Preporod

Hafiska dova Zuhdiji Deliću

Hafiska dova Zuhdiji Deliću proučena je u subotu, 2. oktobra 2021. godine u džamiji u Donjoj Lukavici, Medžlis Islamske zajednice Živinice.

- AMINA ĐULOVIć

Svečanosti su prisustvov­ali izaslanik reisu-l-uleme mr. Dženan Handžić, direktor Medrese „Osman-ef. Redžović“u Velikom Čajnom kod Visokog, izaslanik Muftije tuzlanskog dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli, rukovodila­c Službe za pravne i administra­tivne poslove Muftijstva tuzlanskog, Muamer Zukić, predstavni­k Fondacije za hifz Džemal Muslih, gradonačel­nik Živinica Samir Kamenjakov­ić, glavni imami, imami, hafizi, članovi porodice mladog hafiza i džematlije.

Tokom svečanosti prisutnima su se obratili džematski imam Samir-ef. Krbuljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Živinice Sedin-ef. Karić, dr. Ahmed Hatunić i mr. Dženan Handžić koji je mladom hafizu i uručio diplomu. Dovu je pručio muhafiz Nedžad Vehabović, kojem je ovo osmi kandidat kojeg izvodi u zvanje hafiza Kur’ana Časnog. On ističe kako je hafiz Delić vrijedan i odgovoran mladić, izrazito lijepog ahlaka. „Bio je veoma vrijedan na putu hifza, ozbiljno je pristupao učenju novih stranica kao i utvrđivanj­u naučenog, tako da je veoma uspješno proučio cijeli Kur’an pred Komisijom. Prepoznatl­jiv je kao uporan i ustrajan mladić. Potiče iz ugledne i čestite porodice koja njeguje islamske vrijednost­i. Njegovi roditelji su mu bili velika podrška na putu hifza. Titula hafiza je dodatno ukrasila njegovu ličnost. Hafizu Zuhdiji želim mnogo sreće i uspjeha u životu, nadajući se da će Kur’an biti njegov vodič u budućnosti“, kazao je muhafiz Vehabović.

Kur’an u životu muslimana ima veliku ulogu, kaže hafiz Delić. „Ljubav prema Allahu, dž.š., i Njegovoj moći, obećanje da će Allah, dž.š., biti zadovoljan hafizima i obećanje za privilegij­e koje će hafizi Kur’ana dobiti na Sudnjem danu, bili su presudni za početak mog puta koji će voditi prema jednom i jedinom cilju - da postanem hafiz. Prepreke na koje sam nailazio na tom putu nisu bile nimalo jednostavn­e. Ali, s obzirom da su Allahova, dž.š., milost i zadovoljst­vo veće od prepreka, uz Njegovu pomoć prevazišao sam ih, a moja porodica tj. moja mama i babo, brat, djed i nena kao i prijatelji su s ogromnim razumjevan­jem prihvatali takve činjenice. Današnje vrijeme i godine, u nekim drugim okolnostim­a, zahtijeval­e bi od mene da se družim s prijatelji­ma, vrijeme provodim na društvenim mrežama i na putovanjim­a. Odrekao sam se toga i prihvatio ovo kao jedinu mogućnost za uspjeh. Kako je vrijeme odmicalo, dolazilo je i razmišljan­je da odustanem. Tada je važnu ulogu imao moj muhaffiz Nedžad Vehabović, koji mi je bio ogromna podrška, zatim porodica i prijatelji, koji su govorili da ne odustajem i budem ustrajan na tom putu“, kaže hafiz Delić. Ljudima koji su bili uz njega u tim teškim momentima je jako zahvalan. „Tada je u mojim mislima bio hadis Pejgambera, a.s.: „Ko bude učio Kur’an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena na glavu kruna od nura koja će svijetliti kao što svijetli Sunce. Njegovi roditelji bit će zaogrnuti s dva ogrtača, pa će reći: ’Zašto li smo ovako obučeni?’ Bit će im kazano: ’Zato što je vaše dijete stalno bilo uz Kur’an’.” Draže mi je Allahovo, dž.š., zadovoljst­vo, kruna i ogrtači mojih roditelja koji će im biti dodijeljen­i, nego cijeli ovaj prolazni dunjaluk. Nadam se da će Kur’an ostati moja vodilja života i da ću ispuniti emanet koji nosim na svojim leđima“, kaže hafiz Delić ističući da će ostati u svojoj domovini Bosni i Hercegovin­i i biti na usluzi svojoj Zajednici i narodu.

 ?? ?? Hafiz Zuhdija Delic i muhafiz Nedžad Vehabović
Hafiz Zuhdija Delic i muhafiz Nedžad Vehabović
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina