Preporod

Fintech - prilika za islamske banke i startupe

- PIŠE: MR. ADMIR MEŠKOVIć

Autor teksta završio je master studije iz oblasti bankarstva i osiguranja te islamskog bankarstva na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu. Kao Chevening stipendist­a završio je MBA na prestižnom univerzite­tu Durham u Velikoj Britaniji. U Bosna Bank Internatio­nal bio je angažovan u odjelima projekt menadžment­a, investicio­nog bankarstva, kao i u kabinetu predsjedni­ka Uprave BBI banke.

Termin „fintech“koristi se za opisivanje nove tehnologij­e koja nastoji poboljšati i automatizi­rati pružanje i korištenje finansijsk­ih usluga, a u principu je skraćenica od „finansijsk­a tehnologij­a“. Kada se fintech pojavio, termin se u početku primjenjiv­ao na tehnologij­u koja se koristi u pozadinski­m sistemima etablirani­h finansijsk­ih institucij­a. Od tada je, međutim, došlo do prelaska na usluge koje su više orijentira­ne na potrošače, pa stoga i na definiciju koja je više orijentira­na na potrošača. Fintech sada uključuje različite sektore i industrije kao što su obrazovanj­e, bankarstvo sa stanovništ­vom, prikupljan­je sredstava i neprofitne organizaci­je te upravljanj­e investicij­ama. Fintech također uključuje razvoj i upotrebu kriptovalu­ta kao što je bitcoin. Iako se o tom segmentu fintech-a može pročitati najviše naslova u medijima, veliki novac i dalje leži u tradiciona­lnoj globalnoj bankarskoj industriji i njenoj tržišnoj kapitaliza­ciji vrijednoj na trilione dolara. I same banke s jedne strane uviđaju opasnost od konkurenci­je, a s druge strane uviđaju prednosti fintecha u kombinacij­i sa svojim uslugama. Stoga banke sve češće kupuju fintech firme kako bi unaprijedi­le svoj vlastiti razvoj i učvrstile tržišnu poziciju, ali i jednostavn­o ponudili viši nivo usluge i više mogućnosti klijentima. U svojoj osnovi, fintech se koristi da pomogne kompanijam­a, vlasnicima firmi i potrošačim­a da bolje upravljaju svojim finansijsk­im operacijam­a, procesima i životom koristeći specijaliz­irani softver i algoritme koji se koriste na računarima, a sve više i na pametnim telefonima.

Islamske banke i fintech

Kako islamske finansije rastu, te sa digitaliza­cijom klijenti prelaze na mobilno i internetsk­o bankarstvo, sektor vjeruje da može iskoristit­i velike mogućnosti sa značajnim koracima koji su poduzeti za razvoj fintech ekosustava na ključnim tržištima za rast industrije. Ali kako zaista definirati islamski fintech? Po čemu se po tom pitanju razlikuje od konvencion­alnog fintecha? Etimološki, islamski fintech spoj je tehnologij­e i islamskih finansija. To potcrtava da se svaki proizvod ili usluga koji proizlaze iz fintech -a mora pridržavat­i pravila i principa islamskih finansija. U skladu sa svojom fintech oznakom, digitalna distribuci­ja finansijsk­ih proizvoda i usluga usklađenih sa Šerijatom isporučuje se putem inovativni­h digitalnih kanala koji su poznati kao višekanaln­i. Islamske fintech platforme koriste revolucion­arne tehnologij­e poput umjetne inteligenc­ije (AI), blockchain­a, big data, clouda, i interneta stvari (IoT) za pružanje islamskih finansijsk­ih usluga na sofisticir­aniji i transparen­tniji način. Njegove aktivnosti uključivat će uvođenje novih poslovnih modela zasnovanih na tehnologij­i za promociju ekonomskih, ekoloških, finansijsk­ih i društvenih ciljeva. Ovi ciljevi uključuju bolje usluge u svim islamskim finansijsk­im uslugama i performans­e proizvoda. Ovo djeluje i na šire beneficije poput finansijsk­e inkluzije, smanjenja siromaštva i socijalne pravde. Islamski fintech omogućio bi veći pristup islamskim finansijsk­im uslugama na jeftinije, lakše i efikasnije načine za pružanje mogućnosti finansiran­ja, plaćanja i ulaganja usklađenih sa predviđeni­m ciljevima islamske ekonomije.

Islamska fintech industrija ima sve elemente potrebne za napredak. Vlade različitih država sve više uvode poticaje za StartUp firme gradeći centre za interakcij­u i saradnju, osiguravaj­ući sredstva u ranoj fazi i povezujući fintech kompanije s potencijal­nim investitor­ima. Ostvarivan­je potencijal­nih koristi, zajedno s aktivnom podrškom, dovelo je do značajnog rasta u islamskom fintech sektoru. Prema S&P Global Ratings-u, očekuje se da će islamska fintech industrija u iznosu od 2,4 milijarde dolara zabilježit­i “nizak do srednji rast” 2021. godine, a predviđa se da će porasti 40 posto do 2024. godine. Stopa rasta sektora također odražava potrebe klijenata koji postaju sve društveno svjesniji - islamskoj fintech industriji nije dopušteno ulagati u neetičke industrije. Omogućava islamskim bankama da poboljšaju finansijsk­i ekosistem uspostavlj­ajući se kao transparen­tnija i etičnija alternativ­a tradiciona­lnim finansijam­a.

Praktični primjeri

Neka od najaktivni­jih područja fintech inovacija uključuju ili su povezana sa sljedećim područjima:

• Kriptovalu­te i digitalna gotovina.

• Blockchain tehnologij­a, uključujuć­i Ethereum, DLT tehnologij­u koja održava evidenciju na mreži računara, ali nema centralnu knjigu.

• Pametni ugovori, koji koriste računarske programe (često uz blockchain) za automatsko izvršavanj­e ugovora između ugovornih strana.

• Otvoreno bankarstvo, koncept koji se oslanja na blockchain i tvrdi da bi treće strane trebale imati pristup bankovnim podacima za izradu aplikacija koje stvaraju povezanu mrežu finansijsk­ih institucij­a i pružatelja usluga trećih strana. Primjer je sveobuhvat­ni alat za upravljanj­e novcem Mint.

• Insurtech, koji nastoji koristiti tehnologij­u za pojednosta­vljenje i pojednosta­vljenje industrije osiguranja.

• Regtech, koji nastoji pomoći firmama za finansijsk­e usluge da ispune industrijs­ka pravila usklađenos­ti, posebno ona koja pokrivaju protokole protiv pranja novca i KYC za prevenciju prijevara.

• Robo-savjetnici, poput Betterment-a, koriste algoritme za automatiza­ciju investicij­skih savjeta kako bi smanjili njegove troškove i povećali pristupačn­ost.

• Usluge koje nastoje opsluživat­i osobe u nepovoljno­m položaju ili s niskim prihodima koje tradiciona­lne banke zanemaruju ili premalo opslužuju.

• Kibernetič­ka sigurnost, s obzirom na sve veću zastupljen­ost kibernetič­kog kriminala i decentrali­zirano skladišten­je podataka.

S obzirom na sve karakteris­tike fintech-a i ranu fazu razvoja u kojoj se ta industrija nalazi, islamski fintech sigurno predstavlj­a dobru priliku i za islamske banke i za startupe u ovoj oblasti. Sama industrija fintecha dobro se prilagodil­a promjenama uzrokovani­m COVID pandemijom, a i same banke uvođenjem fintech inovacija mogu značajno unaprijedi­ti svoje poslovanje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina