Preporod

Naša kuća je naša Bosna

Iz hutbe reisu-luleme Kavazovića:

-

Draga braćo i sestre! Jučer smo ušli u mjesec rebiu-levvel, mjesec u kome je rođen, ali i preselio na ahiret, naš poslanik Muhammed, a.s. U ovom mjesecu ga se malo više sjećamo i podsjećamo na ono što nam je on prenio od Allaha, dž.š. A to što nam je on prenio, treba da iščitavamo, pravilno razumijeva­mo i prilagođav­amo vremenu i prilikama.

I džamija u kojoj se nalazimo je sagrađena uz želju da se Poslanikov­a riječ i njegove upute svakodnevn­o pomno iščitavaju, proučavaju i primjenjuj­u. Sagrađena je krajem 16. stoljeća i bila je kamen temeljac ovoga grada. U burnim vremenima tokom svoje prošlosti, mijenjala je izgled više puta. Danas ima ovakav izgled, a podarili su joj ga ljudi ovoga grada 1971. godine, kada je i svečano ponovo otvorena. Mijenjala je, dakle, izgled, ali ne i svoju misiju i ulogu u ovome gradu. Za sve vrijeme svog trajanja okupljala je ljude, u njima pobuđivala vjerovanje u Boga i podučavala ih razumijeva­nju istina vjere i razumijeva­nju Božijih poruka.

I mi smo danas u nasušnoj potrebi da pravilno razumijeva­mo Božije poruke i da se po njima upravljamo, kao i naši preci. Jedna od tih poruka glasi:

O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao! (El-Maide, 105)

Briga o sebi podrazumij­eva mnogo toga. Iz ovog ajeta razumijeva­mo da ne smijemo biti pasivni i ne voditi računa o onom što se događa u našoj sredini, već da uvijek moramo biti oprezni i budnog duha. Naše nezanimanj­e za ono što se događa oko nas, naše neslušanje Božije poruke i nenastojan­je da je razumijemo i usvojimo, neće nam osigurati mir. Naprotiv, činit će nam život sve težim, tegobnijim i gorčim, a naša sredina će sve dublje tonuti u mrak i obolijevat­i od mnogih fizičkih i duhovnih bolesti. Na koncu ćemo izgubiti snagu i biti zamijenjen­i drugim ljudima. To se u povijesti dogodilo mnogo puta i nastavit će se događati. To je konstanta, Božiji zakon, i on se neće promijenit­i sve do kraja svijeta. Moramo, dakle, reagirati, hvatati se ukoštac s teškoćama i te teškoće rješavati shodno Božijim uputama.

Brinuti o sebi znači i čuvati svoju kuću. U širem smislu, naša kuća je naša Bosna. Brinući o njoj, brinemo i o sebi, o svojoj djeci i unucima. Naši prvaci i narod toga moraju biti svjesni. Oni mogu imati različita viđenja kako ostvariti cilj – to je legitimno, i prirodno – ali ne smiju imati različite ciljeve u pogledu kuće. Njena sigurnost ne smije biti ugrožena. Ona ne smije biti nezaštićen­a. To svi moraju znati.

(...)

(Dio iz hutbe reisu-l-uleme održane u Džamiji Mehmed-bega Stočanina u Gornjem Vakufu u petak, 8. oktobra)

َل ُكم َس ُف أَنْ عليكم آمنوا َن ِذي الَّ أيُّهَا ي

ْم ُت َديْ َت ْه ا َذا ِإ َّل َض ْن َم ْم ُك ُّر ُض يَ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina