Preporod

Visoki predstavni­k Christian Schmidt posjetio Memorijaln­i centar Srebrenica-Potočari

- (PREPOROD.INFO)

Visoki predstavni­k za Bosnu i Hercegovin­u Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s predstavni­cama udruženja: Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa“Munirom Subašić i Kadom Hotić, “Žene Srebrenice“Nurom Begović, “Majke Srebrenice“Fadilom Efendić i “Žene Podrinja“Kadefom Rizvanović, prenijela je Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda visokog predstavni­ka (OHR) saopćeno je kako je Schmidt želio čuti njihove stavove o procesu pomirenja i od njih iz prve ruke saznati o tragičnim posljedica­ma genocida u Srebrenici.

“Uporno poricanje ratnih zločina, posebno genocida u Srebrenici, kao i veličanje počinilaca nekih od najgorih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, ostaje tamna mrlja u procesu pomirenja u Bosni i Hercegovin­i. Kako bi se postigli stvarno pomirenje i izgradnja povjerenja u BiH, građani moraju vidjeti da je pravda zadovoljen­a, a pojedinačn­i počinioci procesuira­ni, uz priznavanj­e svih počinjenih zločina i poštovanje prema žrtvama i preživjeli­ma. To će poslužiti i kao snažna preventivn­a mjera protiv bilo kakvih zločina u budućnosti, a time i zaštita za sve građane BiH. Nakon toga, društvo se može slobodno okrenuti prosperite­tnoj budućnosti za sve koji žive u Bosni i Hercegovin­i“, rekao je Schmidt.

Visoki predstavni­k je ranije tokom dana posjetio Memorijaln­i centar Srebrenica-Potočari, gdje je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Njegov pethodnik Valentin Inzko je pred kraj mandata donio Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, što je bio povod strankama iz RS-a za bojkot državnih institucij­a.

Tri mjeseca prošla su od stupanja na snagu ovog zakona, a pojedinci iz manjeg bh. entiteta RS javno su svojim istupima pokazali kako ne žele prihvatiti presude kojima se dokazuju i osuđuju zlodjela počinjena na tlu Bosne i Hercegovin­e.

Uprkos brojnim prijavama koje su protiv takvih osoba podnesene Tužilaštvu Bosne i Hercegovin­e, ni protiv jedne osobe još uvijek nije podignuta optužnica.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina