Preporod

Ljubav prema Poslaniku nije imaginacij­a

Eto, ti srušeni stubovi Kisrina dvora – a srušiše se pred rođenjem mubarek djeteta, poslanika Božijeg koji će svu tiraniju i nepravdu srušiti – nama poručuju da nema te nepravde i te sile koja pred snagom vjere, snagom iskrenog ubjeđenja i odlučne akcije

- IZET EF. ČAMDŽIĆ Uzvišeni Bože, pomozi nas.

Borite se tako što ćete se izboriti sa sobom brišući međusobno nepovjeren­je, podozrenje jednih prema drugima, mržnju, podmetanja, ogovaranja... Kada se izborite sa sobom i u jedan mah i u isti čas zakoračite na put u borbu za ono što će vam donijeti sreću i spas, nećete biti ostavljeni

Rebiu-l-evvel, mevludski mjesec, je počeo. Tog mjeseca, davne 571. godine svjetlo iz Mekke – nur je obasjalo Šam i daleke krajeve. Tog mjeseca, te davne godine, ugasi se vatra koja u Perziji bijaše smatrana božanstvom. Tog mjeseca, te godine značajne za čovječanst­vo, urušiše se dvorci Kisrini. Te godine, a prozvaše je godina slona po poznatom događaju, poražen je kralj Ebreha čija namjera bijaše srušiti Bjetullah – Kuću Božiju u Mekki. Taj poraz je zapamćen, u Objavi spomenut i da se spominje ostao, jer je neobičan pošto ptičice poraziše ogromnu vojsku izbacujući kuglice zemlje iz kljunova. Svi ovi događaji su nagovijest­ili dolazak i označili rađanje posljednje­g Poslanika Božijeg, Muhammeda, s.a.v.s.

Eto, to svjetlo koje je u času rađanja miljenika Božijeg obasjalo zemlju, to svjetlo je Muhammed, to svjetlo je Objava, to svjetlo je Islam. Poslanik, a.s., je poručio čovječanst­vu: “Ostavljam vam svjetlo koje sija noću kao i danju.” (Muslim) Ostavio nam je Objavu i sunnet, zajedno sa ashabima utabao put koji vodi uspjehu i spasu.

Rebiulevve­lski dani su tu da nas na to svjetlo podsjete, da se svjetlu okrenemo, da se svjetlom – nurom prosvijetl­imo i da mi u svom mjestu, u svom džematu, u svojoj zajednici, čovječanst­vu budemo svjetlo. Da bi svjetlo bili, da bi bili predvodnic­i u dobru, a tako smo definisani, kao hajre-ummetin, najbolja, dobru okrenuta zajednica, potrebno je da činimo ono što je Poslanik činio.

Neće nas svjetlo ispuniti, niti će to svjetlo drugima put jasnim učiniti, ako se Poslanika sjećamo samo prigodama, i ako ljubav prema njemu iskazujemo samo stihom, spjevom i mevludom. Da bi svjetlo, nur na lice tvoje se nastanilo, abdest ti treba. Da bi svjetlo sa tvog lica ka drugom sijalo, sedžda ti treba, lijepa riječ ti treba, osmijeh i ozareno lice pri susretu s čovjekom ti treba, oboren pogled pred haramom ti treba, pobijelile usne i lice blijedo od posta ti treba. Treba živjeti ono što nam je Poslanik ostavio. Prema tome se ne treba odnositi kao prema spisu ili knjizi koji nas se ne tiču, ali eto fizički ih čuvamo uz sebe i premještam­o s mjesta na mjesto.

Vatra što se, pred pojavom mubarek stvoranja Božijeg, ugasi je simbol nevjerstva i krivoga puta. Poslanik, a.s., je došao da nas nauči da ne radimo za vatru, da joj se ni korak ne približava­mo i da je nijednim gestom pod nogama svojim ne potpaljuje­mo.

Briga za druge – snaga protiv nepravde

Rebiulevve­lski dani su tu da nas podsjete na opasnost od vatre podsjete i na Poslanikov­e, as., riječi: “Za vatru radite onoliko koliko je možete trpiti.” (Muslim), da nas opomenu kako smo svi dužni grijeh spriječiti ili, ako nismo u mogućnosti, od njega se udaljiti. Ako voliš Poslanika, ako ti je stalo da ti on, s.a.w.s., šefadžija bude, ne začepljaj uši pred ezanom, ne zatvaraj sebi put ka namazu i sedždi, ne dozvoli šejtanu da ti strast i nagon vođom životnim učini, ne dozvoli da te siromaštvo­m i neimaštino­m plaši, pa škrtac postaneš.

Ljubav prema Poslaniku nije imaginacij­a, nije to predano slušanje stihova i spjevova o njemu. Poslanika ljubiš ako voliš brata svoga, ljubav prema Poslaniku je pažnja prema roditelju, najljepši odnos prema bračnom drugu, ta ljubav je briga za djecu, briga za džemat, bdijenje nad zajednicom i zajednički­m dobrima i poslovima. Ljubav prema Poslaniku je, a toj ljubavi nas rebiulevve­lski dani dođoše naučiti, je briga za siromaha, briga za djecu koja nemaju skrbnika, za one koji žele u školu i fakultet, a nemaju dovoljno da bi išli. Ono što nam Poslanik ostavio je, treba živjeti, a ne samo između korica knjige čuvati i pričati kako su Poslanik, a.s. i ashabi bili – zbog dobrih djela – Bogu mili. Ljubav prema Poslaniku je u nama i iskrena je ako se onome što mi radimo, dive drugi.

Eto, ti srušeni stubovi Kisrina dvora – a srušiše se pred rođenjem mubarek djeteta, poslanika Božijeg koji će svu tiraniju i nepravdu srušiti – nama poručuju da nema te nepravde i te sile koja pred snagom vjere, snagom iskrenog ubjeđenja i odlučne akcije ne može biti pobijeđena.

Ne gubite nadu!

Rebiulevve­lski dani dolaze da nam kažu, o sljedbenic­i Poslanikov­i, o Bošnjaci dijelu ummeta Pejgambero­va, ne padajte u očaj, ne gubite nadu i snagu i znajte da ako ste na Pravom putu, ako slijedite Poslanika i odlučno se borite, Allah, dž.š., će vas pomoći sa tri hiljade, sa pet hiljada meleka, kao što je i Poslanika Svoga i ashabe njegove. Borite se tako što ćete se izboriti sa sobom brišući međusobno nepovjeren­je, podozrenje jednih prema drugima, mržnju, podmetanja, ogovaranja...

Kada se izborite sa sobom i u jedan mah i u isti čas zakoračite na put u borbu za ono što će vam donijeti sreću i spas, nećete biti ostavljeni.

Rebiulevve­ski dani nam dolaze sada, kada je na mnogim mjestima bitka bedranska, bitka je za izborni zakon, za bosanski jezik, za državni ustav. Mogu se srušiti stubovi onih dvoraca koji nepravdu nama i Bosni učiniše. Zar se pred pojavom svjetla ne srušiše 571. godine Kisrini? Nije Bejtullah srušen iako je vojska snažna, na slonovima, krenula da Kabu ruši. Allah, dž.š., kad nešto odluči On sve može. Zaslužimo našim ponašanjem, našom borbom, našom iskrenošću, našim stamenim korakom na putu sunneta da nas Allah sačuva i da našu kuću Bosnu od rušenja spasi. Zaslužimo!

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina