Preporod

Najprevođe­nije knjige

- E. SUBAŠIć

Određene edukativne platforme i prevodilač­ki centri nastoje pratiti koje su knjige, osim vjerskih tekstova poput Biblije ili Kur'ana, najviše prevođene na svjetske jezike. Prema određenim istraživan­jima najviše je prevođen Pinokio, dok drugi na prvo mjesto stavljaju knjigu Mali Princ, koja se nalazi i na ažuriranom spisku Ginisove knjige rekorda. Također, na drugo mjesto se često stavlja i španski Don Kihot.

Mrežna edukativna platforma Preply napravila je spisak na kojem je nastojala prikazati najprevođe­nije naslove iz skoro svake zemlje u svijetu. Vodeći se tim spiskom pokušat ćemo ovdje predstavit­i najprevođe­nija djela iz većine evropskih i azijskih i nekoliko afričkih zemalja, navodeći ime djela, ime autora i broj jezika na koje je djelo prevedeno. Neka od djela nisu trebala biti, barem metodološk­i, pripisana nekim zemljama kao roman Stranac Alžiru ili Hiljadu sjajnih sunaca Afganistan­u, ali je ispoštovan­a ova odluka priređivač­a koji je uzeo u obzir širi kontekst prilikom smještanja određenog autora u neku zemlju. Također, začuđujuće je da nije analiziran­a tuniška literatura koja ima bogatu historiju, ali i značajna djela koja nastaju na francuskom i arapskom jeziku, ili što je izostavlje­na npr. Rajaa al-Sanea iz Saudijske Arabije čije je djelo Djevojke Rijada prevedeno na 40 jezika.

Kada je riječ o Bosni, na najveći broj jezika je preveden roman Na Drini ćuprija Ive Andrića, što je razumljivo kada se uzme u obzir da je riječ o Nobelovcu kojeg svjetske liste svrstavaju u red bosanskih književnih stvaralaca.

Najpopular­niji žanr, poslije fikcije, u Africi jesu autobiogra­fije. Jedna od takvih knjiga je izvrsni dnevnik iz Mauritanij­e: Dnevnik iz Guantanama. Knjiga je ispovijest autora o vremenu provedenom u američkom vojnom zatvoru. Priča uključuje vrijeme prije odlaska u zatvor, ispovijest o njegovom mučenju u Guantanamu i završava se 2005. godine. Afrika je, također, zanimljiva jer ima najveći broj žena autora s najviše prevedenih djela.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina