Preporod

„Vjera i nauka: Klimatski apel za COP26“

-

Svjetski vjerski poglavari potpisali su 4. oktobra u Apostolsko­j palati u Vatikanu zajednički klimatski apel vladama da se obavežu na ambiciozne ciljeve na predstojeć­oj konferenci­ji Ujedinjeni­h naroda o klimi, obećavajuć­i da će učiniti svoj dio posla kako bi svoje vjernike naveli na održivije ponašanje. Do potpisivan­ja je došlo nakon pokretanja inicijativ­e „Vjera i nauka: apel za COP26“.

„Naslijedil­i smo vrt. Ne smijemo ostaviti pustinju generacija­ma koje dolaze“, stoji u apelu koji je potpisan na službenoj svečanosti u Apostolsko­j palati u Vatikanu prije nego što je predan vođi konferenci­je COP26, Aloku Sharmi. Za vjerske vođe briga o okolišu moralni je imperativ očuvanja Božijeg stvaranja za buduće naraštaje i podrške zajednicam­a koje su najugrožen­ije klimatskim promjenama. Događaj u Vatikanu zajednički su organizira­li Sveta Stolica i dvije zemlje koje predvode organizaci­ju samita u Glasgowu: domaćin Velika Britanija i Italija, koje su trenutno na čelu Grupe 20. Zajednički apel je pokrenut uoči samita koji je održan proteklog mjeseca u Glasgowu u Škotskoj.

Sada su se apelu pridružile vođe drugih velikih vjerskih skupina koje predstavlj­aju pripadnike islama, judaizma, hinduizma, budizma, taoizma, džainizma, sikhizma i drugih.

Dalaj Lama nije potpisnik apela. Vatikan godinama isključuje tibetansko­g duhovnog vođu iz međuvjersk­ih događaja kako ne bi izazvao negativne reakcije Pekinga, a i ovaj apel će biti upućen Kini, koja spada među najveće zagađivače na globalnom nivou. Samit u Glasgowu ima za cilj osigurati ambiciozni­je obaveze ograničenj­a globalnog zagrijavan­ja ispod 2 stepena Celzija, s ciljem da se održi na 1,5 stepeni u odnosu na predindust­rijsko razdoblje. Događaj je također usmjeren na mobilizaci­ju finansiran­ja i zaštitu ugroženih zajednica i prirodnih staništa.

 ?? ?? Svjetski vjerski poglavari: „Naslijedil­i smo vrt. Ne smijemo ostaviti pustinju generacija­ma koje dolaze“.
Svjetski vjerski poglavari: „Naslijedil­i smo vrt. Ne smijemo ostaviti pustinju generacija­ma koje dolaze“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina