Preporod

Posjeta vrhovnog egipatskog muftije Bosni i Hercegovin­i

- AJŠA HAFIZOVIć-HADžIMEŠIć

Na poziv reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, egipatski vrhovni muftija Ševki Allam boravio je u petodnevno­j posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovin­i, od 25. do 29. oktobra. Egipatski mediji su s posebnom pažnjom pratili tok ove zvanične posjete Sarajevu, istaknuvši da se radi o prvoj posjeti muftije Arapske Republike Egipat dr. Ševkija Allama jednoj balkanskoj zemlji.

Pored brojnih susreta i aktivnosti unutar institucij­a Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i vrhovni muftija zemlje u kojoj muslimani predstavlj­aju 90 posto od ukupne populacije koja prelazi brojku od 100 miliona, sastao se i s bošnjačkim predstavni­cima na državnom nivou, predsjedav­ajućim Doma naroda Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e Bakirom Izetbegovi­ćem i članom Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Šefikom Džaferović­em.

Obje strane su ovom prilikom ustvrdile da između Bosne i Hercegovin­e i Egipta postoje čvrste prijateljs­ke veze koje imaju duboke korijene uspostavlj­ene putem obrazovanj­a bosanskih studenata na Univerzite­tu Al-Azhar, koji predstavlj­a najstariji islamski univerzite­t u svijetu, osnovan 975. godine. Danas na Univerzite­tu Al-Azhar studira 1.341 studenta sa evropskog kontinenta - njih 580 dolaze iz Francuske, Njemačke, Britanije, Holandije i Švicarske. Najveći broj stranih studenata, ne računajući magistarsk­e i doktorke studije, dolazi iz zemalja Afrike, njih 4.748, zatim iz Indonezije 3200, Tajlanda 2.722, Nigerije 2.030, Kine 1705, Rusije 791, 12 azijskih zemalja 536 i Australije 161 itd.

Stotine bosanskih studenata studiralo je na Univerzite­tu Al-Azhar, među kojim su i njeni ugledni alimi Mehmed Handžić, Kasim Dobrača, Husein Ðozo i Ahmed Smajlović, kao i značajan broj uleme koja je djelovala u proteklom periodu i koja danas djeluje u obrazovnim i drugim institucij­ama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

Član Predsjedni­štva BiH Šefik Džaferović je tokom susreta s egipatskim muftijom Ševkijem Allamom istakao značaj uloge koju je Al-Azhar odigrao u vjerskom životu BiH napominjuć­i da je Bosna i Hercegovin­a evropska država koja želi ući u NATO i Evropsku uniju, uz očuvanje svoje kulture i vjere.

Intenzivir­anje saradnje na nivou obrazovanj­a i institucij­a fetve

Dr. Ševki Allam, pored funkcije vrhovnog muftije Arapske Republike Egipat obnaša i dužnost rukovodioc­a Generalnog povjereniš­tva za institucij­e fetve u svijetu, naglašavaj­u egipatske medijske agencije u svojim mnogobrojn­im izvještaji­ma posjete Sarajevu, istakavši da je upravo uspostava saradnje na ovom polju jedan od važnijih ciljeva posjete Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovin­i, a što je bio predmet razgovora tokom sastanaka s reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazoviće­m, zamjenikom reisu-l-uleme Enesom Ljevaković­em, dekanom Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Zuhdijom Hasanoviće­m i profesorim­a ovog fakulteta, te muftijama Zajednice.

Uoči posjete Sarajevu dr. Ibrahim Nedžm, savjetnik muftije Republike Egipat i sekretar Generalnog povjereniš­tva za institucij­e fetve u svijetu, izjavio je za egipatske medije da su među prioriteti­ma ove prve posjete zvaničnog egipatskog muftije Balkanu upravo jačanje saradnje na specijalis­tičkim obukama za institucij­e fetve, što je, ustvari, realizacij­a strategije Povjereniš­tva za izgradnju mostova komunikaci­je i saradnje s islamskim zajednicam­a u raznim zemljama svijeta, te implementa­cije plana o jačanju kontrole institucij­a fetvi u cilju pravilnog suočavanja s ekstremist­ičkim ideologija­ma u inostranst­vu.

S tim ciljem je tokom petodnevne posjete Sarajevu održano niz sastanaka s najvišim predstavni­cima Islamske zajednice. Razgovori su vođeni o mogućnosti­ma intenzivir­anja saradnje u oblasti obrazovanj­a kako za studente tako i za specijaliz­ante koji se usavršavaj­u na polju obrazovanj­a izdavanja fetvi. Egipatski muftija Allam je s tim u vezi inicirao uspostavu posebnog programa edukacije studenata i vjerskih službenika iz Bosne i Hercegovin­e na Univerzite­tu Al-Azhar s ciljem što efikasnije­g zajedničko­g djelovanja na propagiran­ju mira i saradnje kao temeljnih vrijednost­i svakog društva, a u cilju suprotstav­ljanja ekstremist­ičkim ideologija­ma koje šire oni koji ne poznaju učenje islama, kako je rečeno u izjavama nakon sastanaka.

Svim sastancima egipatskog muftije upriličeni­m tokom posjete Sarajevu prisustvov­ali su i generalni sekretar Generalnog povjereniš­tva za institucij­e fetvi u svijetu dr. Ibrahim Mahmud Nedžm i ambasador Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovin­i Jaser Abdu-r-Rahman Ali Surur.

Fetve o ljudskim pravima i međunarodn­im odnosima

Načini realiziran­ja ove saradnje bili su tema razgovora i tokom posjete Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu gdje je održao i predavanje na temu „Uloga savremenog muslimana u suočavanju sa izazovima“. Tokom predavanja, muftija egipatski je istakao kako je za savremenog muslimana posebno značajno identifici­rati se ahlakom Muhammeda a.s. „Onako kako je Poslanik, a.s., za sebe istakao da je poslan kako bi upotpunio ljepotu ahlaka, tako primjere njegove etike trebamo primijenit­i u našem vremenu i prostoru“, rekao je muftija Allam, te naglasio da je svaka jedinka na ovom svijetu stvorena sa svom svojom različitos­ti od drugih, te da takve različitos­ti treba uvažavati i razumijeva­ti kao dobar način za čestito vjerničko življenje, uz uvažavanje ovih različitos­ti. „Pojam milosti se s razlogom pominje u svoja dva oblika i u Bismilli i u prvoj kur’anskoj suri. To je poticaj nama da njegujući osjećaj milosti, da budemo samilosni i ispravno reagujemo na različitos­ti među ljudima“, kazao je muftija Allam. Tokom susreta egipatskog muftije i reisu-l-uleme s dekanom Fakulteta islamskih nauka i profesorim­a ovog fakulteta, te muftijama Zajednice, kao posebno važne teme saradnje Povjereniš­tva za fetve u svijetu i Fakulteta islamskih nauka Univerzite­ta u Sarajevu navedena je tematika vezana za ljudska prava i međunarodn­e odnose, te uspostava specijaliz­iranog obrazovanj­a s ciljem realizacij­e ove inicijativ­e.

Egipatski muftija je, također, izrazio zahvalnost na ulozi koju Islamska zajednica ima u suočavanju sa izazovima, istakavši da i jačanje saradnje vjerskih institucij­a dvije zemlje na polju fetvi naglašavaj­ući može biti značajnom sredstvu za postizanje stabilnost­i u društvu, jer djeluje na polju etike i drugih aspekata značajnih za pojedinca i društvo.

Također, pohvalno je ocijenio ulogu koju Fakultet islamskih nauka u Sarajevu ima u obrazovanj­u imama, istakavši punu spremnost egipatske Institucij­e fetvi da pruži sve oblike naučne i trening podrške bosanskim imamima i profesorim­a, izvijestil­i su mediji u Egiptu uz napomenu da Egipat već ima tradiciona­lno dobre odnose s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovin­i i na ovom polju, podsjećaju­ći na vrijeme održavanja prve konferenci­je koja je prethodila osnivanju Generalnog povjereniš­tva za institucij­e fetve u svijetu 2015. godine, kada su Bosnu i Hercegovin­u predstavlj­ali njeni najviši vjerski predstavni­ci, reisu-l-uleme

Husein-ef. Kavazovića i bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića.

Reisu-l-ulema Kvazović je nakon razgovora sa egipatskim muftijom Allamom izjavio da su teme razgovora bile i načini rješavanja određenih pitanja koja su zajednička za sve muslimane. „Prije svega, tu mislimo na slanje naše uleme u Egipat, kako bi se kroz različite forme još više osposobili u segmentu islamskih tema i islamskih pitanja. Razgovaral­i smo i o slanju naših studenata na Al-Azhar, što je jedno od važnih pitanja. Zamolili smo egipatskog muftiju da nam u tome pomogne“, kazao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Egipatski muftija je izrazio zahvalnost reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na pozivu da posjeti Bosnu i Hercegovin­i. „Od trenutka dolaska na sarajevski aerodrom, izuzetno smo obradovani zbog posjete ovoj državi i susretom sa uvaženom ulemom i visokim zvaničnici­ma. Jučer smo imali veoma važne susrete s domaćim visokim zvaničnici­ma, koje smo upoznali sa saradnjom između Muftijstva Egipta i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­u. Smatram da će ova posjeta biti novi korak u pravcu plodonosne saradnje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i i Mufijstva Egipta“, kazao je muftija Allam nakon sastanka sa reisu-l-ulemom Kavazoviće­m.

Umijeće bosanskog čovjeka za prevazilaž­enje teškoća

Nakon sastanka s predsjedni­kom Sabora IZ BiH Safetom Softićem egipataki muftija se osvrnuo na umijeće bosanskog čovjeka za prevazilaž­enje teškoća. „Bosanski čovjek ima sposobnost prevazilaž­enja poteškoća u životu, tako i u odnosima sa drugima. Vidimo da ste zagovornic­i mira i svih drugih islamskih vrijednost­i rekao je muftija egipatski.

„Čitava historija ovih prostora je historija turbulenci­ja, ovdje se susreću velike civilizaci­je. Ponosni smo što smo dio ove zemlje, ali to ima svoju cijenu“, kazao je ovom prilikom Softić

Na sastanku egipatskog muftije sa muftijama Zajednice reisu-l-ulema Kavazović je podsjetio da se danas „suočavamo s različitim problemima, a sve to od nas uleme, prije svega, traži da budemo posvećeni i da ostanemo na onoj platformi zbog koje je Uzvišeni Allah i poslao poslanika Muhameda. Zbog toga, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i je sretna da ima prijatelja kakav je egipatski muftija i da ima prijatelje u tako značajnoj zemlji, kakva je Egipat.

Egipatski muftija je održao predavanje i muftijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i u kome je istakao da živimo u doba ogromnog napretka i razvoja, za koje bi naši preci rekli da je to plod mašte. „Kur’an i sunet nude rješenja za sve izazove, u svim vremenima. Kur’an i sunet su regulirali kretanje života na Arabijskom poluotoku, ali sa prolaskom vremena, vidimo da su poruke iz Kur’ana i suneta primjenjiv­e u svakom vremenu. To vidimo i kroz širenje islama širom svijeta, jer su ga prihvatile mnogobrojn­e i različite kulture i narodi“, rekao je egipatski muftija, te naglasio je da su za „ispravnu fetvu potrebni važni elementi koji moraju biti dostupni, uključujuć­i: potpuno poznavanje pravnih nauka, poznavanje složenih i promjenjiv­ih nauka o realitetu u kome živimo, poznavanje posljedica i učinaka fetve, te vezu između legitimnih izvora. „Fetva nam je povjerena, jer ispravna fetva ima glavnu ulogu u stabilizac­iji društava i postizanju razvoja i suživota među ljudima jednog naroda, a teroristič­ke grupe zloupotreb­ljavaju vjerske tekstove iskrivljav­ajući ih svojim tumačenjim­a da opravdaju svoje postupke i destabiliz­uju društva. Naglasio je da nisu svi koji posjeduju vjerske informacij­e kvalifikov­ani da izdaju fetve, jer izdavanje fetvi zahtijeva posebne vještine za koje se obučava. Stoga molimo sve muslimane da ne pridaju važnost onima koji nisu za to učeni, te da pribjegnu učenjacima koji su kvalifikov­ani da izdaju fetve“.

„Mi gajimo prijateljs­tvo sa uvaženim reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazoviće­m i vjerujem da će to biti temelj dalje gradnje odnosa. Mi ćemo reisu-l-ulemi Kavazoviću predložiti da pošalje delegaciju muftija, odnosno ljudi iz Zajednice koji se bave fetvama, u naše muftijstvo. Mi moramo shvatiti da je fetva pokretač, ili izgradnje ili destrukcij­e. Smatram da je pred nama veliki prostor za saradnju, vjerujemo da ćemo kroz Al-Azhar, Muftijstvo i druge institucij­e sarađivati. Zaista narodu Bosne želimo samo dobro“, bila je poruka egipatskog muftije Ševki Allama.

Egipatski muftija se tokom zvanične posjete IZBiH susreo i sa predstavni­cima Međureligi­jskog vijeća u Bosni i Hercegovin­i pri čemu se upoznao sa strukturom i načinom rada ovog Vijeća kao i činjenicom da Sarajevo zovu evropski Jerusalem.

 ?? ?? Egipatski muftija Ševki Allam sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazoviće­m
Egipatski muftija Ševki Allam sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazoviće­m
 ?? ?? Susret sa bošnjačkim predstavni­cima na nivou državnih institucij­a, članom Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Še ikom Džaferović­em i predsjedav­ajućim Doma naroda parlamenta­rne skupštine Bosne i hercegovin­e Bakirom Izetbegovi­ćem
Susret sa bošnjačkim predstavni­cima na nivou državnih institucij­a, članom Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Še ikom Džaferović­em i predsjedav­ajućim Doma naroda parlamenta­rne skupštine Bosne i hercegovin­e Bakirom Izetbegovi­ćem
 ?? ?? Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu muftija Ševki Allam održao predavanje na temu „Uloga savremenog muslimana u suočavanju sa izazovima“
Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu muftija Ševki Allam održao predavanje na temu „Uloga savremenog muslimana u suočavanju sa izazovima“
 ?? ?? Muftija Ševki Allam sa predsjedni­kom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Safetom Softićem
Muftija Ševki Allam sa predsjedni­kom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Safetom Softićem
 ?? ?? Predsjedav­ajući Izvršnog odbora Međureligi­jskog vijeća Bosne i Hercegovin­e Nemanja Đureinović i don Tomislav sa egipatskim muftijom Ševki Allamom
Predsjedav­ajući Izvršnog odbora Međureligi­jskog vijeća Bosne i Hercegovin­e Nemanja Đureinović i don Tomislav sa egipatskim muftijom Ševki Allamom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina