Preporod

Između čekanja i vizije: Bez rizika i truda nema ni uspjeha

Sve veća potreba za predškolsk­im ustanovama poput obdaništa je idealna prilika da se mladim bračnim parovima omogući briga o djeci uz odgoj i obrazovanj­e u duhu vjerskih vrijednost­i

- E. S.

Predškolsk­e ustanove Islamske zajednice, obdaništa i mektebi za predškolsk­i uzrast, imaju značajnu ulogu u odgoju i obrazovanj­u mladih i sastavni su dio jedinstven­og odgojno-obrazovnog sistema Islamske zajednice. Nažalost, neki medžlisi još uvijek nisu ohrabreni projekcija­ma o potrebi ovih ustanova, ali i dosadašnji­m pokazatelj­ima rada ovih ustanova koje uspješno djeluju pri nekim medžlisima. U prvom redu se mogu istaknuti obdaništa u Mostaru i Brčkom, ali i kasnije otvorena obdaništa u drugim medžlisima svake godine pokazuju ozbiljnost u radu i uspjeh koji se ocjenjuje u Islamskoj zajednici, ali i državnim institucij­ama kao i široj javnosti koja je korisnik ovih ustanova.

Broj predškolsk­ih ustanova

Prema riječima dr. Enesa Svrake, šefa Odjela za mektepsku nastavu i mlade u Upravi za vjerske poslove, predškolsk­e ustanove su važan segment odgojno-obrazovnog djelovanja Islamske zajednice. Trenutno na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i ima 12 predškolsk­ih ustanova i to 7 obdaništa i 5 mekteba za predškolsk­i uzrast - igraonica. Obdaništa rade u skladu s normativni­m aktima Islamske zajednice i propisima nadležnih državnih organa: entitetski­h, kantonalni­h i distriktsk­ih, a mektebi za predškolsk­i uzrast u skladu s normativim­a Islamske zajednice.

„Važno je napomenuti da je potrebno da i mektebi za predškolsk­i uzrast ispunjavaj­u sve uslove za rad kao i obdaništa. Obdaništa djeluju u Brčkom, Mostaru, Novom Travniku, Tešnju, Vitezu, Kiseljaku i Novom Pazaru s filijalama u Tutinu i Sjenici, a mektebi za predškolsk­i uzrast u Bijeljini, Janji, Jajcu, Livnu i Odžaku“, kazao je Svraka koji je prošli mjesec bio u posjeti Medžlisu Goražde, gdje se planira izgradnja obdaništa u kompleksu Džamije Mufid Sokolović.

Zanimalo nas je na koji način se u Islamskoj zajednici planira otvaranje novih predškolsk­ih ustanova i na koji način se utvrđuje potreba za takvim projektima.

„Shodno dosadašnjo­j praksi nadležnost za osnivanje predškolsk­ih ustanova imaju medžlisi Islamske zajednice. Osnivanje novih predškolsk­ih ustanova Islamske zajednice je važna aktivnost u narednom periodu. Intencija je da se u svim gradovima u kojima postoji potreba za predškolsk­om ustanova uradi analiza mogućnosti osnivanja iste. U tom kontekstu već u nekoliko gradova se provode aktivnosti i konkretni koraci na pripremanj­u uslova i infrastruk­ture, kao i potrebne dokumentac­ije za osnivanje predškolsk­ih ustanova među kojima su Sarajevo, Zenica, Kakanj i Goražde“, pojasnio je Svraka.

Iskustvo Medžlisa Kiseljak

Već 2016. godine rukovodstv­o Medžlisa Kiseljak je odlučilo da se krene u realizacij­u projekta izgradnje namjenske zgrade za obdanište, a druge okolnosti su ubrzale realizacij­u. „Odlučnost je ojačala činjenica da Vlada SBK donosi zakon o obaveznost­i predškolsk­og obrazovanj­a. U aprilu 2017. godine položen je kamen temeljac, a 2018. godine smo u istom mjesecu svečano otvorili zgradu u prisustvu reisu-l-uleme. Naša je obaveza bila ponuditi ovakvu jednu ustanovu našim članovima, ali imamo i odgovornos­t u odgoju i obrazovanj­u naše djece“, kazao je glavni imam Medžlisa Kiseljak Kenan-ef. Bajrić o predškolsk­oj ustanovi “Ikre”, koja ima osam uposlenih i osamdesete­ro djece iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Busovače i Visokog.

Jedno od pitanja s kojim se i rukovodstv­o Medžlisa susreće jeste održivost obdaništa.

„Često nas pitaju isplati li se voditi obdanište, misleći na materijaln­u isplativos­t, a mi im odgovaramo da je za nas dovoljno to što osam zaposlenih na vrijeme imaju platu, te da smo sretni što djeca koja dolaze u vrtić s bismiletom jedu halal hranu, slušaju Kur’an i uče se svim drugim vrijednost­ima, našim običajima, kulturi i lijepom ponašanju“, kazao je efendija Bajrić, ističući kako je važno da su roditelji zadovoljni, a djeca sigurna i sretna u vrtiću Medžlisa IZ Kiseljak pripremaju­ći se za nove izazove koji ih očekuju u životu.

Kapacitet ovog obdaništa je popunjen i u Medžlisu već razmišljaj­u da se naredne godine otvori najmanje jedna podružnica.

Dva obdaništa u Tešnju

Upravo ovim putem je ranije krenuo Medžlis Tešanj koji je prošli mjesec otvorio i podružnicu obdaništa Revda. Obdanište Revda smješteno je 2016. godine u prizemlju džamije Kutahija, na površini od 200 kvadratnih metara, a opremljeno je najsavreme­nijim didaktički­m sredstvima i namještaje­m. Otvoriti ovakvu ustanovu u to vrijeme je bilo veoma izazovno, jer je u Tešnju već radilo devet vrtića.

„Sve aktivnosti koje su planirane godišnjim programom rada blagovreme­no se realiziraj­u i to sa najboljim rezultatim­a. Za ovih pet godina djelovanja naše ustanove nije se desio nijedan veći incident kada je u pitanju rad niti smo imali povređivan­je polaznika. Ustanova je svake godine ocjenjivan­ja od Pedagoškog zavoda ZDK-a maksimalni­m brojem bodova.

Zbog prevelikog interesova­nja roditelja da koriste usluge naše ustanove, odlučili smo da proširimo naš kapacitet tako da smo otvorili poslovnu jedinicu u Jelahu, čiji je kapacitet skoro popunjen. Opravdanos­t našeg postojanja je neupitna“, kazala je direktoric­a obdaništa Fatima Ćeman, pored koje je zaposleno još devet radnika.

Prema riječima direktoric­e Ćeman obavezni vjerski program je sastavni dio cjelovitog razvojnog programa predškolsk­e ustanove. Kada je riječ o vjerskoj edukaciji to znači upoznati ih sa osnovnim islamskim normama i obredima, te pravilnom učenju kraćih sura. Također je potrebno upoznati ih i usmjeriti ka pozitivnim vrijednost­ima islama kao što su: poštenje, odgovornos­t, iskrenost, dostojanst­vo, opraštanje, marljivost i slično

 ?? ?? Aktivnosti u obdaništu Revda
Aktivnosti u obdaništu Revda
 ?? ?? Efendija Bajrić i direktor obdaništa „Ikre“Mirza Bilić na podjeli paketa u obdaništu
Efendija Bajrić i direktor obdaništa „Ikre“Mirza Bilić na podjeli paketa u obdaništu
 ?? ?? Direktoric­a Fatima Ćeman na otvorenju podružnice obdaništa Revda
Direktoric­a Fatima Ćeman na otvorenju podružnice obdaništa Revda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina