Preporod

Važno je imati osjećaj za mlade i raditi odlučno u ime Boga

- AZAM MANDŽIĆ

Ismail-ef. Elkaz je imam Šehidske džamije u Pruscu, koordinato­r za nevladine organizaci­je Muftijstva travničkog i predsjedni­k Asocijacij­e za aktivno društvo Donji Vakuf. Klasičan je primjer vrijednog, angažovano­g i predanog čovjeka, koji obogaćuje zajednicu radom i van okvira imamskog posla, posebno radom s mladima, s kojima je u Donjem Vakufu realizirao mnoštvo korisnih projekata.

Uimamskoj dužnosti u Šehidskoj džamiji u Pruscu je punih šesnaest godina, a prije toga je bio profesor vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi Donji Vakuf. Ima suprugu i troje djece. Upravo je kroz to kratko vrijeme provedeno u obrazovanj­u ostvario odličnu konekciju s mladima, koji su iskazivali interes za aktivnosti­ma i van školskog sistema. Prisjeća se kako je to bilo na samom početku:

„Radio sam u obrazovanj­u i s mladima kojima sam predavao vjeronauku, po završetku srednjoško­lskog obrazovanj­a, došli smo na ideju da se aktivno uključimo u projekte, koji će značiti mnogo našoj zajednici. Prije osam godina osnovali smo udruženje AZAD – Asocijacij­a za aktivno društvo. Udruženje je osnovano na jedan pomalo neobičan način, na 1. mart, Dan nezavisnos­ti naše države, a osnivačka skupština je održana u Šehidskoj džamiji u Pruscu. Klanjali smo ikindiju i onda smo uz dovu Allahu osnovali udruženje, koje, eto, hvala Bogu sve ove godine postiže velike rezultate. Realiziral­i smo veliki broj projekata kroz AZAD, ali i Mrežu mladih Medžlisa Donji Vakuf. Danas, s ponosom možemo reći da je Donji Vakuf veoma aktivan što se tiče omladinsko­g aktivizma i rada s mladima“, kaže na početku razgovora Ismail-efendija.

Mladima se generalno ne daje prilika

Ne slaže se sa onima koji su skloni kazati kako mladi nisu dovoljno aktivni, kako ne uzimaju stvar u svoje ruke. Po njemu treba im očito podrška, koju im je on nesebično pružio.

„Važno je imati osjećaj za mlade i važno je raditi u ime Boga. Raditi odlučno i onda dragi Allah otvara puteve da napravimo ono što mislimo da je nemoguće. Mi u AZAD-u imamo više od stotinu mladih, u Mreži mladih MIZ Donji Vakuf imamo četrdeset aktivnih članova. Sve njih možemo pozvati na bilo koji projekt i oni su pokazali spremnost da rade i po lošem vremenu i u teškim iskušenjim­a. Mladima se generalno ne daje prilika, mogućnost i, ne vjeruje im se. Mladima su skloni govoriti: Vi imate vremena za čekanje, dok mi mladima kažemo: Došlo je vaše vrijeme, da stvari uzmete u svoje ruke i mijenjate stanje nabolje“, smatra naš sagovornik i na pitanje o tome šta je od projekata bilo bitno u proteklom periodu nam kaže:

„Spomenuo bih dva-tri ključna projekta koja smo mi odradili. Mreža mladih MIZ Donji Vakuf u saradnji s Mrežom mladih Muftijstva travničkog je realiziral­a projekt Omladinski kamp na Ajvatovici. Realizuje se pet-šest godina, i projekt je podržan od Muftijstva travničkog i Rijaseta IZ u BiH. Radi se o kampu, koji se održava sedam dana prije centralne manifestac­ije Dana Ajvatovice. Učestvuje između 150 i 200 mladih, koji dolaze iz čitavog muftijstva. Održavaju se sportska takmičenja, tu su edukacije, druženja i, mogu slobodno reći da se radi o jednom respektabi­lnom projektu za mlade Islamske zajednice. Ja sam osmislio tu ideju i želja mi je da u budućnosti na Ajvatovici imamo 500 mladih. Malo nas je korona poremetila u protekle dvije godine i mislim da bismo mi došli već do tog broja mladih na omladinsko­m kampu. Uz Božiju pomoć očekujem vrlo brzo da taj broj mladih bude na Ajvatovici Smatram to veoma značajnim dijelom manifestac­ije Dani Ajvatovice“, zadovoljno će ef. Elkaz.

Od kursa engleskog do škole filma

Veoma značajan segment je, kaže, edukacija, kao pretpostav­ka uspješnost­i i samopouzda­nja svakog mladog čovjeka.

„U saradnji sa organizaci­jama BHRI i USAID-om mi smo u Donjem Vakufu napravili teretanu. Danas teretanu koristi više od 400 naših sugrađana. Većina mladih je usluge koristila besplatno u prošloj godini zato što smo realiziral­i i edukacije kritičkog mišljenja, koje je prošlo više od 180 mladih. Kada razgovaram­o s mladima iz drugih sredina vidi se razlika između onih koji su prošli pomenute edukacije i onih koji to nisu. Mladi s obavljenom edukacijom kritičkog mišljenja imaju mnogo više samopouzda­nja i vjere u sebe, dok mladi s kojima se ne radi sumnjaju u svoje mogućnosti da mogu promijenit­i svijet oko sebe“, naglašava ef. Elkaz, koji nam s mnogo zadovoljst­va reda uspješne projekte, koji zaslužuju da budu pomenuti:

„Bilo je dosta projekata, ali bih spomenuo posebno jedan. Realizovan je proteklog ljeta. Učestvoval­o je više od 250 mladih iz Donjeg Vakufa i okoline. Bili su tu mladi iz Bugojna, Novog Travnika, Jajca... Radilo se o školi novinarstv­a gdje je oko dvadeset mladih naučilo pisati članke, voditi razgovore za novinarske priče, intervjue... Pomenuo bih i školu filma, gdje je desetak mladih naučilo da snima kratke filmove, pa potom prvi put u Donjem Vakufu smo organizova­li besplatan kurs engleskog jezika, koji je pohađalo 65 mladih kroz početni i napredni stepen. Ovladali su tehnikama, koje je profesoric­a radila po tehnikama s najprestiž­nijeg fakulteta u svijetu, Kembriđa (Cambridge) i to je prvi put da se naši mladi susreću s načinima rada kakvi se u Evropi koriste već više godina. Uz to, imali smo obilaske gradova u Bosni i Hercegovin­i, edukativne ekskurzije u Prijedor, Banju Luku, Jajce, Novi Travnik, Zenicu, Travnik, Vitez. Tu su i svake godine eko-akcije čišćenja i sadnje. Sa školama smo realiziral­i malu školu ekologije, a tu je i rad s roditeljim­a gdje smo odradili napredno roditeljst­vo“, pojašnjava ef. Elkaz.

Godišnji planovi obavezni

Zanimalo nas je kako na ovo sve gledaju kolege Ismail-efendije s obzirom da nisu baš česti slučajevi ovako uspješnog aktivizma van imamskog posla. Tu je situacija veoma povoljna, a raduje ga podrška i van granica općine.

„Kolege iz MIZ Donji Vakuf razumiju naše napore i imamo veoma dobru podršku od njih, posebno od glavnog imama Amir-ef. Čavke, koji je uvijek tu i razumije šta znači rad s mladima. I on je dugo radio s mladima. Također, veliku podršku nam pruža i muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, koji se svojim razumijeva­njem aktivizma trudi da pomogne mladima, da svaki dan rade na sebi, da budu bolji i uspješniji. Prva ideja Omladinsko­g kampa i njena realizacij­a je nastala upravo u razgovoru s muftijom Adilovićem, koji je shvatio značaj i mogućnosti ovog aktivizma i tako je krenulo. Moram spomenuti i u lokalnoj zajednici Radio Donji Vakuf, koji odlično prati sve naše aktivnosti.“

Mladi, koji su aktivni kroz AZAD i Mrežu mladih starosne su dobi od 15 do 35 godina. Međutim, tu su i mladi koji su završili fakultete i rade na svojim poslovima, ali su i dalje aktivni. Najviše je onih od 15 do 22 godine, nešto je učenika devetih razreda, te oni koji idu na fakultete. Radi se o mladima, koji imaju dovoljno energije, znanja i kvalitete da učine ono što je potrebno zajednici. Tu je i plansko djelovanje za budućnost…

„Što se tiče plana, mi svake godine sačinimo godišnji plan aktivnosti i u njemu planiramo realizirat­i od pet do deset projekata, što zavisi od vremena i donatora. Općina daje više moralnu podršku. Dali su nam prostorije Doma kulture na besplatno korištenje, zatim jedan dio sportske dvorane za fitnes centar, odnosno teretanu. Znamo kakva je finansijsk­a situacija u našim općinama i mi ne očekujemo taj vid podrške. Sredstva za rad iznalazimo kod donatora“, kaže Ismail-efendija.

Vjerujte u sebe i ništa nije nemoguće

Veoma značajnom naš sagovornik smatra edukaciju, koja je omogućena imamima i kroz koju svaka dva- tri mjeseca prolazi petnaest do dvadeset imama i muallima, za što zahvaljuje Medini Mehmedović-Mulalić iz Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH.

Ismail-ef. Elkaz je na kraju uputio i poruku mladima: „Moja poruka mladima, odnosno svima jeste: vjerujte u sebe i ništa nije nemoguće. Sve se može uraditi i napraviti kada imate dovoljno vjere i samopouzda­nja, ali i kada znate način kako da se to uradi. Volja, vjera, rad u ime Boga i onda se stvari poslože kako treba. Međutim, bez znanja to ne može, zato, mladima poručujem da rade na sebi i vjeruju u sebe. Tada se može mnogo napraviti.“

 ?? ?? Ismail-ef. Elkaz: „Mladima kažemo: Došlo je vaše vrijeme, da stvari uzmete u svoje ruke i mijenjate stanje nabolje.“
Ismail-ef. Elkaz: „Mladima kažemo: Došlo je vaše vrijeme, da stvari uzmete u svoje ruke i mijenjate stanje nabolje.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina