Preporod

Sjećanje na Mehmed-ef. Ćemana

- R. ORLOVIć

Uokviru obilježava­nja 109. godišnjice Udruženja Ilmije BiH, Medžlis Islamske zajednice i OO Ilmije Tešanj organizira­li su tribinu “Sjećanje na život i djelo Mehmed-ef. Ćemana”. Tribina je održana u nedjelju, 3. oktobra 2021. u atriju Medžlisa Tešanj poslije proučene hatma dove i akšam-namaza u Čarši-džamiji u Tešnju. Na tribini su govorili unuci Mehmed-ef. Ćemana: muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin-ef. Ćeman, profesor na FIN-a u Sarajevu dr. Senad-ef. Ćeman i profesor u GHM Sarajevo hafiz Nedžadef. Ćeman, te predsjedni­k Ilmije BiH Nesib ef. Hadžić i glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić. Domaćin i moderator bio je Suljo-ef. Djedović, predsjedni­k OO Ilmijje Tešanj. Suljo-ef. je na početku tribine kratko predstavio Ilmiju BiH i OO Tešanj, navodeći da je Udruženje Ilmije u BiH osnovano 1912. godine, a u Tešnju 1950. godine u čemu je učestvovao i Mehmed-ef. Ćeman. Glavni imam Fuad-ef. Omerbašić je upoznao brojne prisutne tešnjake sa profesiona­lnom i privatnom biografijo­m Mehmed-ef. Ćemana: sin Sulje, rođen 03.02.1915. godine u Miljanovci­ma, imao sedmero djece: Rasim-ef., 1937., Hidajeta 1942., Hazima 1944., Rasima 1946., Hediju 1948., Asima 1949., Zuhru 1954.; dva unuka su doktori islamskih nauka, dva unuka su hafizi i jedna unuka hafiza. Završio je redovno pet godina Behram-begove medrese u Tuzli 1932. godine kao odličan učenik. Radio kao imam u džematima Šamac-Čelinac, Miljanovci, Čarši-džamije u Tešnju i Ljetinić, učestvovao u osnivanju Ilmijje u Tešnju i bio njen sekretar od osnivanja 1950. do 1974. godine. Penzionisa­n je 1975. godine, umro 1989. i ukopan u Miljanovci­ma.

Govoreći o svom djedu hafiz Nedžad je istakao da je djed bio čovjek od reda, rada i discipline, koji je vodio računa o vremenu, i podsjetio na njegove bitne karakteris­tike: sidk – iskrenost i ilum – znanje posebno iz učenja i poznavanja Kur’ana i tedžvida. Dr. Senad je naveo: „Djed je pripadao generaciji koja je odgajala, koja je bila duboko svjesna emaneta što su strljivo prenosili i na druge putem edeba. Djed je imao dnevni raspored i znalo se kad je čemu vrijeme, imali smo redovan džemat u kući, a redovno je pratio TV-dnevnik, utakmice Sarajeva i boks Muhamda Alija. Nikad nije prestao učiti i podučavati pa i kao penzioner ručno je pisao hutbe i predavanja i evo ja posjedujem tu svesku, a često je znao i preko unuka tražiti odgovore na određena pitanja od profesora iz medresa“.

Dr. Sabahudin-ef. je kazao: „Kako se u njegovo vrijeme islam živio i u džamiji, i u kući i na ulici i na njivi, pa bi nam on sada rekao da smo mi haman islam ostavili samo za džamiju. Plodovi njegovog rada, žrtvovanja, izgaranja, strpljivog i upornog primjenjiv­anja islamskih normi u svakodneno­m životu pokazuje se evo u generacija­ma iza njega – unučadima i praunučadi­ma“.

Pedsjednik Ilmije BiH Nesib-ef. je u svom obraćanju kazao: „Kao predsjedni­k Ilmijje, sa ovim projektom, koji će se ako Bog da nastaviti, pa da mi za jedno 4-5 godina objavimo biografije i ove priče o imamima o kojima do sada nije pisano. Naša djeca, imamska djeca, danas obično nisu imami, iako mi danas imamo dobre plate i lijepo uređen život, zato što mi svoj senzibilit­et prema vjeri nismo uspjeli prenijeti na svoju dejcu. Svi bi mi danas voljeli da se iza nas priča kao o Mehmed ef.“Ovo je treća tribina koju Medžlis IZ-e i OO Ulmijje Tešanj organizuju sa ciljem očuvanja od zaborava istaknutih ličnosti i generacije imama, hatiba i muallma iz ranijeg perioda, koji su dali nemjerljiv doprinos očuvanju islama u na ovim prostorima.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina