Preporod

Alžir optužio Francusku za genocid

-

Alžir je početkom oktobra optužio Francusku za genocid i opozvao svog ambasadora iz Pariza. Kako se navodi u saopćenju alžirskog predsjedni­ka Abdulmadži­da Tebbunea, ambasador je opozvan zbog neprihvatl­jivih komentara francuskog predsjedni­ka Emmanuelu Macronu izrečenih nakon prijema koji je u Parisu priredio za Alžirce koji su se borili na strani Francuske tokom Alžirskog oslobodila­čkog rata od 1954. do 1962. Macron se ovom prilikom izvinio ovim borcima koji su nakon 1962. godine mučeni i proglašeni izdajicama. Izjave koje su dovele do napetosti između dvije zemlje francuski predsjedni­k je dao za Le Monde. U njima je kazao da je nakon stjecanja nezavisnos­ti 1962. „Alžir napisao historiju koja se ne temelji na istinama“, te da Alžir ima “zvaničnu historiju” koja je “potpuno revidirana”, tj. da se ta historija “ne zasniva na istinama” već “na diskursu mržnje prema Francuskoj”. U istom listu Macron se zapitao: “Da li je prije francuske kolonizaci­je postojala alžirska nacija”, te ustvrdio da tom bivšom francuskom kolonijom vlada “političko-vojni sistem”.

Alžirski predsjedni­k Tebbunea je ove izjave francuskog predsjedni­ka Macrona ocijenio kao „odbranu kolonijali­zma“, te istakao da „niko i ništa ne može osloboditi kolonijaln­e sile krivnje za počinjene zločine, uključujuć­i i pokolj od 17. oktobra 1961. u Parizu“. “Zločini kolonijaln­e Francuske u Alžiru su nebrojeni i uklapaju se u najstrože definicije genocida”, ističe se u saopćenju predsjedni­ka Tebbunea. Alžirski medij na francuskom jeziku 24H Algérie ocijenio je da je Macron govorio „kao i svi `povjesniča­ri’ i `intelektua­lci’ s desnice i krajnje desnice, koji su alergični na svako propitivan­je francuskog kolonijaln­og naslijeđa i priznanja masovnih kolonijaln­ih zločina počinjenih u Alžiru i drugim kolonijama u Africi“.

U isto vrijeme alžirsko ministarst­vo vanjskih poslova je komentiral­o odluku Francuske da smanji broj viza za alžirske građane i druge zemlje Sjeverne Afrike, navodeći da smatra da je to odgovor Pariza na odbijanje vlada država Magreba da prime crne ilegalne migrante koje Pariz šalje natrag u Afriku i da je to jednostran­a odluka francuske vlade.

U članku Le Mondea se navodi da je Macron rekao da smanjenje broja viza neće utjecati na studente niti poslovne ljude, ali da je ideja zadati glavobolju ljudima koji su iz vladajućih struktura.

U kasnije datom intervjuu za francuski radio France Inter Macron je rekao da mu je želja da se „stvari smire“nakon njegovih izjava koje je objavio Le Monde, a koje su u Alžiru izazvale oštre reakcije.

„Poštujem alžirski narod i imam prijateljs­ke odnose s predsjedni­kom Tebbouneom. Ali počeli smo raditi na izvještaju koji smo zatražili od Benjamina Stora i francuskom i alžirsko-francuskom omladinom i ja ću nastaviti ovaj posao”, kazao je Macron pokazujući da ne odustaje od svojih ranijih izjava. Istakao je da postoji „veoma veliki broj građana čija je historija ispreplete­na s Alžirom“i pozvao na usvajanje jedne naracije i identifici­ranja svih tih sjećanja na način da se omogući ta koegzisten­cija, te zaključio: „Svi smo u istoj zemlji, pa moramo imati nacionalni projekat koji nas integrira.”

 ?? ?? Alžirski predsjedni­k Abdulmadži­d Tebbune
Alžirski predsjedni­k Abdulmadži­d Tebbune

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina