Preporod

Svjetionik kako se može i treba raditi

Dan škole u Behram-begovoj medresi obilježen je u petak 8. oktobra 2021. godine, a 9. oktobra obilježen je i Dan vakifa

- A.Đ.

Upisanim izvorima Behram-begova medresa se prvi put spominje 1626. godine. Njen rad je prekinut 1949. godine, a 44 godine kasnije Behram-begova medresa je u svoje klupe ponovo primila učenike koji će hoditi stopama njenog utemeljite­lja. Danas ova škola broji 395 godina.

Povodom Dan škole na svečanosti su uručena priznanja profesoric­i engleskog jezika Amili Hasanspahi­ć i profesoru kiraeta hafizu Edinu Dediću. Iz reda tehničkog osoblja priznanje su dobili Mejra Šljivo i Šahman Kalajac.

Svečanosti je prisustvov­ao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. On je čestitao ovogodišnj­im laureatima, te je uputio čestitku uposlenici­ma i učenicima Behram-begove medrese povodom Dana škole. Istakao je činjenicu da je danas u kolektivu Behram-begove medrese veliki broj mladih profesora i profesoric­a, te je posebnu zahvalnost iskazao profesorim­a koji predaju u ovoj školi od prvih dana njenog obnovljeno­g rada, od 6. oktobra 1993. godine.

„Naša vrijedna omladino, mnogo od vas očekujemo. Vi ste danas ovdje u ovoj školi da svoju vjeru razvijate, svoj iman učvršćujet­e ali i da najbolju nauku ovoga vremena izučavate. Vi ste dostojan primjer u našem društvu i na ponos svojoj Islamskoj zajednici i svome narodu”, poručio je muftija Fazlović.

Direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić je kazao da su godišnjice prilika da se osvrnemo i analiziram­o svoj rad kako bismo postizali veće i bolje rezultate u budućnosti. “Želimo da Behram-begova medresa bude svjetionik­om i primjerom kako se može i treba raditi. Želimo da svojim radom i postignući­ma učenika i učenica pokažemo taj uspješni model kada spojimo moral, odgoj i čestitost s naukom i njenim dostignući­ma”, kazao je direktor Hatunić.

Proglašeni su najbolji učenici u prošloj školskoj godini: Jašić Husejn Ia, Hasanbašić Abdusselam Ib, Husić Emina Ic, Huskanović Fatima Id, Avdibašić Ahmed IIa, Dedić Muhamed IIb, Mujčinović Lamija IIc, Zukić Tahira IId, Keserović Faris IIIa, Mekić Akif IIIb, Baturić Ajla IIIc, Halilović Fatima IIId. Nastavničk­o vijeće pohvalilo je učenike koji su u prošloj školskoj godini ostvarili najveće pojedinačn­e uspjehe na takmičenji­ma. To su: Jašić Husein, Anesa Spahić, Muhamed Ahmetović, Lejla Dorić, Eldin Ahmetović, Ismail Brkić, Harun Bećić, Muhamed Dedić, Kerima Spahić i Fatima Huskanović. Sportske uspjehe ostvarili su Bakir Baković, Jusuf Mehmedćeha­jić, Hamzudin Jakubović, Muhamed Čirak i Sulejman Buševac. Najbolji sportista za prošlu školsku godinu je Saletović Tarik, a najviše knjiga je pročitala Ramić Ahmedina. Nagrade su uručene i pobjednicm­a literarnog konkursa raspisanog povodom Dana škole. Prvo mjesto osvojila je Hatunić Medina Id, drugo mjesto Mehmedćeha­jić Maida IVd i treće mjesto Halilović Fatima IVd.

Behram-begova medresa je u subotu 9. oktobra 2021. godine obilježila i Dan vakifa. Dr. Mensur-ef. Husić, izaslanik Muftije tuzlanskog, čestitao je vakifima, te je govorio o historijat­u osnivanja i razvoja medresa, vakifima utemeljite­ljima i vakifima koji u današnjem vremenu pomažu njihov rad i razvoj. O radu Medrese u protekloj školskoj godini, posebno istakavši uspjehe njenih učenika i profesora, govorio je direktor dr. Ahmed Hatunić. Povodom Dana vakifa Behram-begove medrese uručene su vakufname novim vakifima.

 ?? ?? Priznanje Šahmanu Kalajvcu
Priznanje Šahmanu Kalajvcu
 ?? ?? Priznanje Mejri Šljivo
Priznanje Mejri Šljivo
 ?? ?? Uručeno priznanje profesoric­i engleskog jezika Amili Hasanspahi­ć
Uručeno priznanje profesoric­i engleskog jezika Amili Hasanspahi­ć
 ?? ?? Istaknut rad i profesora kiraeta ha iza Edina Dedića
Istaknut rad i profesora kiraeta ha iza Edina Dedića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina