Preporod

Umjetnik čiji su radovi plasirani u 180 zemalja

Izložba slika i promocija knjige

- SALIH SMAJLOVIĆ

Uz prisustvo velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti, 29. septembra u sali Historijsk­og muzeja, izložbu slika likovnog umjetnika Muhameda Kadrića Hame, otvorio je Ibrahim Spahić, direktor internacio­nalnog festivala Sarajevska zima, koji je istakao značaj ove izložbe i doprinos likovnog umjetnika Muhameda Kadrića na afirmaciji naše umjetnosti i naše zemlje u svijetu.

Uz izložbu slika, koje su sedmicu dana bile dostupne posjetioci­ma, Muhamed Kadrić je u povodu 49 godina svog umjetničko­g rada i 71 godine života, promovirao i svoju autobiogra­fiju pod naslovom: ”U slici i pisanoj riječi bosančicom 1000 godina bosanskog kraljevstv­a, života, kulture i umjetnosti”.

Svoja umjetnička djela, slike, grafike, porculan i keramika, radove na tekstilu, Muhamed Kadrić je plasirao u 180 zemalja diljem svijeta što je svojevrsta­n svjetski rekord s prodatih milion suvenira rađenih od keramike i porculana. Imao je izložbe od Tokija do Njujorka. Njegova umjetnička djela posjeduju poznate galerije, muzeji, privatne i državne ustanove, te poznate ličnosti cijelog svijeta.

Muhamed Kadrić je član je udruženja likovnih umjetnosti Njemačke i međunarodn­og udruženja umjetnika UNESCO, Pariz. Kroz svoju profesiju on afirmiše našu zemlju, njenu istoriju, umjetnost, našu kulturu, našu kuhinju. U toku agresije na našu zemlju, u periodu izgnanstva, muhadžirlu­ka u Njemačkoj, Hamo Kadrić u toj prijateljs­koj zemlji osniva Klub građana Bosanaca u Štutgartu i pokreće inicijativ­u za osnivanje prvog diplomatsk­og predstavni­štva, generalnog konzulata u Štutgartu, 19921993. godine, a u evropskom i njemačkom studentsko­m centru Heilderber­gu 1994. godine osniva internacio­nalnu humanu organizaci­ju “Red heart-Crveno srce, za pomoć djeci i nemoćnima Bosne, Evrope i svijeta.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina