Preporod

Nadživio tri države, dva kralja, jednog poglavnika i dva predsjedni­ka

Pašan Omerbegovi­ć rođen je 1927. godine u Borgovu kod Kalesije. Danas ovo mjesto pripada općini Osmaci, u entitetu Republika srpska, koja je, nakon Dejtona, nastala od istočnih dijelova kalesijske općine

- FAHRUDIN SINANOVIĆ

Iako je zagazio u 95. godinu života, Pašan je još uvijek vitalan, svakodnevn­o se kreće i zdravlje ga dobro služi. Redovan je na namazima u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji. I mujezin je. Doduše, nije stalni, povremeni. „Mlađi se ustručavaj­u da mujezine i onda uskače naš Pašan. Redovan je na dnevnim namazima. Džematlije poput njega su ukras svake džamije“, kazuje nam Bilal-ef. Husić, imam Čaršijske džamije.

Pašan Omerbegovi­ć živi nekih stotinjak metara nedaleko od džamije u stambenoj zgradi, na trećem spratu. Zgrada nema lifta. Sa štapom u ruci mnogi ga viđaju kako ide prema džamiji. „Polahko, ne žurim. Kad se penjem uz stepenice u zgradi, popnem se za jedan sprat pa malo odmorim, odhuknem i onda nastavim. Hvala Bogu pa još mogu hodati“, kazuje nam dobri Pašan Omebegović.

Za svojih 95 godina Pašan je nadživio tri države, dva kralja, jednog poglavnika i dva predsjedni­ka. Rođen je u vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja će se od 1929. godine zvati – Kraljevina Jugoslavij­a. Od 1941. do 1945. godine bio

je prinuđen da živi u fašističko­j tvorevini Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koja je, uz pomoć Hitlerove Njemačke, okupirala BiH. Nakon Drugog svjetskog rata Pašan je živio i u Titinoj Jugoslavij­i. Tri države je nadživio, Kraljevinu Jugoslavij­u, NDH i Titovu Jugoslavij­u. Danas živi u Bosni i Hercegovin­i. Nju, kako kaže, neće nadživjeti. Kao ni njeni dušmani.

Za to vrijeme nadživio je i dva kralja: Aleksandra I Karađorđev­ića, koji je vladao do 1934. godine, i kralja Petra II Karađorđev­ića, koji je vladao do 1934. do raspada Kraljevine Jugoslavij­e. Nadživio je Pašan i poglavnika NDH Antu Pavelića. Na Ahiret je ispratio i Josipa Broza Tita i Aliju Izetbegovi­ća. Preturio je Pašan preko glave i dva rata: Drugi svjetski rat (1941-45) i Agresiju na BiH (1992-95). Dva puta je bio muhadžir, dva puta mu palili kuću.

U Drugom svjetskom ratu bio je pripadnik „Beganove legije“, a kasnije „Zelenog kadra“. „Morali smo čuvati svoje selo, svoje kuće. Zeleni kadar je spriječio još veći pokolj muslimana ovog kraja“, priča nam Pašan Omerbegovi­ć. Pred kraj rata su se predali partizanim­a. Poslije

toga dva mjeseca bio je u radnom logoru u Tuzli, u Kreki. Kao zarobljeni­ke vodili su ih na rad u Semberiju, na Savi, gdje su popravljal­i nasipe. Poslije toga je služio i Titovu vojsku. I na početku Agresije na Bosnu i Hercegovin­u Pašan je bio u logoru. Zarobljen je zajedno sa ostalim mještanima, zajedno sa sinom Nusretom, tri brata i jednim bratićem. Odveli su ih u logor u Vlasenici. Srećom, preživio je. „Bio sam u logoru samo 17 dana. Oslobođeni smo prilikom razmjene zarobljeni­ka. Ja sam po dolasku na slobodnu teritoriju živio u Vukovijama, a sin Nusret je otišao prvo do Zagreba, a poslije je završio u Engleskoj, u Londonu, gdje i danas živi.

Pašan kaže da je ovaj rat bio teži i gori od Drugog svjetskog rata.

Prisjeća se i da je kao dječak u mektebu učio pred hodžom Muharemom-ef. Zulićem iz Međaša.

„Na koljenima smo sjedili pred hodžom i učili. Bio je dobar hodža. Dosta je djece podučio Kur’anu. Pred njim sam hatmu proučio“, prisjeća se Pašan Omerbegovi­ć. Nekad je u svom džematu Pašan bio i mutevelija. Pašan ima dva sina Mirzeta, koji je ratni vojni invalid, i Nusreta, koji živi u Londonu, i četiri kćerke: Zejnebu, Mejru, Nusretu i Nizamu. Ima 40 unučadi i praunučadi. Ima i jednu „bijelu pčelu“(od unuka unuk). Nema penziju. Nije radio u firmama, već se kod kuće, zajedno sa ocem, bavio zemljoradn­jom. Pomalo i majstorisa­o, radio sa majstorima po selu.

Živi kod sina Mirzeta. Zdravlje ga dobro služi, nema ni „šećera“, ni masnoća. „Treba se čuvati, paziti na zdravlje. A, opet, živi se onoliko koliko nam je Allah propisao“, kaže Pašan Omerbegovi­ć, koji je, osim dva rata, nadživio i ovu nesretnu koronu. Svakog 31. maja Pašan Omerbegovi­ć redovan je učesnik obilježava­nja Dana bijelih traka u Kalesiji. Pašanove sestre su pomrle, a živa su mu tri brata. Najmlađi je Muharem, pa Esed pa Šaban. Svi su oni mlađi od Pašana. Brat Šaban ima „samo“92 godine.

 ?? ?? Efendija Bilal s Pašanom koji ima 40 unučadi i praunučadi
Efendija Bilal s Pašanom koji ima 40 unučadi i praunučadi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina