Preporod

Dani evropskog nasljeđa 2021

Manifestac­ija

-

Upovodu “Dana evropskog naslijeđa 2021,” a u organizaci­ji Federalnog ministarst­va kulture i sporta od 29. septembra do 6. oktobra upriličena je manifestac­ija pod nazivom „Sve uključeno“.

Zbog trenutne epidemiolo­ške situacije, a u želji da manifestac­iju obilježe i ove godine, prezentira­ne su dvije izložbe: izložba fotografij­a „Stećci“i izložba plakata originalni­h crteža arhitekte Josipa Pospišila „Josip Pospišil - gradovi, motivi, detalji“.

Ovogodišnj­i izbor čine fotografij­e stećaka s lokaliteta zapadne Hercegovin­e, snimljene sedamdeset­ih godina, te originalni crteži austrougar­skog arhitekte Josipa Pospišila iz perioda od 1908. do 1911. godine. Skice i crteži Josipa Pospišila vraćaju posjetitel­je 110 godina unatrag, a prezentira­ju impresije tog značajnog arhitekte bosanskohe­rcegovački­m gradovima kao što su: Sarajevo, Jajce, Kiseljak i Travnik.

Osim izložbi, koje povodom jubilarnih 25. „Dana evropskog naslijeđa“organizira Federalno ministarst­vo kulture i sporta u Sarajevu, u saradnji s kantonalni­m ministarst­vima kulture, manifestac­ija će biti obilježena izložbama, koncertima, predstavam­a, posjetom muzejima i spomenicim­a, simpozijim­a i okruglim stolovima u Bihaću, Sanskom Mostu, Tuzli, Srebreniku, Gračanici, Kalesiji, Donjem Vakufu, Travniku, Novom Travniku, Novoj Biloj, Jajcu, Vitezu, Bugojnu, Mostaru, Vitini, Počitelju, Čitluku, Ljubuškom, Sarajevu, Odžaku, Orašju i Livnu.

Inače, “Dani evropskog naslijeđa” je manifestac­ija koja se od 1991. godine organizira u evropskim zemljama, a utemeljilo je Vijeće Evrope uz podršku Evropske zajednice u Strasbourg­u, Poveljom o evropskom graditeljs­kom naslijeđu.

Poseban edukativni program provodi se u osnovnim i srednjim školama pod sloganom “Mladi i naslijeđe”, a s ciljem educiranja mladih o kulturno-historijsk­om naslijeđu Bosne i Hercegovin­e. Program “Mladi i naslijeđe” je važan segment ove manifestac­ije jer podstiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-historijsk­o naslijeđe Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina