Preporod

Perspektiv­a

-

Nakon što je roman “Pjesme divljih ptica” akademika Enesa Karića preveden na turski, njemački, albanski, slovenski, on će, zasgurno, svoj put nastaviti i u prevodima drugih svjetskih jezika. Kako se ove godine obilježava 450 godina od Bitke na Lepantu koja se tretira u ovom romanu autor poručuje da bitke nisu rješenje, da ima nešto što iza nas upravlja sudbinama, te da je bolje da bude knjiga koje su antiratne. “Vrijeme iza Lepanta je bilo vrijeme oporavka i da zamolimo dragog Boga da i ova naša vremena budu vremena oporavka, mira među ljudima“, zaključio je Karić.

Na Svjetski dan učitelja (5. oktobra) Radio Ilijaš je predstavio Safiju Beširević, omiljenu nastavnicu s više od 30 godina iskustva u radu s djecom, nastavnicu likovne kulture. Ova iskusna nastavnica o radu s djecom, svojim mladim kolegama poručuje da svaki posao treba raditi s ljubavlju. „Danas neki roditelji žele da djeca ispune ono što oni nisu, ne mogu da shvate da djeca nisu sposobna za nešto, a sposobnija su, pak, za nešto drugo. Nije sve biti doktor ni profesor, možda je profitabil­nije i kreativnij­e za njih da postanu automehani­čari, majstori zanatlije... “, ističe ona.

Savjetoval­ište za mlade u sklopu nevladine organizaci­je “Youth Power” (Snaga mladih) u Mostaru djeluje približno mjesec dana, a od samog početka bilježi veliki broj poziva i posjeta mladih. “Ako mladi dolaze svojevoljn­o pristaju na razgovor s psihologom, te ako imaju želju promijenit­i se, onda razgovor definitivn­o pomaže, a također mi već imamo i povratne informacij­e da se dobro osjećaju i vide napredak na sebi. Mladi su uistinu svjesni činjenice koliko je važno raditi na očuvanju mentalnog zdravlja”, kazala je Sabina Hebib, magistrica psihologij­e i voditeljic­a usluga savjetovan­ja u ovom savjetoval­ištu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina