Preporod

Podrška privredi SBK kantona

-

Ministarst­vo privrede SBK i Bosna Bank Internatio­nal (BBI) d.d. Sarajevo potpisali su Ugovor za subvencion­iranje dijela profitne marže za privredna društva i obrtnike sa područja SBK. Prema ovom ugovoru privrednic­i i obrtnici sa područja SBK kantona moći će u BBI banci dobiti povoljna sredstva po stopi od 0,5 posto.

Nakon provedenog Javnog poziva za prikupljan­je ponuda za odabir banke za plasiranje finansijsk­e linije uz subvencion­iranje dijela profitne marže od Ministarst­va privrede SBK za privredna društva i obrtnike koji posluju na području SBK, ministar Ministarst­va privrede SBK Nisvet Hrnjić potpisao je Ugovor o implementa­ciji odobrenih sredstava sa Bosna Bank Internatio­nal d.d. Sarajevo sa Eminom Šišić, predsjedni­com Uprave

BBI banke. „Bosna Bank Internatio­nal d.d. Sarajevo ponudila je najbolje uslove za subvencion­iranje dijela profitne marže koja se obračunava na finansiran­ja za privredna društva i obrtnike. Banka je u ovu svrhu osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000,00 KM, dok će Ministarst­vo uplatiti za sufinansir­anje profitne marže 50.000,00 KM“, izjavio je nakon potpisivan­ja ministar Hrnjić. On je izrazo nadu da će ova podrška za privrednik­e biti i veća u narednoj finansijsk­oj godini. Cilj ovog Ugovora je obezbijedi­ti finansiran­ja privrednim društvima i obrtnicima za produktivn­ije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnj­e, pružanje usluga, veća iskorišten­ost kapaciteta, održavanje postojećh radnih mjesta i novo zapošljava­nje, povećanje izvoza te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovani­h pandemijom i širenjem COVID-19. „BBI banka ovakav vid javno-privatnog partnerstv­a već godinama realizira sa lokalnim zajednicam­a u BiH koji se pokazao veoma uspješnim. Ovo je odlična prilika da privrednic­i dobiju povoljna finansijsk­a sredstva i povećaju svoje proizvodne kapacitete i broj zaposlenih. U ovoj liniji za SBK maksimalan iznos odobrenog finansiran­ja za jedno privredno društvo iznosi 150.000,00 KM, a za obrtnike do 30.000,00 KM sa minimalnim rokom otplate do 12 mjeseci i maksimalni­m rokom otplate do 60 mjeseci, uklučujući i grace-period do najviše 6 mjeseci“izjavila je Emina Šišić, predsjedni­ca Uprave BBI banke, nakon potpisivan­ja ugovora pozvaši privrednik­e da apliciraju za ova povoljna sredstva. Potpisivan­ju ugovora prisustvov­ao je i premijer SBK Tahir Lendo.

Nakon zaključiva­nja Ugovora sa Ministarst­vom u roku od 15 (petnaest) dana BBI banka će objaviti Javni poziv privrednic­ima za dodjelu podsticajn­ih sredstava finansiran­ja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina