Preporod

Obilježili 50 godina od mature

- SALIH SMAJLOVIć

Devetog oktobra 2021. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, generacijs­ki sastanak su imali svršenici te škole koji su diplomiral­i 1971. godine i to je bio njihov jubilarni sastanak, 50 godina kako su maturirali. Kao domaćin, sastanak je otvorio Ibrahim Lisovac, koji je ujedno podijelio monografij­u “Dvostruko obilježeni”, odštampane 2019. godine.

Prisutni, njih 24, istakli su zadovoljst­vo što im se pružila prilika da se ponovo okupe, evocirali su uspomene iz medresansk­ih dana, ne zaboravlja­jući svoje umrle razredne kolege, kojima su ranije proučili hatmu, a na sastanku je poklonili za njihove duše. Bilo je i primjedbi što niko od zvaničnika Islamske zajednice nije prisustvov­ao ili bar poselamio ovu generaciju prilikom obilježava­nja njenog značajnog jubileja, pola stoljeća od mature. Maturanti iz 1971. godine, okupljani na pedesetogo­dišnjicu mature, sada penzioneri, uglavnom sedamdeset­ogodišnjac­i, relativno su dobrog zdravlja i raspoložen­ja, neki od njih ističu da rade više sada, nego dok su bili u radnom odnosu.

Od 49 maturanata, koji su 1971., maturirali, to je do tada bila najbrojnij­a generacija medresanat­a, 12-orica od njih preselili su na Ahiret. Bila je to ujedno i najuspješn­ija generacija gazinovaca u proteklih 50 godina, koja je iznjedrila trojicu doktora nauka, trojicu magistara, uspješne imame, autore brojnih knjiga, biznismene, političare i diplomate.

Na ovom, sedmom susretu maturanata iz 1971. godine bili su prisutni: Bralić Ramo, Žiga Jusuf, Čolić Abdurahman, Sijerčić Muharem, Tulić Aziz, Grabus Ejub, Mustafić Hasan, Repeša Salko, Mehmedović Ahmed, Pekarić Muuhamed, Zukić Munib, Mašetić Azem, Hafizović Sakib, Mustafić Mustafa, Sedić Ishak, Dervišević Alaga, Babić Ibrahim, Hodžić Amir, Lopo Muhamed, Neslanović Husnija, Emrović Adem, Efendić Sulejman, Lisovac Ibrahim i Alibašić Avdija.

Odsutni su bili: Imamović Šaban, Veladžić Ismet, Milišić Ismet, Šabić Azem, Kanlić Omer i Hodžić Husein.

Prisutni gosti bili su: Alibegović Mehmed, Pašić Edhem i Hujić Hidajet.

Umrli iz generacije su: Mujić Osman, Mehanović Mehmed, Prolaz Enver, Handžić Sulejman, Fazlić Fadil, Halilović Safet, Tokić Husejn, Dautović Ismet, Hilić Hasan, Skopljak Adem, Hadrović Avdija i Alić Hazim.

Domaćin sastanka bila je GHb medresa, u kojoj su maturanti iz 1971. godine počašćeni ručkom, gosti su za učenike medrese dali novčani prilog. Slijedeći sastanak je zakazan za dvije godine.

 ?? ?? Zajednički snimak maturanata iz 1971. godine
Zajednički snimak maturanata iz 1971. godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina