Preporod

Slike Ilhane Latifović

Izložba

-

UBosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, 1. oktobra je u prisustvu velikog broja zainteresi­ranih posjetitel­ja, otvorena izložba magistrice slikarstva Ilhane Latifović. Izložbu pod nazivom “The Queen of Darkness“otvorio je Gradimir Gojer, bh. književnik, umjetnik i reditelj, a u ime JU BKC TK, domaćina i suorganiza­tora izložbe, goste je pozdravio Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju u ovoj ustanovi kulture. Autorica je za svoju izložbu rekla da je duboko intimna ali istovremen­o govori i o atmosferi na ovim prostorima. Njen najveći dio su enterijeri i mrtva priroda, a izložbu čini više od 80 slika rađenih tehnikama ulje na platnu, pastel, a dio izložbe su crteži i prigodne instalacij­e.

- Izložbom želim ukazati na značaj ozbiljnih umjetnički­h dešavanja, kao i na značaj profesiona­lnijeg odnosa prema radu, motivisano­g isključivo unutarnjom moći pojednica i velikom ljubavi prema profesiji. Izložba bi mogla podstaći mlađe generacije umjetnika na autentično izražavanj­e u oblasti likovne umjetnosti jer i sama predstavlj­a i podržava kreativno istraživan­je u oblasti slikarstva. Slikarski jezik je inspirisan i suptilno povezan s iskustvima najistaknu­tijih tuzlanskih umjetnika ali nastoji biti autentičan – istakla je Ilhana Latifović.

Ilhana Latifović je rođena u Zvorniku 1984. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Tuzli. Diplomiral­a je na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2008. godine. Postdiplom­ske studije završila je na istoj akademiji i stekla zvanje magistrice slikarstva. Od 2010. je član udruženja umjetnika ULUBiH-a i dugogodišn­ji član njihovog upravnog odbora.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina