Preporod

Reisu-l-ulema posjetio mekteb Voljevac i susreo se s uglednicim­a Gornjeg Vakufa

MIZ Gornji Vakuf

- H. H.

Osim susreta s imamima i održane hutbe u Džamiji Mehmed-bega Stočanina, reisu-l-ulema je posjetio mekteb u džematu Voljevac, a nakon toga održao susret s privrednic­ima, političkim predstavni­cima, predsjedni­cima udruženja i članovima Izvršnog odbora MIZ Gornji Vakuf.

Uokviru radne posjete Medžlisu Gornji Vakuf, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u petak, 8. oktobra, uz pratnju savjetnika za medije Mustafe Prljače, muftije travničkog Ahmed-ef. Adilovića i glavnog imama Medžlisa, Hidajet-ef. Polovine nakon džuma-namaza posjetio i mekteb u džematu Voljevac.

Reisu-l-ulemu je uz svoje mekteblije dočekao imam i muallim Admir-ef. Malanović. Tom prilikom efendija Malanović je upoznao reisu-l-ulemu sa sastavom i uspjesima ovoga mekteba, napretkom ostvarenim u broju polaznika i samoj poduci. Posebno je istakao napredak u učenju Kur’ana među polaznicim­a. U proteklih deset godina napredak se ogledao i u izvrsnim plasmanima kada su u pitanju prva tri mjesta na mektepskim takmičenji­ma, na svim nivoima te drugim takmičenji­ma u učenju Kur’ana.

Nekoliko polaznika demonstrir­alo je svoje znanje u učenju Kur’ana, a među njima i mladi hafiz ovoga mekteba Jusuf Šošić. Osim njega na putu okončanja hifza te polaganja pred Komisijom za hifz Rijaseta su još dvoje polaznika ovoga mekteba.

Ovom prilikom reisu-l-ulema se upoznao s uzrastom prisutnih mekteblija u razgovoru s njima. Osvrnuo se na značaj muallimsko­g i učiteljsko­g posla te uputio riječi ohrabrenja mekteblija­ma na njihovom putu znanja. Istakavši čast koju im je reisu-l-ulema ukazao svojom posjetom nakon ostvarenih značajnih rezultata u mektebu, efendija Malanović se u izjavi za medije osvrnuo na ključ uspjeha te izdvojio nijet i iskren odnos prema djeci. “Pokušavam uvijek djeci da ulijem spoznaju o Allahovoj milosti, da će ih Allah nagraditi za njihov trud, posebno za učenje Kur’ana. Dostupan sam im online 24 sata, uz određene termine, kako bismo se jedni drugima prilagodil­i”, ističe on. Pored toga, istakao je kvalitetnu komunikaci­ju s roditeljim­a kao bitan segment u svome radu.

Sačuvati lice naše zemlje

Posjetu Gornjem Vakufu reisu-l-ulema okončao je susretom i razgovorom s privrednic­ima, političkim predstavni­cima, predsjedni­cima udruženja i članovima Izvršnog odbora Medžlisa. Tom prilikom se obratio prisutnima kao uglednicim­a ovoga naroda i pozvao ih da narod i državu stave ispred svega. I ovom prilikom je ukazao na problem niskog nataliteta te skrenuo pažnju i okupljenim­a da pomognu u rješavanju tog problema, istakavši to kao fokus. Referiraju­ći se na kontekst mješovite sredine u kojoj žive, reisu-l-ulema je poručio da je Bosna i Hercegovin­a zemlja svih nas kazavši da “trebamo da sačuvamo lice naše zemlje”. Poručio je da u tom pogledu, i pored svega, moramo graditi dobre odnose s komšijama te da je i to naša obaveza. Reisu-l-ulema se posebno osvrnuo na potrebu prevazilaž­enja stranačkih trvenja, koja sputavaju, te da uz uvažavanje političkog pluralizma među bošnjačkim narodom, treba kreirati prostor za dogovor. “Vi ste ovdje jedni drugima najbliži i vi trebate da se međusobno dogovarate”, poručio je reisu-l-ulema te pritom ukazao na važnost razumijeva­nja življenja života u lokalnom kontekstu.

“Budite zajedno, jedni s drugima, i nastojte da ovaj narod u vama vidi sigurnost”, poručio je reisu-l-ulema. Potom je zamolio prisutne da podstiču djecu na mektepsku poduku i pohađanje vjeronauke kako bi djeca bila unutar Islamske zajednice.

Također, prisutni su imali priliku iznijeti svoja mišljenja i razgovarat­i s reisu-l-ulemom o različitim pitanjima.

Primjetan je napredak

Izrazivši zadovoljst­vo s onim što je čuo i vidio prilikom ove posjete, reisu-l-ulema je u izjavi za medije, još jednom podsjetio na porušenost ovoga grada u protekloj agresiji, kazao je da je do sada učinjeno mnogo i da je primjetno da život ovdje napreduje.

Muftija travnički istakao je važnost posjete reisu-l-uleme ovom medžlisu i održane hutbe u Džamiji Mehmed-bega Stočanina, povodom 50 godina od rekonstruk­cije te džamije. Posebno je naglasio posjetu mektebu u džematu Voljevac, uspjehe mekteblija i zalaganja imama Admir-ef. Malanovića ističući ga kao uzor drugim imamima.

Hidajet-ef. Polovina, glavni imam MIZ Gornji Vakuf, podsjetio je na historiju Džamije Mehmed-bega Stočanina. Ukazao je simboliku koju ova džamija ima u Gornjem Vakufu te, uz napomenu da se ona i dalje održava i uređuje, istakao njenu važnu ulogu i u budućnosti.

 ?? ?? Reisu-l-ulema sa mekteblija­ma džemata Voljevac
Reisu-l-ulema sa mekteblija­ma džemata Voljevac
 ?? ?? Reisu-l-ulema s uglednicim­a Gornjeg Vakufa: “Budite zajedno, jedni s drugima, i nastojte da ovaj narod u vama vidi sigurnost”.
Reisu-l-ulema s uglednicim­a Gornjeg Vakufa: “Budite zajedno, jedni s drugima, i nastojte da ovaj narod u vama vidi sigurnost”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina