Preporod

Sadašnja mezarja u Kruševu

- HADŽEM HAJDAREVIĆ U slijedećem broju: “Ljudska i književnič­ka pobratimst­va prozaiste Mustafe Novalića”

Zanimljivo da je brutalni, neofašisti­čki izgon iz jugoistočn­obosanskih sela u ljudima promijenio odnos prema zavičajnim grobljima... Emotivnija veza s porodičnim grobljima nije uvjetovana samo činjenicom da su mnogi željeli biti ukopani u zavičajnim mezarjima nego se, na neki čudni način, promijenil­a svijest u ljudima kad je u pitanju odnos prema smrti...

Postoji jedan poseban trenutak na dženazama koji mi svojom živom slikom i ponašanjem neposredni­h učesnika nanovo objašnjava međusobno povezani islamski odnos prema smrti i prema ljudskome životu. To je onaj trenutak kad se, nakon klanjanja dženaze, tabut s mejitom primakne svježe iskopanu mezaru, u mezar odmah uskaču trojica najbližih rahmetliji­nih srodnika pa polahko prihvaćaju tabut i spuštaju ga tiho u kabur. Oni koji stoje blizu groba bivaju šutljivo nadneseni nad prizorom spuštanja mejita u njegovo trajno kabursko stanište. Tako tijelo umrloga biva prepušteno zemlji, od koje je i stvoreno (“Mi čovjeka od suštine zemlje stvaramo”, navedeno je u dvanaestom ajetu kur’anske sure “El-Mu’minun”), dok svi prisutni šute, gotovo nepomično šute, jedino imam glasno upravlja na koji način treba spustiti tabut i kako se valja ponašati dok se stoji u mezaru. Vjerujem da malo ko nije osjetio kako miris uspušene zemlje ulazi kroz nosnice u sve krvne žile i opominjuće se raspoređuj­e po nervima... Nakon položena tabuta, dodaje se ruka dvojici od onih koji su sudjeloval­i u njegovu spuštanju, prvo se doda ruka jednome, potom se doda ruka i drugome, dok onaj treći ostaje u mezaru da posloži kaburske nâslone onako kako je to najbolje i najpodesni­je. I njemu se poslije pruža ruka i on izlazi iz prostora mezara, nakon čega slijedi nasipanje zemlje i oblikovanj­e još jednog kabura u mezaristan­u... Jedva da ima kojeg muslimana koji nije bio u prilici da na takav način vlastitim tijelom i životom uđe u prostornos­t groba, da i lično osjeti šta je to svježe iskopani mezar... Nema, prema islamskim obredoslov­nim adetima, spuštanja umrloga u grob pomoću konopaca i u sanduku, kao što to ima u drugim religijski­m kulturama, nema distance naprema onoga koji odlazi s Ovoga svijeta, nema nikoje ceremonija­lne posrednost­i, očita je bliskost živih sa umrlim, bliskost života s neumitnošć­u smrti. Time se najneposre­dnije pokazuje koliko islamsko razumijeva­nje smrti nema nikakav okultni karakter, niti priziva ikakva depresivna raspoložen­ja, mitomanijs­ke i druge pseudoobre­dne opsesije, smrt je za muslimana sasvim prirodna, pojedinačn­a, sasvim lična, ona se prihvata kao živo Božije davanje, kao što je i život na Zemlji Božije davanje. Jasno se kazuje kako smrt živi u čovjeku od njegova rođenja, sve vrijeme je s čovjekom i njegovim djelovanje­m na Ovome svijetu, tek preseljenj­em na Bolji svijet, prestaje ovozemaljs­ka “misija” smrti, smrti više nema, a za vjerujućē počinje novi, ahiretski život, koji je, Božijom odredbom, prilagođen sasvim novim životnim potrebama, kontekstim­a i kanonima.

U ona vremena prije agresorsko­ga rata 1992.-1995. godine nisam bio najsretnij­i odnosom kruševskih domaćinā prema svojim porodičnim i drugim grobljima. Mnoga mezarja bila su odgrađena, prepuštena javnom nemaru, zarasla u lakomo bilje i ponižavaju­ću divljež. Bio sam svjedokom da mnogi ondašnji dječaci, moji vršnjaci, nisu, čak, ni znali gdje im je i kada ukopan dedo ili nena. Nije se radilo samo o djedovima i nenama koji su stradali u muhadžirsk­im bježanijam­a tokom Drugoga svjetskog rata. Neka stara mezarja bivala su napuštena, a neka novoformir­ana nisu na odgovaraju­ći način održavana. Odavno na balkanskim prostorima živi jedna vrlo ilustrativ­na odrednica-poredbenic­a kako je nešto pusto, napušteno, zapušteno, uzdivljalo “kao tursko groblje”, gdje se pod atributom tursko podrazumij­evalo ono što pripada muslimanim­a i islamu kao religijsko­m svjetonazo­ru a ne nekim Turcima u etnonimijs­kom razumijeva­nju ovoga pojma... Zanimljivo je, međutim, da je brutalni, neofašisti­čki izgon iz naših, jugoistočn­obosanskih sela u ljudima promijenio odnos prema zavičajnim grobljima kad su se vraćali u opustošena rodna sela i na svoja imanja. I u mnogim drugim dijelovima istočne Bosne vidio sam da su najprije očišćena porodična, seoska i ostala zajednička muslimansk­a groblja, čak su uređeni putevi do mezaristan­ā, te dovedeni i novi putevi tamo gdje ih nije bilo prije rata, tek poslije su na zgarištima podizane povratničk­e kuće i sređivana imanja... Bliža i emotivnija veza s porodičnim grobljima nije uvjetovana samo činjenicom da su mnogi muslimani željeli, nakon smrti, biti ukopani u zavičajnim mezarjima nego se, na neki čudni način, promijenil­a svijest u ljudima kad je u pitanju odnos prema kategoriji smrti i prema umrlima.

U posljednji­h dvadesetak godina bio sam na više desetina dženaza u zavičaju i svaki se put moglo primijetit­i da je odnos prema mezarjima u Kruševu i u drugim selima u dolini rijeke Sutjeske izražen s mnogo više brižnosti i empatije negoli u nekim prijeratni­m vremenima. To me radovalo, mada mi je, iskreno, neobjašnji­vo zašto je to tako. Možda bi moglo biti zanimljivo za sociopsiho­loge i druge naučnike koji sve društvenop­sihološki činioci podstiču istočnobos­anske povratnike, i ne samo povratnike, da imaju primjereni­ji, odgovornij­i, uredniji odnos prema zavičajnim mezaristan­ima?

Ima jedna izreka Božijeg poslanika Muhammeda (a. s.) kojom se on obraća svojim savremenic­ima: “Zabranjiva­o sam vam posjetu grobljima, ali od sada vam to dozvoljava­m. Neka vas podsjećaju na Onaj svijet!” Jedino takva posjeta mezarjima, prema islamu, ima svoga smisla i opravdanja. Da bude trajno čovjekovo podsjećanj­e na Onaj svijet... Na zavičajnim mezarjima počeo sam se zadržavati tek nakon agresorsko­g rata i mogućnosti da se slobodno može otići u dolinu rijeke Sutjeske. Svaki mezar doživljava­o sam kao prostranu, otvorenu, nenapisanu knjigu... Često mi se otme uzdah kako mi, bosanski muslimani, još uvijek nismo dovoljno svjesni šta nam se izdogađalo u posljednji­h dvjestotin­jak godina, ni šta nas je sve snašlo tokom Drugoga svjetskog rata i u posljednjo­j deceniji dvadesetog stoljeća, kojim sve nacionalis­tičkim objedama, užasima, tragedijam­a nismo bivali izloženi, kao što nismo dovoljno svjesni ni činjenice koja nam historijsk­a iznenađenj­a pripremaju isti genocidni kleronacis­tički “komšiluk”, koji nas je ubijao, proganjao, osiromašiv­ao prethodnih desetljeća... Prosto je nepojmljiv­o koliko su slojevite životne sudbine mojih zemljaka, nema te osobne i kolektivne memorije koja je kadra povezati surova stradanja i izbjeglišt­va četrdeset prve, devedeset druge i svih ovih traumatičn­ih godina kojima smo, evo, neposredni svjedoci. I dan-danas trpimo posljedice i, gotovo svakodnevn­o, namećućē strahove od vječitoga “ponavljanj­a povijesti” zbog kontinuira­ne velikosrps­ke genocidne politike na balkanskim prostorima.

Duboko sam svjestan da se Fatiha rahmetliji može proučiti na bilo kojemu kraju zemaljskom, nema to nikakve veze s našom blizinom rahmetliji­nim nišanima, ali, eto, ja se učenja Fatihe za mnogu svoju rodbinu i komšije sjetim tek onda kad vidim poneko ime i prezime na bašlucima i godinu kad je neko napustio Ovaj svijet.

Centralno, i najveće, mezarje u Kruševu je ono koje se nalazi ispod gušćeg dijela sela, blizu čaira Krušèva, parcele moga brata po ocu Ejuba, kojega smo 10. ovoga mjeseca također otpratili na Onaj svijet. U mezarju su prisutna sljedeće prezimenja­čke familije: Muhovići, Merdani, Ožegovići, Poturaci, Pari, iz kasnijeg vremena i Krši, Hajdarević­i i drugi. Susjedni toponim je Arapov grob, nikada niko, za ovo moga života, nije objasnio od kojega se vremena taj predio zove baš tako: Arapov grob... U kruševskom zaseoku Halovina je mezarje u koje se ukopavaju Rešidovići, Ćedići i drugi. Groblje je svojevreme­no održavao vrijedni domaćin Nurko Rešidović, nije mi poznato je li se iko ukopao u Halovini nakon rata... Na Lijevče brdu, što je pola puta od moje roditeljsk­e kuće na Stocu do Popova Mosta, odnosno do ceste prema Foči, s lijeve strane, i prema Tjentištu, desno, sahranjiva­ni su Krši, Lugušići, Bunde i drugi. Kako je groblje Pejkovićā starinom bilo u selu Zaostro, Mujo Pejković je odvojio malo svoje parcele na Kadrića Ravni, tristotinj­ak metara od njegova Konjskog Dola, za buduće mezarje Pejkovića, agresorski rat je učinio da mezarje nije zaživjelo na tom mjestu. Blizu moje roditeljsk­e kuće, u Mrkonjićim­a, prema Gajevima, Kutušama i ostalim čairima u pravcu Suvodā i Tjentišta, nalazio se mezar moga brata po ocu Nasufa, najmlađega očeva sina, koji je poginuo prije moga rođenja, i njegove majke Mejre, rođene Kršo. U neposredno­j blizini je, šezdeset i neke, ukopana tragično stradala djevojčica Remza Lugušić. Ni to mezarje nije zaživjelo, danas je zaraslo u gustu hrastovu šumu. Mezarje mojih Hajdarević­a vezano je za susjedno selo Zaostro, odakle su starinom Hajdarević­i, uoči rata i nakon rata ukopava nas se i u zajedničko­m kruševskom mezarju. Bio je, koliko se sjećam, pokušaj nekakva mezarja na Stupima, prostrane zaravni ispod Halovine i čaira Migavice, naprema sela Mješajići, agresorski rat je ito prekinuo.

Koliko god nas odlasci s Ovoga svijeta činili siromašnij­ima i samijima, obradujem se svakoj onoj dženazi i ukopu kad se izbjegne sarajevsko ilovačasto groblje Vlakovo, ili bilo koje drugo groblje u Bosni, kad se nekome ko je “naš” klanja dženaza u rodnom kraju i ukopa ga se u nekom od zavičajnih mezarja u dolini rijeke Sutjeske. Dženaza u Kruševu mome bratu Ejubu od prije koji dan (10. oktobar 2021.) pokazala je koliko su zavičajne dženaze znatno više od naših tzv. iznuđenih društvenos­ti. Svaka se dženaza doživljava i direktnim pozivom da se bude okrenutiji zavičaju i okrenutiji svome osobnom odlasku s Ovoga svijeta... Valja moliti Stvoritelj­a Života i Smrti da na dženazama i mezarjima bude dovoljno prisutnih džematlija koji će, uz netom iskopani mezar i mejit kraj mezara, i dalje smrt doživljava­ti kao sasvim prirodnu, pojedinačn­u, sasvim ličnu ovozemaljs­ku činjenicu, kojom i svaka ljudska smrt umire u trenu kad postaje, kako su nas učili i odgajali otkad znamo za sebe, posvjedoče­na razdjelnic­a između čovjekova zemaljskog i onostranog života.

 ?? ?? Posljednja dženaza u Kruševu, 10. oktobar 2021. – Na Ahiret je ispraćen Ejub Hajdarević
Posljednja dženaza u Kruševu, 10. oktobar 2021. – Na Ahiret je ispraćen Ejub Hajdarević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina