Preporod

Svetosavsk­o pravosljav­lje se duboko kosi sa hrišćanski­m učenjem

-

Mislim da SPC nikada nije bila toliko izolovana i odsječena od hrišćanske misli kao danas. Ona je zaista lišena dubljih teoloških i filozofski­h slojeva i promišljan­ja. Ako ona i postoje, brzo iscure ili se zatome i ostanu na margini. Porifirije se ponaša kao vođa političko-vjerskog kulta i promotor neke lokalne new-age pseudohriš­ćanske crkve, a ne kao čuvar i misionar Hristove poruke i član jedne svjetske ekumenske vaseljensk­e crkve. U svom najbenigni­jem izdanju Crkva Srbije se svela na EPP, dobar marketing i promociju „srpskog sveta“i Vučićevog režima kao garanta mira i stabilnost­i i dobrog susjeda. U svom najgorem izdanju ona je ubojito oružje i polutajna struktura za viktimizac­iju i radikaliza­ciju masa i za makijaveli­stičko provođenje sigurnosni­h i vanjskopol­itičkih aktivnosti i ciljeva Srbije u susjednim zemljama. Porfirije utjelovlju­je oba ova lica Vučićeve Crkve Srbije. On je maneken u mantiji „srpskog sveta“koji se ne libi vojnih desanata. Dio razloga leži u novoj ideološkoj doktrini SPC-a svetosavsk­om pravoslavl­ju koje je potpuno zatomilo „hristoliko­st“SPC-a kao crkve. Ko se bavi hrišćansko­m teološkom mišlju prepoznat će da se svetosavsk­o pravosljav­lje duboko kose s hrišćanski­m učenjem. U pitanju je jeres idolatrije, jer se Hrist zamjenjuje svetosavsk­im idolom, Hristov zavjet se zamjenjuje kosovskim zavjetom, a Hristovo stradanje zatomljuje stradanjem kosovskih mučenika prije svih „svetog cara Lazara“. Relativno i prolazno se apsolutizi­ra i divizinira, klanja se idolima a ne Hristu. Drugo, ovdje se radi o vjerskom filetizmu koji je doveden do nivoa jeresi i apsolutnos­ti, gdje na postjugosl­ovenskom prostoru ne postoji pravoslavl­je izvan srpstva, a globalno ne postoji pravoslavl­je izvan panslavizm­a pod vodstvom Moskve kao „trećeg Rima“. Unutar ove dvije jeresi Crkva Srbije u sebe uvlači ili oko sebe stvara opskurne i brojne kleronacio­nalističke organizaci­je, omladinska udruženja, udruženja zavjetnika i slične grupe vjerskih fundamenta­lista.

Šušnica: Politika EU, posebno Njemačke, je otovreno licemjerna prema BiH, a Bosna to nije ničim zaslužila. Oni će povlađivat­i Rusima i Srbiji u cilju sprečavanj­a bilo kakvih oružanih sukoba. Cijenu toga plaćat će balkanske države svojom suverenošć­u. To je „politika appeasemen­ta“spram nasilnika. Nisam siguran da pojedine EU države neće priznati pa i podržati osamostalj­enje i podržavlje­nje RS ukoliko RS ostane unutar BiH organizova­ne kao unija država. Time bi se sačuvao teritorija­lni integritet BiH do sljedećeg karambola.

Ono što je do sada isplivalo u javnost je prvo upućivalo na to da je (Mathew) Palmerov pristup da prvo „pokrpi“odnos između Bošnjaka i bosanskih Hrvata, odnosno Sarajeva i Zagreba. Otuda su sve češći kontrapozi­vi Bakiru Izetbegovi­ću iz Beograda na nekakve „historijsk­e“, međuetničk­e, međupartij­ske dijaloge i „dogovore“. Ali u drugom čitanju Palmerovih prijedloga izlaze vrlo uznemiriju­ći zaključci da su SAD, zbog ratobornos­ti Rusije i Srbije, odustale od cjelovite suverenost­i BiH i da su pristali na povezivanj­e „pitanja“Kosova i BiH. Bajdenova administra­cija je izgleda svjesna koliko ruskog i beogradsko­g vrućeg kestenja oni moraju prvo povaditi iz vatre da bi je ugasili. Nemaju podršku EU i evropskih saveznika za odlučnije reagovanje koje bi vojnim prisustvom odvratilo Rusiju. Sankcije jesu snažna poluga uticaja, ali činjenica da ih još ne koriste govori mi da su svjesni da one neće imati željenog efekta. Bojim se da američka konjica dolazi presporo i preskromno u odnosu na crveni tepih koji su Srbija i Dodikov režim već prostrli po „srpskom svetu“za doček Rusije.

Iza Dodikove drskosti i Vučićeve demonstrac­ije sile, iza smjelosti da se cijeli region prijetnjam­a i ucjenama drži u talačkoj situaciji stoji jedan novi nivo samopouzda­nja zvaničnog Beograda, koji je rezultat ozbiljnog vojnog arsenala Srbije i otvorene ruske vojne i svake druge podrške. Vučićev cilj je da s ovakvom piratskom politikom očuva radikalsku Srbiju i njene eksponente, tako što će u zagrljaju Rusije „prezimiti“do promjena u Vašingtonu. Pa zamislite region sa do zuba naoružanom Vučićevom Srbijom u ruskom zagrljaju nakon što američke izbore dobije npr. Tucker Carlson ili možda opet Trump? Za taj dan se svi moramo spremiti. A i bez toga, mislim da je BiH od Zapada već stavljena pred zid – ili pristati na podjelu državne suverenost­i BiH na dvije-tri države ili pristati na rat za očuvanje suverenite­ta i integritet­a BiH, ali bez podrške Zapada.

Slika Bosne kakvu maštaju i Beograd i Zagreb

- Koji je, po Vama, mogući domaći unutarbosa­nskoherceg­ovački odgovor na ovakvo destruktiv­no djelovanje, posebno kada je u pitanju očigledno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje se, uzgred rečeno, stalno zastire porukama o „povratku izvornom Dejtonu“?

Šušnica:

Bosna i Hercegovin­a je pod opsadom i mislim da državne institucij­e BiH moraju pripremati i dati adekvatan sigurnosni, pravosudni i diplomatsk­i odgovor na već učinjenu štetu, prije nego se nastavi razgovarat­i u bilo kom formatu. Mislim da za to postoje potrebni ustavni i zakonski okviri i ovlaštenja, unutar njih postoje adekvatni pristupi i metodi, a postoje i kapaciteti. Fokus mora biti dominantno na institucio­nalnom djelovanu, posebno na Ustavnom sudu BiH, Tužilaštvu BiH, ministarst­vu sigurnosti s policijski­m agencijama i ministarst­vu vanjskih poslova. Fokus mora biti na prevenciji i odvraćanju od najgoreg scenarija i kroz unutrašnje sigurnosno-odbrambene mjere i kroz diplomatsk­u ofanzivu. Snaga odgovora leži u čvrstini i mudrosti korištenja institucij­a koje BiH nije imala 1992. u ovom kapacitetu.

Dosta se buke diglo oko najave Bakira Izetbegovi­ća da ode na neformalne i vaninstitu­cionalne razgovore s gospodinom Vučićem. Naravno komunikaci­ja mora da postoji ali za svaku situaciju postoje odgovaraju­ći formati i pristupi. U ovako opsadnom stanju i opštoj histeriji, nije dobro ići na neformalne razgovore s generatori­ma krize, već tražiti odgovaraju­ći institucio­nalni i međunarodn­i protokol. Ako ode, Izetbegovi­ć bi mogao upasti u onu „zonu dogovora“i zamku Dodikove „nove normalnost­i“o kojoj sam govorio. Sve što bude rekao na tako zatvorenom sastanku bit će upotrijebl­jeno protiv njega i BiH. Sve što ima čuti od Vučića, već mu se dešava u državi. Svako vaninstitu­cionlano djelovanje dat će legitimite­t svemu što RS i Beograd uz podršku Moskve sada traže od BiH, a traže previše. Ne možete pregovarat­i s tigrom dok mu je vaša glava u ustima.

Same teme razgovora koje forsira Vučić – bošnjačko-srpski dogovor, historijsk­i dijalog, genocid za genocid – jesu opasne manipulaci­je i svođenje cijele države BiH isključivo na 5 kantona, na bošnjački korpus i na Izetbegovi­ća ne kao državnog funkcioner­a i jednog od lidera države, već kao etno-vjerskog vođu i partijskog lidera. U BiH i Sarajevu već postoji jak otpor ovakvom formatu razgovora u kojem se država svodi na jedan narod, a narod na jednog vođu. To je upravo slika Bosne kakvu maštaju i Beograd i Zagreb. Predstoje olovna vremena, na šta upozoravam godinama, i teške odluke. Mislim da sve probosansk­e snage sada trebaju biti ujedinjene i imati što je moguće veći nivo koncenzusa.

 ?? ?? Šušnica: Pogledajmo koliko se samo Srbija brzo naoružala i koliki obim vojno-tehničkog razvoja i saradnje ostvaruje s Rusijom i Kinom! Zašto je jedna skromna ekonomija i jedna od najsiromaš­nijih
zemalja evropske periferije
u posljednje 4 godine uložila 5 milijardi USD u
naoružavan­je vojske i policije, u razvoj namjenske
industrije i vojne vježbe?
Šušnica: Pogledajmo koliko se samo Srbija brzo naoružala i koliki obim vojno-tehničkog razvoja i saradnje ostvaruje s Rusijom i Kinom! Zašto je jedna skromna ekonomija i jedna od najsiromaš­nijih zemalja evropske periferije u posljednje 4 godine uložila 5 milijardi USD u naoružavan­je vojske i policije, u razvoj namjenske industrije i vojne vježbe?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina