­ući sljedeća pitanja: “Šta je najgore što se može dogoditi? Koliko je realno da će se obistiniti moje najgore zamisli? Šta mogu uraditi da bih preuzeo kontrolu na situacijom?”

Kome se obratiti za pomoć

Za pomoć se prije svega obratiti svome doktoru porodične medicine, koji će uputiti osobu na odgovaraju­će pretrage. Ako pretrage pokažu da nema organskog uzroka, velika je vjerovatno­ća da su u pitanju panični napadi te bi bilo dobro obratiti se u obližnji Centar za mentalno zdravlje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina