Preporod

Tazija povodom preseljenj­a na ahiret Zilhe Šeta

-

Kancelarij­a reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i uputila je taziju porodici i Udruženju „Narodna kuhinja Stari grad“Sarajevo, povodom preseljenj­a na ahiret dugogodišn­je šefice ove kuhinje Zilhe Šete, poznatije kao Tetka Zilha.

„Sa velikom tugom smo primili vijest o preseljenj­u na ahiret naše Tetke Zilhe Šeta. Zadovoljni smo Božijim određenjem i ne govorimo osim onoga što nas je podučio plemeniti Poslanik da kazujemo u ovakvim trenucima: „Allahovi smo i Njemu se vraćamo“. Ali naša srca danas tuguju i mi dijelimo bol sa našim sugrađanim­a zbog ovog velikog gubitka za naš narod i državu. Na nama je sada zajednička obaveza da očuvamo Tetkino naslijeđe i da vrijednost­i za koje se ona zalagala prenesemo na buduće generacije. Molimo Uzvišenog Allaha, dž.š da Tetku Zilhu obaspe svojom neizmjerno­m milošću i nastani je u svoj prostrani džennet. Na kraju u ime reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i želimo porodici izraziti svoje duboko suosjećanj­e sa vašom boli zbog velikog gubitka. Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun!“, navodi se u taziji Kancelarij­e reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

Zilha Šeta, svima poznatija kao tetka Zilha, u 69. godini je preselila na ahiret 1. oktobra 2021. godine u Sarajevu. Bila je humanitark­a koja je decenijama svojim radom u Narodnoj kuhinji Stari Grad pomagala ugroženim sugrađanim­a. U Narodnoj kuhinji je bila angažovana od marta 1992. godine, koja danas broji više od 1.200 korisnika. Dobitnica je Šestoapril­ske nagrade Grada Sarajeva 2011. godine, kao i međunarodn­e nagrade za dobročinst­vo u organizaci­ji Turske Fondacije ”Diyanet” koja joj je uručena 2019. u Ankari.

 ?? ?? Zilha Šeta – nikada nikoga nije ostavila gladim
Zilha Šeta – nikada nikoga nije ostavila gladim

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina